MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Apropå tvångskategorisera…

Posted on

Som jag skrev härom dagen fick jag svar på min senaste insändare i Ena-HåboTidningen av moderata riksdagkvinnan från Enköping Jessika Vilhelmsson.

Idag fick jag en så kallad ping om att någon länkat till min blogg och det var just Jessika som på sin egen blogg lagt upp sin insändartext.

Självklart blev jag nyfiken och klickade mig snabbt fram till hennes blogg bara för att förvissa mig om att det var samma text som i tidningen. Dock fanns ett litet tillägg i form av en slutlig kommentar som inte publicerades i tidningen av någon anledning. Kanske för att den var av det mer personliga slaget!?

Så här står det att läsa:

En sista kommentar. Matz: Att kalla vissa människor för ”lilla människan” är inte speciellt smakfullt. Min politiska utgångspunkt är att alla människor är lika mycket värda. Argument som tvångskatogoriserar människor i stolek på värde är väldigt sorligt.

Lite förvånande att Jessika reagerar så starkt på det vedertagna begreppet ”den lilla människan”. Särskilt med tanke på att Vilhelmsson företräder den moderata politik som bidragit till att vi idag har ett samhälle där klyftorna växer!

Det känns bra att Jessika har människors lika värde som politisk utgångspunkt, men tyvärr verkar inte heller det stämma överens med den politik som förs av den borgerliga regeringen. För faktum är ju att antalet fattiga ökar i Sverige samtidigt som de rika blivit rikare!

Om vi nu ska avhandla att tvångskategorisera människor finns det nog sorgligare saker som bör oro Jessika Vilhelmsson mer och som finns i hennes direkta närhet.

Det jag syftar på är hennes egen partiledare Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket”!

Jag har själv inte läst boken (än), men den senaste tidens debatt kring den visar tydligt på en skämmande människosyn!

Boken präglas av en uppdelning av människor. De vakna och de sovande. De närande och de tärande. De som ger, och de som ­bara tar och tar och tar.skriver Karin Pettersson på Aftonbladets ledarsida idag.

Men han var ju bara 28 år när han skrev den” säger säkert många. Jo visserligen, men han fyllde 48 år för bara någon vecka sedan, är Sveriges statsminister och den politik han driver präglas av samma tankar nu som för 20 år sedan!

Det enda som skiljer är att Reinfeldt idag pratar om att folk måste ”ta sig ur ett bidragsberoende”, det vill säga de som av någon anledning tvingats in i arbetslöshets- och sjukförsäkringssystemen!

Han kallar dem inte längre för ”det sovande folket”, men andemeningen är densamma! Endast en retorisk justering!

Det, Jessika Vilhelmsson, är att att tvångskategorisera människor!

Om du tycker att begreppet den lilla människan inte är ”speciellt smakfullt” och ”väldigt sorgligt” skulle jag vilja höra din definition på din partiledares sätt att kategorisera människor – det sovande folket!

/Matz

One thought on “Apropå tvångskategorisera…

  • Jessica Rönnberg 13 augusti, 2013 at 21:18
    Reply

    Klockrent, kan knappt bärga mig för vad hon kommer svara.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.