MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

108-årig S-historia i familjen

Posted on

Ungefär samtidigt som jag gick med i partiet fick jag klart för mig att min farfar Harry Keijser 1943-1956 satt i vad som då hette stadsfullmäktige. Något år senare blev jag också varse att min farfars far Bernhard Keijser var landstingsman i början av förra seklet.

För någon månad sedan berättade Sune Pehrsson, en partikamrat, att han i sin efterforskning inför skrivandet av en bok om Socialdemokratin i Enköping hittat information även om min farfars mor Viktoria – eller Tora som hon också kallades. Det visade sig att hon 1923 blev vald till Grillby Socialdemokratiska Kvinnoklubbs första ordförande. (På bilden hedras farmor Tora, till vänster, vid kvinnoklubbens 30-årsjubileum 1953)

Nu har jag fått ytterligare intressant information från Mats O Karlsson, som jobbar med samma bok som Sune. Han skickade härom dagen följande utdrag från skrifter av SSU i Grillby:

3 mars 1907 Erik Eklund talade om rösträttsfrågans läge. Klubben anslöt sig till Stockholms distriktet. Mötet tillsatte en festkommitté där bl.a. Bernhard Keijser ingick. Enköpings SDUK inbjöds till fest.

11 mars 1909 valdes ny styrelse bestående av A Falk, ordförande, B Keijser, JK Norrbom, Harald Thörning och Erik Eklund.

Den 13 januari 1929 valdes Harry Keijser till ny ordförande. Under mars hölls samkvämsmöte och ett möte då kretsordförande Carl Ahlin Enköping berättade om internationella mötet i Wien.

Den 3 oktober 1934 höll klubben möte i förre ordföranden Harry Keijsers hem och samtidigt tackade Harry och Linnea för en vacker bröllopsgåva. Den 11 oktober hölls samkvämsmöte med föredrag av Gösta Netzén, senare förbundssekreterare i Lantarbetareförbundet.

1907!!! 108 år sedan! Vilken spännande historia det finns i familjen, som jag inte haft så mycket vetskap om tidigare. Lite roligt också att det sista stycket, 3 oktober 1934, är ganska exakt 2 månader innan min kära far föddes. Kan tänka mig att det var en stolt farfar Harry som tog emot i sitt hem – nygift och med en höggravid fru Linnea vid sin sida.

Det finns nog anledning för mig att söka vidare på egen hand kring familjen politiska historia, som jag nu själv är en del av. Onekligen spännande!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.