MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika 2014 – del 3

Posted on

arskronika_del_3JULI

Almedalsveckan genomförs traditionsenligt och samtliga partiledare håller sina tal utan att någon egentligen sticker ut speciellt mycket. Kd:s Göran Hägglund anses ju vara riksdagens roligaste partiledare, men tyvärr lyckades inte hans talskrivare göra honom rättvisa med diverse försök med ordvitsar kopplade till växtriket. Inte heller statsminister Reinfeldts one-liners går hem i den utsträckning som han och hans talskrivare hoppats. Reinfeldt gör sig bäst när han talar fritt och så även denna gång. Det som fick mest publicitet under Almedalsveckan var när miljöaktivister demonstrerar barbröstade när statsministern håller sitt tal. Då finner han sig snabbt och formulerar följande: ”Det är så det är mina vänner. Yttrandefrihet kan se lite olika ut.

Centerns lokala valsamordnare i Enköping uttrycker sig på sin blogg om exempelvis romer och muslimer på ett sätt som inte kan ses som annat än rasistiskt och främlingsfientligt. Händelsen uppmärksammas i rikspressen och på sociala media. Aftonbladets Daniel Swedin skriver på Twitter: ”Centers valledare i Enköping bloggar om ‘primitiva grottmänniskoliknande skamsvin’”. Den lokala partiledningen agerar snabbt och deras valsamordnare kliver av sina politiska uppdrag.

Mindre än två månader kvar till valet och det står helt klart att det är en spricka i den lokala alliansen. Extra tydligt blir det när moderaternas gruppledare Percy Westerlund i en insändare i EP ifrågasättercenterfolkssätt att kommunicera och formulerar sig enligt följande: ”Det är naturligt att ett mindre parti som ingår i majoriteten kan behöva profilera sig för att dra till sig uppmärksamhet inför valet. Men företrädare för Centern har under senare tid valt att profilera sig på ett sätt som nog mest väckt förundran, åtminstone utanför partiets egna led.” Mest förundran verkar det dock råda inom moderaterna att centern har en egen agenda och vill ”profilera” sin egen politik framöver! De flesta andra är nog mer förundrade över att det dröjt så länge!

AUGUSTI

Skogsbranden i Västmanland drabbar ett stort antal människor. Att katastrofen utbryter under valrörelsens sista månad gör att vissa passar på att försöka ta billiga politiska poäng på de drabbades bekostnad. Stefan Löfven besöker det drabbade området för att bilda sig en uppfattning av omfattningen av skogsbranden. Centerledaren kritiserar Löfvens besök för ”sorgligt, osmakligt och djupt ovärdigt”. Rätt eller fel här är svårt att säga, men personligen anser jag att det aldrig kan vara fel att visa empati med dem som drabbas och varför då inte på plats! Hellre det än att som Annie Lööf i stället ha kontakt telefonledes med dom som berörs”.

En månad kvar till de allmänna valen den 14 september. Valstugorna står på plats på Stora Torget och antalet besökare är stort. Många kommer till vår stuga och talar om att de tidigare lagt sin röst på något av allianspartierna men nu tröttnat på de styrande i kommunen och kommer att välja något annat alternativ. Bredvid vår stuga står Nystart Enköpings trekantiga alternativ. Bara det ett tecken på att man tänker annorlunda och inte är så fyrkantiga kanske!? Även NE har många besökare och kanske borde det ha varit en väckarklocka för vissa!

Vi Socialdemokrater fortsätter presentera politiska förslag inför de kommande fyra åren där kulturen och fritiden är viktiga delar att satsa på. Förutom halverad avgift till Kulturskolan och idrottsbibliotek vill vi också återinföra badvakterna, ha en konstgräsplan vid Fanna IP, starta kulturkolla och se till att en ny ishall kommer till skott. Vi vill ha ett Enköping där fler ges möjlighet till en god livskvalitet!

En av de mest återkommande frågorna som väljarna vill diskutera vid valstugan är tillgänglighet. En fråga som jag brinner lite extra för och som jag också motionerat om i fullmäktige och som jag gärna diskuterar. Det handlar om allt från anhörigstöd och nedläggning av hörcentralen i Enköping till hur svårt det är att ta sig in i Kommunhuset och affärer i stan. Detta är en demokratifråga och handlar också om att öka livskvaliteten för ALLA kommunens medborgare! Handikapporganisationerna är inte nådiga i sin kritik mot kommunen och då kanske framför allt mot tekniska nämndens ordförande som man anser brustit i sitt uppdrag!

