MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika – del 3 av 4

Posted on

jobbskatteavdragNäst sista delen av årskrönikan inleds med juli månad och avslutas med september och mindre än ett år kvar till valet. Nedräkningen har börjat!

JULI

Almedalsveckan innebär en möjlighet för partiledarna att presentera sin politik och så här lite drygt ett år före valet är det kanske extra viktigt att få en fingervisning om vartåt det lutar. Fredrik Reinfeldt provade en ny taktik med one-liners utan timing och påminde mest om någon gammal brännvinsfilm från 40-talet där replikerna levererades med tummarna i luften och man väntade bara på ett ”tjeenare surru”! Politiskt levererades däremot inga nyheter!

Svetsaren från Ådalen Stefan Löfven tog chansen att för en bredare publik presentera sig själv. Hans tal präglades av självupplevda händelser ur livet där också igenkänningsfaktorn för oss som lyssnade var stor. Det var nog också här som kampanjen ”En jobbigare morgon” föddes när Löfven berättade om sitt första jobb när han röjde sly utanför Gålsjö som 14-åring. Han sa:

Trots att klockan ringde så tidigt på morgonen, så hade jag fått chansen. Till en lön, till ett steg in i vuxenlivet, till friheten att forma mitt eget liv! Och idag är jag besjälad av att ge samma möjlighet till varenda ung kvinna och man i Sverige!

Avregleringen av apoteksmonopolet skördar sina första offer. Apotekskedjor lägger ner ”mindre lönsamma” apotek på mindre orter trots att regeringen infört ett glesbygdsstöd dvs. att skattemedel pumpas in i privata företag för att ”säkra lönsamheten” för ägarna.

Skolinspektionen ger Kunskapsskolan rätt att ha verksamhet från år 4 trots att skolchef Göran Hedström flaggat för att elevunderlaget är för litet och att ytterligare friskoleetableringar kommer att påverka de befintliga skolorna negativt. Samtidigt kommer också signaler från olika håll om att elever nobbar friskolor, ett stort antal platser står tomma och risken är överhängande att fler friskolor får läggas ner!

SCB presenterar en rapport om hur sänkningen av restaurangmomsen slagit och det visar sig att antalet sysselsatta inom hotell- och restaurangbranschen ökat från 138.300 till 138.700 det senaste året! Den reform som den borgerliga regeringen slagits så hårt för med löften om fler jobb och minskad ungdomsarbetslöshet och som bara år ett kostade 5,4 miljarder kronor har gett 400 nya jobb! Dessutom har krogmaten blivit dyrare – branschstödet med skattemedel är ett faktum!

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström skriver en debattartikel i Expressen om ungdomsarbetslösheten och tar det första spadtaget till det som skulle leda till hennes avgång! Dagen därpå sitter samma Engström i morgonsoffan i TV4-studion och skyller kravallerna i Husby på den världsekonomiska krisen. Efter detta börjar media hårdgranska arbetsmarknadsministern!

Dogge Doggelito skriver en artikel med rubriken ”Landet vi kallade Sverige finns inte längre” och menar att att ”efter skattesänkningar och aktieutdelningar finns inget kvar till välfärd!”. Inte helt oväntat skapar det debatt och mest kritiska är inte helt oväntat moderaterna.

AUGUSTI

Farmaciförbundet slår larm om att avregleringen av apoteksmonopolen och den borgerliga reformen har utarmat apotekens kärnverksamhet – receptexpedieringen! Det saknas mediciner i lagerhållningen och därmed kan inte 24-timmarsregeln, om att kunna leverera till kund inom 24 timmar, upprätthållas. Personalen på apoteken runt om i Sverige vittnar om att allt mindre tid avsätts för kompetensutveckling, så pass att de anser sig ”inte klara sitt arbete på ett sätt som är säkert för läkemedelskonsumenterna”! De privata apotekskedjorna sätter dessutom tidsgränser för hur länge en receptkund får expedieras parallellt med att expediterna uppmanas till merförsäljning av egenvårdsprodukter vid just receptexpediering! Vinster går före kvalitet!

