MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika 2014 – del 2

Posted on

arskronika_del_2APRIL

Friskoledebatten tar fart igen i och med att utbildningsföretaget Academia enligt uppgift ska ha skatteplanerat och plockat ut hundratals miljoner kronor i vinst! Skatteverket såg allvarligt på det som skett och sa att det Academia gjort var ”ett hot mot svenskt skatteunderlag”! Värst av allt är ändå att de som verkligen drabbas är barnen!

Distriktskongressen genomfördes i år i Knivsta och blev ett ordentligt startskott för valrörelsen. Inledningstalare var vår partisekreterare Carin Jämtin som poängterade vikten av att vara tydliga med vår egen politik och med fokus på jobben och välfärden. Här behövdes ingen som talade om för oss att hoppa för att känna kraften – den fanns redan där och stärktes än mer under dagen!

I kommunstyrelsen antogs planprogrammet för Korsängsfältet. Vi hade ett förslag om att bygga en eventhall i samband med utvecklingen av Idrottshuset, men tyvärr röstades förslaget ner i den votering som genomfördes. Centern föreslog att man skulle tälta in Fjärdhundrabadet under byggnationen av ny simhall. De gick till och med så långt så att de menade att det skulle kunna bidra till ökad inflyttning i Fjärdhundra. Det var kanske att gå lite väl långt…

Migrationsminister Tobias Billström gör ett av sina många klavertramp. Den här gången uttalar han sig om elever som är undantagna simundervisningen på grund av kulturella och religiösa anledningar. Billström står och ljuger om siffror som inte existerar och många med mig ser det som röstfiske för att vinna tillbaka väljare som gått längre åt höger. Billströms påstående om att det kan röra sig om upp till 25% av eleverna i enskilda klasser är helt taget ur luften och visar sig vid en närmare granskning endast vara någon enstaka elev. Skamligt och oroväckande!

Före detta näringsminister Maud Olofsson vägrar komma till KU för utfrågning kring NUON-affären. Spekulationerna kring vad det är hon döljer är i full gång. Försöker hon rädda sitt eget skinn eller har hon fått tydliga direktiv från sina forna partiledarkamrater att hålla sig undan. Till sist mailar hon i alla fall till Aftonbladet och formulerar sig enligt följande: ” Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet…Vilka är de många andra tro? Inte kan det väl vara stats- och finansministrarna?

Novus presenterar en väljarbarometer för Enköping där Socialdemokraterna ligger på 40%! Även V och MP ska enligt mätningen gå framåt medan samtliga borgerliga partier backar rejält! Enligt Novus skulle det då, i april, innebära en stark röd-grön majoritet och ett maktskifte i Enköping! (Det är enbart de ”etablerade” partierna som finns med i barometern.)

TEAM Helena Proos ställer upp en monter på företagsmässan i Enköping. Tusentals besökare kom under två dagar och väldigt många var intresserade av att prata politik. Hur många vi pratade med vet vi inte, men en sak stod helt klart – Enköpingsborna ville se en förändring!

MAJ

1 maj-firandet genomfördes traditionsenligt och årets huvudtalare var Ardalan Shekarabi.

Undertecknad debatterar i lokalpressen med en ungmoderat som kandiderar till fullmäktigt. Plötsligt utpekas jag för att ha gått till personangrepp i min insändare. Detta har skett tidigare och även då helt utan grund för anklagelserna. Att det är en moderat strategi för att svartmåla sina motståndare är ganska tydlig! Min uppmaning till moderaterna att konkret peka på var jag gått till personangrepp har fortfarande inte besvarats. Talande tystnad!

SD:s partiledare kommer till Enköping för att hålla ett tal. Hela torget stängs av med kravallstaket och ett rejält tilltaget polis- och SÄPO-pådrag kretsar runt mötesplatsen. Jag undrar hur mycket skattepengar som gått åt i form av polisbeskydd för SD:s valrörelse. Själv deltar jag i en manifestation FÖR solidaritet och människors lika värd. Den avslutas med att vi går ner till torget och vänder ryggen mot Åkesson. Några dagar senare får jag ett handskrivet hatbrev från någon som tydligen inte sympatiserar med mina värderingar!

Maud Olofssons inblandning i NUON-affären leder till en intervju i Aktuellt där Olofsson totalvägrar att svara på frågorna. I Aktuelltstudion var det tvärstopp när frågan vid ett antal tillfällen ställdes om Olofsson informerat statsministerns om köpet innan affären. Alliansregeringen har utsett sin syndabock som nu alltså mer eller mindre halshöggs i direktsänd TV!

Socialdemokraterna i Enköping presenterar vårt handlingspolitiska program med satsning på bland annat kultur och fritid med halverad avgift till Kulturskolan och ett idrottsbibliotek!

EU-valet genomförs och jag är övertygad om att de allra flesta – oavsett om man gick framåt eller bakåt i valet – kände ett starkt obehag och olust med tanke på att den skrämmande utvecklingen och de politiska strömningarna i Europa där fascister och nazister kom att ta plats i EU-parlamentet! Det här var också en varningsklocka för vad som skulle hända i våra egna allmänna val till hösten.

JUNI

KD:s 1 vice lokalordförande i Enköping uttalar sig plumt och ogenomtänkt om homosexualitet på sociala media och menar att homosexualitet går att ”bota”. Detta leder senare till att hon avsäger sig sina politiska uppdrag lokalt i Enköping.

Sosse på torget – vi finns på plats för att prata politik med Enköpings invånare. Det är många som är intresserade och stannar för att diskutera Enköpings utveckling. Precis som på företagsmässan vill de ha en förändring. Många har tröttnat på det som varit allt för länge!

Opinionsmätningarna duggar allt tätare. S pendlar mellan 30-35% och allianspartierna backar. Kd och c ligger farligt nära 4%-spärren! Lokalt skriver Bengan Johansson i juni att han tror att ”Sossarna vinner valet och gör upp med centern”. Han var ju inte helt ute och cyklade i alla fall!

Fem centerpartister skriver en insändare i EP om sin oro för Fjärdhundrabadet och där de kräver att ”öppettiderna för Fjärdhundrabadet återställs till 2013 års öppettider omedelbart”! Lite spännande då det är deras partikamrat Mona Örjes som sitter som ordförande för Upplevelsenämnden som beslutat om ändrade öppettider!

Socialdemokraterna vill lägga förslag i Tekniska nämnden om en timmes fri parkering men det stoppas av nämndens ordförande med stöd från övriga allianspartier och MP. Innan nämnden är S och C överens, men när det kommer till beslut backar C och låter allianspiskan vina! Att alliansen är splittrad i parkeringsfrågan blir också tydligt några dagar senare där FP går ut i lokalpressen och menar att en timmes gratisparkering är bra. Fortsättning följer i parkeringsfrågan!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.