MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Då och nu – vad har vi lärt oss?

Posted on

Jag kan ha förståelse för att det blev reaktioner på statminister Stefan Löfvens uttalande i DN-artikeln den 30 mars kring synen på dåtidens VPK och dess syn på demokrati. Jag kan ha förståelse för att det finns synpunkter kring dagens Vänsterpartis förflutna.

Men jag kan inte annat än förvånas över SD:s partiledare Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet den 31 mars, där han med starka ord går till hårt angrepp mot statsministern. Redan i rubriken går han ut och kräver att Stefan Löfven ska ”be kommunismens alla offer om ursäkt”.

Längre in i artikeln radar Åkesson upp kommunismens illdåd och brott mot mänskligheten och menar att det ”utgör en svart fläck i mänsklighetens historia” och vi läsare kan inte annat än hålla med.

Jag kanske har extra stor förståelse för kommunismens och Röda Arméns göranden i Europa under och efter andra världskriget utifrån min mors berättelser. Hon och hennes familj flydde från Bratislava/Oberufer i dåvarande Tjeckoslovakien när tyskarna invaderade, då min morfar vägrade bli en del av nazismens arméer. De tvingades bege sig till Österrike och ta sin tillflykt hos släkten på landsbygden.

Min mor har berättat om hur hon och hennes syskon många gånger skickades iväg av min mormor för att springa till skogs och gömma sig undan Röda Arméns militärer, som i slutet av andra världskriget ockuperade Österrike. De sovjetiska trupperna hade ett rykte om sig att urskiljningslöst våldta såväl kvinnor som barn och utan att tveka döda den som gjorde minsta motstånd.

Så där är vi överens – kommunismens diktaturer och vad de gjort får vi, precis som med nazismen, aldrig glömma och vi måste dra lärdom av historien.

Åter till Åkessons debattartikel. Mot slutet av texten når han sin kulmen med bland annat ”Din hatretorik är oanständig” och ”Sopa rent framför egen dörr”. Här börjar i alla fall jag som läsare fundera över hur han tänkte där och om han hann tänka klart?

Vad SD är sprunget ur är väl känt vid det här laget. Vi behöver inte backa många årtionden för att hitta dess rötter. I närtid har flera framträdande SD-politiker på riksnivå uttalat och formulerat sig i media på ett sätt som ger en helt annan bild av partiets människosyn än den Åkesson vill göra gällande.

Några exempel:

  • Björn Söder, som vid tillfället var riksdagens tredje vice talman, uttalade sig om judar och samer som ickesvenskar.
  • RIchard Jomshof, SD:s partisekreterare, har ett flertal tillfällen uttalat sig kritiskt mot islam och vid något tillfälle menat att islam är ett värre hot än nazismen och kommunismen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson själv valde för inte så länge sedan Ungerns Victor Orban framför Tysklands Angela Merkel – apropå vilken syn man har gällande demokrati.

Partiet säger sig ha nolltolerans, men det verkar bara gälla gräsrötterna ute i kommunerna. För representanter på riksnivå verkar det räcka med att pudla offentligt och sen är det bara att marschera vidare som om ingenting har hänt.

Hur var det nu Åkesson skrev? ””Din hatretorik är oanständig” och ”Sopa rent framför egen dörr”! Nu får vi se om Åkessons glashus är byggt av plexiglas och får den kastade stenen att bara studsa eller om hans egna uttalanden gör ett stort hål som blir svårt att reparera.

Jodå, jag förstår att många som läser det här ser mitt inlägg som ännu en flygande paj i den politiska pajkastningsdebatten. Varför fokuserar inte politiker på sin egen politik istället?

Min enda ursäkt är att jag inte kan låta den här typen av retorik stå oemotsagd. Det får väl bli ännu ett inlägg i ”men-du-då-ismens” tecken, men det är i alla fall min syn på det hela.

Och självfallet – jag förväntar mig att det kommer att komma kommentarer på det här inlägget från de som inte håller med eller delar min analys. Konstigt vore det annars. Jag blir inte heller förvånad om någon tar upp Rasbiologiska Institutet och tvångssteriliseringar från förra seklets första hälft. Det brukar komma som ett brev på posten.

Även om just dessa två sistnämnda historiska misslyckanden genomfördes genom tvärpolitiska beslut är det inget jag som Socialdemokrat är stolt över, men det var också före min tid – långt före! Det Löfven svarade på kring VPK var även det före hans tid.

Så den stora skillnaden, Jimmie Åkesson, är att det du och dina partikamrater uttalat och fortfarande uttalar kring människors värde, religioner och etnicitet har skett och sker i närtid och nutud. En närtid och nutid under vilken du hela tiden varit SD:s partiledare – apropå att ”sopa rent framför egen dörr”.

Ordförande för
Socialdemokraterna i Enköping

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.