MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika 2014 – del 4

Posted on

årskrönika_2014OKTOBER

Efter några veckors politiskt vakuum börjar förhandlingarna ge de första resultaten. Helt klart är att Socialdemokraterna kommer att samarbeta med Nystart Enköping och i början på oktober går man ut i lokalpressen och presenterar folkpartiet som samarbetsparti för att skapa en politisk majoritet. Det som återstår är att fördela platserna i nämnder och styrelser.

Någon vecka senare och efter ytterligare förhandlingsrundor där fp ställt krav på bland annat att man vill tillsätta ytterligare ett kommunalråd och ha ordförandeposter strandar förhandlingarna och samarbetet avslutas innan det ens har påbörjats. Fp lyckas med konststycket att helt hamna i en situation där man inte heller får till ett samarbete med sina forna alliansvänner och därmed inte heller får några platser i nämnderna. EP:s chefredaktör Roger Pettersson kallar det för självmål och ställer frågan: ”Skulle du köpa en begagnad bil av Folkpartiet i Enköping?” I Bengt Johanssons tisdagskrönika går krönikören till och med så långt att han sätter ”dumstrut” på fp! Nu drar nya förhandlingar igång och då handlar det om valteknisk samverkan med V och Mp.

NOVEMBER

I början av månaden har Enköpings Arbetarekommun ett medlemsmöte där vi bland annat valde representanter till Kommunstyrelsen. Jag får förtroendet att ta plats i KS och även Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) samt Plan- mark- och exploateringsutskottet (PLEX). Känner mig oerhört stolt och hedrad när jag beger mig hemåt den kvällen!

Kommunfullmäktige denna månad har fokus på budget 2015. Vi lägger gemensam budget med Nystart Enköping och efter votering är det klart att den budgeten går igenom. Under allmänhetens frågestund ställs en fråga om hur Enköpings kommun arbetar med barnperspektivet i de beslut som fattas. Ordförande låter Helena Proos besvara frågan och drar sedan streck i debatten. Detta får vissa att reagera starkt och man lägger ut kommentarer om att S har ”monopol på att ha dialog med medborgarna” och även om ”arrogant minoritetsstyre”. Anledningen är just att ordförande inte tillåter fler gå upp i frågan och man anser att han gjort fel. Vid närmare efterforskning visar det sig att det finns en tydlig arbetsordning för fullmäktige och att ordförande vid allmänhetens frågestund agerat helt utifrån den och därmed följt den ordning som gäller.

Förhandlingarna med Mp avbryts. Initialt har partiet fått plats i både KS och PLEX, men när ytterligare platser diskuteras kommer också krav (önskemål) om förändringar av partistöd och arvoderingar till förmån för de mindre partierna. Mp går ut med ett pressmeddelande och menar att S vill ”censurera” vad medlemmar från MP ”säger och skriver i olika media”. Den valtekniska samverkan med Mp är alltså omintetgjord och likt fp står man nu alltså utan platser i nämnderna. I och med detta inleds också samtal med centerpartiet om en valteknisk samverkan, vilken också kort därefter kommer till stånd.

Det står också klart att Nystart Enköping avstår ordförandeposter i nämnderna och överlåter dessa helt till Socialdemokraterna. I och med detta beslut får NE utstå en del kritik för att man, som man hävdar från vissa håll, inte tar ansvar. Anders Wikman, NE:s kommunalråd, hävdar motsatsen och menar att det är ansvarstagande att med tanke på begränsad politisk erfarenhet överlåta till S att ta ordförandeposterna och på sikt kunna fasa in NE:s ledamöter på dessa poster.

DECEMBER

I riksdagen får allianspartierna stöd för sin budget av SD och fäller därmed regeringen Löfvens budget. SD går därmed emot sina vallöften till pensionärerna och även vad gäller a-kassan och den bortre gränsen i sjukförsäkringen bland annat. Ända syftet med att rösta på alliansens budget var att fälla regeringen, vilket man säger att man kommer att göra med alla regeringar som inte går deras krav om att stoppa invandringen till mötes. Stefan Löfven meddelar att det kan bli extraval i mars 2015.

