MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Anställningsstöd eller momssänkning?

Posted on

Den moderatledda alliansen drev igenom sänkt restaurangmoms för att ”öka möjligheterna för restaurangägare att kunna anställa i första hand unga människor”.

I början av året kom siffror som pekade på att 6000 personer hade fått jobb inom restaurangbranchen och inte helt oväntat hävdade den moderatledda regeringen att det skulle vara en direkt konsekvens av den sänkta momsen.

Nu presenterar Arbetsförmedlingen nya siffror om att allt fler anställningar runt om i landet sker genom så kallade anställningsstöd och finansieras helt eller delvis av just Arbetsförmedlingen.

Sedan den moderatledda regeringen tog över makten 2006 har dessa anställningsformer tredubblats!

Det blir extra intressant när Arbetsförmedlingen visar statistik på att bara inom restaurangbranschen har de så kallade nystartsjobben ökat och är idag drygt 4300 personer som helt eller delvis finansieras av Arbetsförmedlingen!

Vän av ordning ställer sig då självklart frågan om hur det egentligen ser ut med relationen mellan antalet fler jobb inom restaurangbranschen och den sänkta restaurangmomsen?

Det har ju inte heller skett någon större justering för restaurangbesökarna. De utlovade prissänkningarna lyser med sin frånvaro!

Med Arbetsförmedlingens nya uppgifter är det svårt att se den sänkta restaurangmomsen som något annat än ett rent branschstöd! Kanske till och med en stilla flirt från den moderatledda alliansen med Sveriges restaurangägare?

/Matz

One thought on “Anställningsstöd eller momssänkning?

  • Adrian 31 januari, 2013 at 19:18
    Reply

    Tycker att det är rättvist att vi nu har fått en enhetlig moms på mat i detta land. Vi kunde inte ha det som förut med olika moms på samma vara beroende på vem som sålde den. Nu betalar man 12% på mat från kiosk, affär, grossist och även på mat från restaurang. Kändes lite unket som vi hade det förut, att ostron, kaviar och sallader från delidisken i butiken hade 12% moms medan den lilla salladsbaren tvärsöver gatan hade 25% moms på sin sallad. Nej det enda vettiga är samma moms på samma vara utan särbehandling.

    Sen visst kostar det att ha ett rättvist samhälle på denna punkten. Men vill man höja momser för att hjälpa statskassan kanske man ska fundera på varför miljöovänliga taxi ska ha 6% moms för att spy ut koldioxid när folk åker runt typ ensamma. Eller varför ska fysiska böcker ha 6% moms idag och skogen skövlas när det finns digitala alternativ. Och är det viktigt att matmomsen och restaurangmatmomsen verkligen är 12%? Att de båda borde ha samma moms när de säljer mat tex en pizza är ganska självklart för mig. Varför gynna den av de två som lagats i fabrik, kanske på andra sidan jorden. Men nivån kan man diskutera.

    Om det sedan skapat jobb att ha en rättvis, enhetlig moms på mat är en annan fråga. Klart är att löneutbetalningarna ökar. Personligen tycker jag att det är lika bra om dessa utbetalningar gått till de som redan jobbar i branschen då lönenivån varit på tok för låg..

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.