MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika 2015 – del 1

Posted on

Hösten 2014 avgjordes valet för innevarande mantdatperiod och vi Socialdemokrater bildade, efter några turer med potentioella samarbetspartier, en politisk ledning tillsammans med Nystart Enköping. Nu har snart det första året i den positionen gått och jag ska försöka sammanfatta min syn på detta år.

JANUARI

Onsdagen den 7 januari kommer för mig att vara en dag som jag sent kommer att glömma. Det var den dagen den nya Miljö- och byggnadsnämnden tillträdde och jag fick äran att vara dess ordförande, vilket jag är med stolthet. Efter 14 år i politiken får jag nu tillsammans med övriga i den politiska majoriteten i nämnden möjlighet att driva vår vision om hur vi vill bygga Enköping.

Det blev många möten denna första månaden av året och en helt ny arena för mig var Regionförbundet. Ett spännande uppdrag som ger inblick i utvecklingen av länet och med sikte på bildandet av en ny region.

Jan Björklund, före detta utbildningsministern, började det nya året med att med en dåres envishet driva frågan om betyg från år 4. Detta trots att professionen underkänt förslaget under en längre tid. Även framträdande forskare, Skolverket och Skolinspektionen skakade på sina huvuden åt Björklunds förslag.

Oppositionsrådet Ingvar Smedlund (m) gick ut hårt i slutet av månaden och menade i en insändare att en eventuell utökning av arbetsutskotten ”inte ger fördelar för dig som medborgare”. Ett märkligt uttalande kan man tycka då moderaterna själva under förra mandatperioden försökte driva igenom en extra ”ständigt adjungerad” till Miljö- och byggnadsnämnden. Denna nämnd har sedan tidigare alltid en adjungerad från majoriteten och en från oppositionen. Därför var det ju intressant att man från (m) ville ha in ytterligare en moderat i den konstellationen! Frågan är väl vilka fördelar det skulle ge medborgarna? Ibland går det fort att glömma…

I slutet av denna första månad blev jag intervjuad av Kjell Sjöberg på EP inför en artikel som skulle publiceras någon vecka senare. Alla ordföringar skulle presenteras i lokaltidningen, vilket jag tycker var ett bra initiativ av EP.

Jan Björklund var mycket aktiv i början av året och presenterade i slutet av månaden ett ”recyclat” fp-förslag om språkkrav för medborgarskap. Partiledningen inom (fp) var inte överens med sin partiledare och när det bjöds in till debatt mellan Björklund och Frida Johansson Metso från partistyrelsen, som var kritisk till Björklunds förslag, vägrade han att medverka i debatten. En märklig tillställning som fick många att spekulera kring Björklunds eventuella avgång.

FEBRUARI

SD lokalt är ett enfrågeparti. Det blev tydligt redan under årets första fullmäktigesammanträde (och skulle visa sig vara så även under resterande delen av året). Man uteblev helt från debatter kring de ärenden som fanns på dagordningen förutom när deras egen motion om tillståndsplikt för tiggeri kom upp. Då var Lars Frantzén uppe i talarstolen och kallade de människor som tigger för ”en sanitär olägenhet”! I den inte helt genomtänkta motionen menade SD att det i de lokala ordningsföreskrifterna ska stå att för att spela musik och bedriva ambulerande försäljning på kommunal mark i Enköpings kommun ska det krävas polistillstånd. Frågan är var man skulle dra gränsen? Ska den hemlösa, som genom att sälja tidningen Situation Stockholm får pengar för dagen, begära polistillstånd för sin försäljning? Ska vi kräva av skolelever att de ska ha tillstånd för att sälja Maj-blommor utanför ICA eller COOP?

Den politiska ledningen presenterade ett förslag om att den nya simhallen ska byggas i Gånstabacken. Det här blev startskottet för en lång och het debatt i både lokalpressen och i olika politiska forum.

MARS

Jag började denna månad med att tillbringa två dagar på förvaltningen och fick möjlighet att följa med på en inspektion kring ett enskilt avlopp, se hur vi jobbar med skolors inomhusmiljö samt ytterligare en inspektion, men denna gång på en lokal restaurang. Det här är ett bra sätt att få inblick i förvaltningens arbete och få förståelse för hur tjänstemännens verklighet ser ut. Det blir en bra grund för att kunna fatta riktiga beslut i nämnden.

Oppositionsrådet Smedlund fortsätter att vara aktiv i lokalpressen med sina insändare. I denna månads första gick han till hårt angrepp mot den politiska ledningen när det gällde förslaget om placering av simhallen. Det ser jag i och för sig inte som ett problem att oppositionen kritiserar de styrande. Det är helt i sin ordning. MEN – att som ledande oppositionspolitiker öppet kritisera tjänstemän, och i det här fallet kommundirektören, i en insändare och kalla denne för ”snöplog” var ett riktigt lågvattenmärke. På min blogg skrev jag den dagen: ”Visserligen är Ingvar Smedlund ny i rollen som oppositionsledare, men han har ändå en lång erfarenhet av det politiska arbetet. Därför blir jag lite förvånad över den något onyanserade insändaren i dagens EP. Eller blir jag det…?

Flyktingsituationen blir allt mer påtaglig och diskussionerna kring hur vi ska lösa boendesituationen för de människor som väljer att komma till Sverige tar fart ordentligt. Bland annat kommer Boverket med förslag till regeringen om att satsa på att snabbt lösa boende för nyanlända flyktingar genom så kallat social housing, där samhället går in och täcker upp kostnader för människors boenden helt eller delvis. Problemet var att man i förslaget föreslog att man skulle bygga långt ifrån det samhälle vi vill att de nyanlända ska integreras i. Jag drar mig till minnes vad Gunnar Wetterberg, historiker och utredare på SACO, sagt och något jag bär med mig: ”Alla måste med om samhället ska fungera. Att få människor att träffas och förstå varandra är det viktigaste i stadsplaneringsarbetet!”

Fortsättning följer…

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.