Moderaterna byter ut i princip hela sin partiledning i och med att flera moderata toppolitiker lämnar sina uppdrag. Anna Kinberg Batra övertar partiledarposten och senare under månaden står det klart att Tomas Tobé blir ny partisekreterare efter Kent Persson. Ulf Kristersson får efterträda Anders Borg som ekonomisk talesperson och den tidigare så omtalade arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson får en framträdande roll i partitoppen.

Representanter från framför allt kd och c börjar visa tendenser på att gå SD:s krav till mötes. Det görs bland annat öppet i media där man pratar om att ”göra upp med SD”. Kort därefter håller Göran Hägglund en presskonferens kring hur han och kd vill minska kostnaderna för flyktingmottagandet. En tydlig markering av att man drar sig allt längre ut på högerflanken och spelar SD i händer, som därmed tackar och tar emot!

Andre vice talmannen i Björn Söder (SD) uttalar sig om judar och samer och menar de inte är svenskar. Ett uttalande som skapar både rubriker i pressen och krav på hans avgång som talman. Inte helt oväntat åker offerkoftan på och Söder menar att han är missförstådd. Ett argument som vi med tiden lärt oss att SD använder så fort det riktas kritik mot deras ideologi!

Även SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson gör ett uttalande som väcker uppmärksamhet. Ett uttalande som mer talar för hans syn på sina egna väljare där han ser sig själv som förmer än de som la sin röst på SD i valet i september. Uttalandet om att han skulle vara en ”operasångare som tvingas sjunga Eddie Meduza-covers på strippbarer” bemöts av bland annat Malena Ernman och  Rickard Söderberg – riktiga operasångare!

Mp i Enköping fortsätter i insändare hävda att man blivit ”utkastade” från det valtekniska samarbetet. Jag har full förståelse för att man känner sig missnöjda med att inte kunna vara delaktiga i nämnderna där de sakpolitiska frågorna diskuteras. Nu är det trots allt den situation som uppstått som en konsekvens av det valresultat som blev i september och förhandlingar som inte kunde ros i hamn.

Vid decemberfullmäktige blev det definitivt klart med vilka som kommer att sitta som ordföranden i de olika nämnderna. Undertecknad får förtroendet att svinga klubban i Miljö- och byggnadsnämnden och övriga ordföringar är:
Sven Jansson – Skolnämnden
Solweig Eklund – Socialnämnden
Lars van Aller – Tekniska nämnden
Jesper Englundh – Upplevelsenämnden
Marié Karlström – Utbildningsnämnden
Solweig Sundblad – Vård- och omsorgsnämnden
Carina Sjöberg – Valnämnden
Marie Ekberg – Överförmyndarnämnden
Peter Ekström – EHB
Britt-Marie Gustavsson – Ena Energi

Alla dessa klubbades igenom av kommunfullmäktiges ordförande Rolf Carlsson, som tillträdde redan tidigare under hösten!

I skrivande stund kommer uppgifter om att det pågår ”hemliga” förhandlingar mellan regeringen och allianspartierna om att kunna hitta en lösning för att undvika extraval i mars. Huruvida det stämmer och om man i så fall kommer till något konkret resultat lär jag få anledning att återkomma till.

Men nu tar vi ett politiskt juluppehåll och jag vill passa på att önska alla läsare av bloggen en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

/Matz

One thought on “Årskrönika 2014 – del 4

  • Tomas Rådkvist 23 december, 2014 at 11:03
    Reply

    Du envisas, trots att du vet bättre, att skriva krav från MP men sedan skriver du önskemål inom parentes? Varför inte vara ärlig och skriva bara önskemål? För det var ju så det var.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.