MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika – del 1 av 4

Posted on

2013Så var det då dags för en krönika över det politiska året 2013. Jag kommer att blanda lokala händelser med rikstäckande och dela upp det i fyra delar – kvartal för kvartal! Mycket nöje!

JANUARI

Den 1 januari sjösatte den moderatledda regeringen reformen om LÄX-RUT och menade att det skulle ge möjlighet till läxhjälp i hemmet och att det skulle öka kunskapsnivåerna i skolan. Reformen fick hård kritik redan innan den trädde i kraft. Inte bara av många politiker med mig utan även av professionen och de olika lärarförbunden. Att det blivit en reform som ökat kunskapsklyftorna och blivit en klassfråga står nu helt klart!

Centerledaren Annie Lööf startade året med att fortsätta rasa i opinionsmätningarna både som partiledare och för partiet som helhet. Hela 2013 har centern tillsammans med KD balanserat på den tunna 4%-spärren och i januari nådde man bottennoteringen 3,2%. Trenden håller i sig!

Den dåvarande moderata arbetsmarknadsministern Hillevi Engström började synas allt mer i pressen. Hennes uttalanden granskades med lupp av media och hur det slutade kommer jag att återkomma till.

Anna Wiklund (m) stod på sig angående att inte ta bort första vice ordförandena i nämnderna och menade att det var viktigt att alliansen hade företrädare som kunde ta över när ordförande var borta. Samtidigt satt jag som ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden under en kort period och tyckte, om jag får säga det själv, att det fungerade alldeles utmärkt! För Wiklund & Co handar det mer om maktpositionering än något annat! Vi får väl se vad som händer efter valet!

Migrationsminister Tobias Billström (m) var också i blåsväder vid ett flertal tillfällen under året. Han började med att flörta med moderater som gått över till SD för att ”vinna” tillbaka deras röster. Det handlade om integrationsfrågor där Billström inte riktigt hade koll på vilken fot han skulle stå på. Ena stunden pratade han om att ”asylpolitiken ska vara fortsatt human och rättssäker” för att i nästa mena att han ville ”sänka de höga volymerna även för asylinvandringen”! Det kom som sagt ett antal märkliga uttalanden från Billström under året, men statsministern höll sin adept bakom ryggen hela tiden!

FEBRUARI

Moderaternas partisekreterare Kent Persson vet också hur man uttrycker sig! Han var inte sen att haka på Billströms retorik kring invandringen och gick så långt att han menade att det är ett ”samhällsproblem”! Med tanke på att moderaterna bytt partisekreterare i parti och minut verkar det inte bättre än att Persson kommer undan med allt han gör och säger!

Snöröjningen i början av året blev ett ämne som debatterades både bland kommunmedborgarna och här på bloggen. Ordförande för tekniska nämnden Bengt-Åke Gelin (m) fick sig, som vanligt, en broddförsedd känga för det undermåliga gatuunderhållet!

Billströms och Perssons uttalande om invandringen där man bland annat sa att man ”tar människors oro på allvar” och att moderaterna ”måste ha en politik som svarar upp mot denna oro” omkullkastades när det presenterades en undersökning som visade att 48% ansåg att vi tar emot invandrare i lagom stor omfattning och 9% ansåg till och med att vi kan öka och kan ta emot fler! Den moderata flörten med SD-väljare blev bara tydligare!

Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé presenterade partiets ”nytänkande” vad gällde hur man ville tackla de uppenbara problemen i skolan. I sitt upplägg om en ”modern skola för alla” levererade han förslag om betyg från årskurs 3! Professionen var åter starkt kritiska och menade i en debattartikel i DN:

Det prekära och ytterst allvarliga läget i den svenska skolan beror på att just vad gäller skolpolitik visar regeringens uttalanden gång på gång att de famlar i blindo!

SIFO:s februarimätning visade åter igen att C och KD låg under 4%-spärren!

Dåvarande ordförande i skolnämnden Ingvar Smedlund (m) gick ut i februari och menade att det var klart för Entréskolan att etablera sig i vår kommun. Det visade sig att Smedlund gick händelserna i förväg. Detta visar att moderaterna inte ser några som helst problem med att friskolor etablerar sig i vår kommun utan står där med öppna armar och välkomnar alla som vill! Att friskoleetableringarna är ett problem för kommunen talade skolchefen Göran Hedström om vid ett flertal tillfällen under året och det kommande årets nedskärningar är ett tydligt bevis på att så är fallet!

Partiledarena för de borgerliga partierna samlades hos Annie Lööfs föräldrar i Maramö i ett försök till en favorit i repris på badtunnan hos Maud Olofsson. Att det inte var något annat än ett PR-trick blev mycket tydligt då det inte framkom några som helst politiska nyheter och det som fick mest publicitet var när de fyra partiledarna grillade korv!

MARS

OECD presenterade en rapport om ungas psykiska ohälsa i Sverige och menade att det finns starka kopplingar till ”misslyckanden” i skolan, föräldrars arbetslöshet och oro för framtiden. OECD uppmanade Sverige att göra en satsning på elevhälsan – skolsköterskor, skollärkare, psykologer och kuratorer – där man menade att förekomsten av dessa är ”uppseendeväckande låg”! Men vi vet hur det har sett ut med regeringens uteblivna skolsatsningar till förmån för det femte jobbskatteavdraget! Kan det också vara så att ungas psykiska ohälsa har kopplingar till de katastrofala PISA-resultaten och vice versa?