Utbildningsminister Björklund driver frågan om betyg i ordning och uppförande. Ett förslag som är bakåtsträvande och ska inte heller räknas med i slutbetygen. Björklunds övertro på betyg blir än mer tydligt när han också föreslår att ha betyg från år fyra i grundskolan. Något som både lärarförbunden och en samlad lärarkår kritiserar hårt.

Ungefär samtidigt som Björklunds betygsutspel kommer Lärarförbundets ranking av bästa skolkommun där Enköping, trots en förbättring mot föregående år, ligger på den sämsta tredjedelen av landets kommuner! Socialdemokraterna i Enköping vill lyfta Enköpings skolor till topp 5 bland annat genom att tillsätta en skolkommission. Vi vill också se till att ALLA elever når kunskapsmålen och inte som den moderatledda alliansen ha 90% som mål där man lämnar var tionde elev till sitt öde!

SEPTEMBER

Valspurt och moderaterna i Enköping väljer en taktik som inte klär dem speciellt väl. Med rena lögner försöker man pådyvla väljarna saker om Socialdemokraterna som inte stämmer! Bland annat hävdar man att S sagt nej till hyresrätter i Åkersberg. Att S alltid stridit för allmännyttan är jag övertygad om att alla känner till och därför är moderaternas påstående helt absurt! Dessutom värnar vi landskapsbilden i Åkerberg och motsätter oss att det ska byggas 8-våningshus vilket skiljer sig markant från de 4 våningar som det var sagt från början. Den moderata ohederliga taktiken är dock ett faktum och även deras förstanamn Ingvar Smedlund ska anamma den i egna insändare!

Smedlund bjuder in Helena Proos till en debatt på All In. Om detta var taktiskt riktigt av moderaterna i valrörelsens slutskede kan nog diskuteras och efter debatten tror jag inte att moderaterna var helt nöjda. Skillnaden i ledarskap tydliggjordes verkligen denna kväll! Helena lyfte då bland annat frågan om det politiska klimatet, som hon menade varit mycket gott under den innevarande mandatperioden. ”Du gjorde mig både besviken och ledsen i morse när jag läste din insändare i EP där du ljög om att vi inte vill bygga hyresrätter i Åkersberg” sa Helena och fortsatte: ”Är det din ledarstil?” Smedlund svarade något i stil med att han fått information om att vi skulle ha sagt nej till hyresrätter vid något möte han själv inte deltagit i. Märkligt att då över huvud taget kritisera, och dessutom felaktigt kritisera, med andrahandsinformation som grund – igen! Bara någon dag senare kom en insändare undertecknad Ingvar Smedlund där han fortsätter med sina lögner om S!

Vi har under valrörelsen genomfört en dörrknackningskampanj för att nå ut med vår politik till potentiella väljare och samtidigt försöka värva nya medlemmar. Medlemsvärvningen går otroligt bra och vi ökar mest i länet. Solveig Sundblad gör ett otroligt jobb och utan konkurrens är hon den som enskilt värvar flest nya medlemmar! BRA JOBBAT!!!

Valdagen den 14 september präglas för mig personligen av vallokalsaktiviteter och det är inspirerande. Många väljare visar öppet sina sympatier och det är med tillförsikt jag tillsammans med min familj går till valurnorna. På kvällen har vi valvaka i ABF-lokalerna och stämningen är på topp. När så valresultatet är ett faktum kan vi illa till mods konstatera att SD gör ett val som resulterar i att de blir landets tredje största parti med 13%. Lokalt når vi inte det resultat vi hoppats på, men blir trots allt största parti. Det står också klart att allianspartierna backar och att KD åker ur fullmäktige. Den stora överraskningen är att Nystart Enköping överstiger allas förväntningar och med marginal tar sig in i kommunpolitiken!

Nu börjar arbetet med att sondera terrängen för att få till ett styre i kommunen. Det står helt klart att vi inte kan få till en rödgrön majoritet då inget av våra tre partier lyckats öka förtroendet från förra valet och att MP dessutom backat och tappar två mandat. Diskussionerna med andra partier startar omgående och det ska visa sig svårt att få till ett majoritetsstyre.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.