MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vilket ansvar har Wiklund och Avås?

Posted on

I en intervju med ABC menar finanskommunalrådet Anna Wiklund (m) att nedskärningarna i skolan blir en konsekvens av dåligt ledarskap (se videon ovan).

Wiklund menar att det är dåligt ledarskap som är orsaken till att man nu hamnat i denna situation och lägger all skuld på tjänstemännen! För det kan väl ändå inte vara så att det är det politiska ledarskapet där moderaterna själva suttit på ordförandeskapet i skolnämnden som brustit!?

Man måste se över de onödiga utgifterna och minska på lokalkostnader och man måste minska administrationen” menar Wiklund i intervjun!

Ja, och där fick vi då svaret. Det är politiken och moderaterna själva som inte klarat sitt uppdrag. Man har helt enkelt inte klarat att styra så att de ”onödiga” utgifterna minskat. Om inte tjänstemännen på förvaltningen lyckas med sitt uppdrag måste i rimlighetens namn de styrande politikerna gå in i ett tidigt skede och peka med hela handen!

Lokalkostnaderna har diskuterats så länge jag suttit med i politiken – sedan 2002 – men ingenting har hänt! När det gäller administrationen på lärarnivå är det ju Anna Wiklunds partikamrater och alliansvänner i regeringen, men utbildningsminister Jan Björklund i spetsen, som sett till att försämra lärarnas förutsättningar att göra ett bra jobb!

I tisdags diskuterades också skolans budget och de kommande nedskärningarna i en interpellationsdebatt i fullmäktige initierad av Magnus Ahlkvist (V). Där hade skolnämndens ordförande Monica Avås (m) möjlighet att visa vilja och förståelse för vilka konsekvenserna kommer att bli, men hon fortsatte på den av moderaterna utstakade kursen – rakt fram utan att se sig om!

Avås verkar ha en patentlösning så fort det handlar om neddragningar som drabbar verksamheter. När hon satt som vice ordförande i Upplevelseförvaltningen hade jag ett replikskifte med henne om Kulturskolan där hon kom med sin patentlösning första gången:

Man måste tänka utanför ramarna!

Dessutom hade hon då mage att mena att ””när det blir besparingar flödar inspirationen” och det skulle inte förvåna mig om hon tänker på samma sätt när det gäller skolan! ”Tänka utanför ramarna” och ”tänka nytt” har vi även hört och kunnat läsa att Monica Avås uttryckt sig när det gäller situationen i Enköpings skolor.

När Avås och jag debatterade neddragningarna på Kulturskolan menade jag att man måste förstå den verksamhet man är satt att leda politiskt innan man uttrycker sig på det viset och kommer med pekpinnar. Jag måste nu upprepa detta för uppenbarligen har inte nämndens ordförande sett verkligheten!

Vi som jobbar på Enköpings skolor idag tänker nytt varje dag, vi pusslar och lappar för att verksamheten ska rulla på. Vi sätter inte in vikarier om det inte är absolut nödvändigt utan försöker lösa det med befintlig personal. Visst – verksamheten rullar på, men kvaliteten kanske inte alltid är den bästa och vad den borde vara! Så ser verkligheten ut!

På fullmäktige i tisdags bjöd Marié Karlström (S) in Monica Avås att gå som jobbskugga på hennes förskoleavdelning. (Jobbskugga – att följa en medarbetare en dag) Avås tackade ja så nu är det är upp till bevis!

Jag håller med Anna WIklund om att det varit dåligt ledarskap. Däremot är vi inte överens om på vilken nivå det dåliga ledarskapet har bedrivits. Wiklund skyller på tjänstemännen och frånsäger sig allt ansvar fast det så tydligt pekar på att det är den moderatledda alliansen som brustit i sitt politiska ledarskap och där moderaterna sitter på ordförandeposten i skolnämnden!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.