Trots korvgrillning rasar C till nya bottennoteringar på 3% och KD backar också de till 3,4%!

Upplevelseförvaltningens chef Tapio Hovebro meddelade att han sagt upp sig efter ett och ett halv år! Hans tid som förvaltningschef präglades av omorganisationsproblematik och ekonomiska underskott! Skulden ska dock inte läggas helt på Hovebro utan till största delen på den politiska ledningen. Moderaternas dåvarande vice ordförande Monica Avås presenterad dock sin patentlösning för upplevelseförvaltningen – att ”tänka nytt och utanför ramarna” (denna problemlösning har hon också tagit med sig i sitt nya uppdrag som ordförande för skolnämnden). Nämndens ordförande Mona Örjes (c) har ofta ifrågasatts och senast för någon vecka sedan gick Roland Nordqvist ut på sin nättidning Enköpingssidan och krävde hennes avgång!

Fullmäktige i mars inleddes med att finanskommunalrådet Anna Wiklund gick upp i talarstolen och levererade sitt favorituttryck: ”Det går bra för Enköping!” Anledningen var årsredovisningen för 2012 visade på ett plus på 46 miljoner. Dock var 31 av dessa en återbetalning för premier från AFA Försäkrningar. Skatteintäkterna hade också ökat, vilket var en konsekvens av den skattehöjning som genomfördes tack vara S, V, MP och FP! Hur bra det egentligen går för Enköping visar sig bäst ute i verksamheterna där personal gör ett otroligt jobb för att få det att gå runt trots att många nämnder går med underskott, vilket medför besparingskrav!

Moderatledaren kommer åter till undsättning för Tobias Billström för sitt numera klassiska uttalande om ”blonda och blåögda damer”! Likt sin partiledare försvarar ordförande för moderaterna i Enköping Percy Westerlund migrationsministerns uttalanden och kallar dem för ”olyckliga” i en kommentar på min blogg! När jag påstod att Billströms uttalanden och Reinfledts accepterande av desamma och som själv uttryckt sig om ”etninska svenskar mitt i livet” var ett tecken på att moderaterna tenderade att gå längre ut på högerskalan påstod Westerlund att jag hade ”naziststämpeln i högsta hugg”. Vi har under den senaste mandatperioden noterat att moderata företrädare gärna vill lägga ord i mun på sina politiska motståndare istället för att ta ansvar för sin egen retorik och politik. Med tanke på den utveckling vi ser i Europa och i Sverige där högerextrema grupper växer sig allt starkare menar jag att det viktigt att vi, oavsett partitillhörighet, inte accepterar uttalanden som av allmänheten kan uppfattas som rasistiska och främlingsfientliga!

Upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes flaggar för att nämnden måste spara 3 miljoner. Bland annat genom att

 • minska på istiden för både konståkning och ishockey
 • ta bort konsumentvägledningen
 • stänga simhallen tidigare
 • minska antalet badvakter
 • minska med två tjänster på Kulturskolan

Åtgärder som i första hand drabbar våra barn och unga! Hur var det nu Anna Wiklund sa: ”Det går bra för Enköping”!

Detta var en sammanfattning av första kvartalet 2013. Imorgon granskar vi april till juni!

/Matz

3 thoughts on “Årskrönika – del 1 av 4

 • Johan Öberg 29 december, 2013 at 19:02
  Reply

  Intressant 1:a kvartal där du skriver till 95% om vad andra gjort eller inte gjort. Vad du och ditt parti uträttat eller skulle vilja uträtta under motsvarande period lyser med sin frånvaro. Om jag vore en potentiell (S)-röstare ger detta första kvartalsinlägg inte mycket till information om varför (S) är det partiet som ska få rösten….

  • Matz Keijser 29 december, 2013 at 20:26
   Reply

   Det är helt sant Johan att det mest handlar om de moderatledda majoriteterna i riket och kommunen. Det går ju inte att komma ifrån att det ändå är ganska intressant vad som hänt det senaste året på den fronten!

   Tyvärr är det myntets baksida med att sitta i opposition att de förslag vi har lagt och lägger tas oftast emot med ryggradsmässigt nej-sägande från de borgerliga partierna och därför röstas ner. Därmed inte sagt att det inte funnits gott om förslag från båda oss Socialdemokrater och de andra oppositionspartierna. Tror även att de medborgare som lämnat förslag till kommunen känner samma frustration av den moderatledda ledningens ständiga nej-sägande!

   När det gäller vad vi skulle vilja uträtta under den kommande mandatperioden kommer både du och alla andra bli varse den närmaste tiden och potentiella väljare kommer att få den information som behövs för att kunna ta ställning inför valet i september.

   Måste ju också passa på att hälsa dig välkommen till kategorin bloggare. Jag kommer med intresse följa din blogg och med tanke på ditt senaste inlägg kommer det onekligen att bli intressant 😉

   /Matz

   • Johan Öberg 29 december, 2013 at 23:23
    Reply

    Jag ska följa ditt bloggande och (S) strategier under kommande år och tack för blogghälsningen 😉 Du är självfallet välkommen att läsa, kommentera och tycka till! Kul att munhuggas!

    Gott slut. //Ö

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.