En minnesstund för Anna Lindh hölls i hennes park i Grillby och huvudtalare var hennes vän och ordförande i Anna Lindhs Minnesfond Mona Sahlin. Talet präglades av Anna Lindhs kamp för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Mona sa bland annat:  ”Jag hoppas att vi alla också under detta år, och resten av de dagar som just vi får vandra här på jorden, använder minnet och låter nu Anna inte bara bli minnet av en död utan låter hennes engagemang bli uppfordran till att fortsätta förändra världen. Det är vad Anna har lärt oss och det vill jag att vårt parti, Annas parti använder detta år till. För Annas minne så engagerar vi oss! För Annas minne säger vi NEJ till rasismen, JA till demokratin och öppenheten!

Enköpings moderata riksdagskvinna Jessika Vilhelmsson och jag debaterar avregleringen av apoteksmonopolet i EnaHåboTidningen och på våra respektive bloggar. Jag menar att den borgerliga reformen drabbar den lilla människan varpå Vilhelmsson skriver följande på sin blogg: ”En sista kommentar. Matz: Att kalla vissa människor för ”lilla människan” är inte speciellt smakfullt. Min politiska utgångspunkt är att alla människor är lika mycket värda. Argument som tvångskatogoriserar människor i stolek på värde är väldigt sorligt.” Vad gäller att  tvångskategorisera människor finns det nog sorgligare saker som bör oro Jessika Vilhelmsson mer och som finns i hennes direkta närhet. Det jag syftar på är hennes egen partiledare Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” som också blev en het potatis under året!

Statsminister Fredrik Reinfeldt levererar ett löfte om ett femte jobbskatteavdrag och hävdar även denna gång att det kommer att ”skapa fler jobb” och ”gynnar landets ekonomi”! Det dras igång en massmedial kampanj från moderathåll i ett försök att hjärntvätta medborgarna med moderata floskler och mantran om ”sänkt skatt skapar fler jobb och att regeringen kontinuerligt kunnat tillföra resurser som stärker vår gemensamma välfärd.” Hur detta mottagits av svenska folket visar sig i opinionsmätningar, på sociala media samt i insändare och debattartiklar.

Planfrågorna för kommunen lyfts bort från Kommunsstyrelsens arbetsutskott och hanteras numera av PLEX-utskottet (PLan, mark och EXploatering). Kanske hade det trots allt varit bättre att låtit planfrågorna ha legat kvar på Miljö- och bygg som det var från början, men nu är det som det är och vi får se hur det blir framöver!

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har använt skattepengar till dyra mobilräkningar, lyxhotell och privata taxiresor för hundratusentals kronor. Ändå hålls hon om ryggen av regeringen! Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström sa på en presskonferens att man gjort en ”samlad bedömning och kommit fram till att det är en ohållbar situation”! Här tar hon kanske sitt djupaste spadtag till sin egen grav som arbetsmarknadsminister!

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström går ut i media och menar att LÄX-RUT är ett ”system som är beroende av att föräldrar ser till att deras barn klarar skolan”! Även lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén menar att ökningen bland de som köper läxhjälp är ett tydligt tecken på ett misstroende mot den svenska skolan och att skolan är underfinansierad!

SEPTEMBER

Både Konjunkturinstitutet och ledande ekonomiska professorer är överens om att moderaternas och alliansregeringens femte jobbskatteavdrag urholkar den gemensamma välfärden! Ekonomistyrningsverket menar att det inte finns något utrymme för den här typen av reformer och säger vidare att OM de ändå genomförs kommer det att kräva mycket kännbara åtstramningar när konjunkturen vänder!

Fd ordförande för skolnämnden Ingvar Smedlund (m) känner sig orättvist behandlad av EP då det kan ta upp till 4-5 dagar innan hans insändare publiceras och att dessa insändare dessutom kan bli redigerade av redaktionen! Det som sticker i ögonen på Smedlund är att journalisterna på lokaltidningen kan skriva krönikor som publiceras omedelbart. Detta kallar han till och med för ”löneförmån”! Att några av dessa krönikor dessutom indirekt riktat kritik mot den politiska ledningen i kommunen kan väl ändå inte ligga till grund för Smedlunds irritation – eller?

Budgetfullmäktige genomförs och vi Socialdemokrater får igenom vårt förslag om att avsätta 2 miljoner kronor av kommunens ekonomiska reserv till en central kompetensutvecklingspott. Sju av åtta partier stödde förslaget! Det åttonde partiet, SD, hade inga åsikter över huvud taget när det gällde budgeten. Inte en gång var de upp i talarstolen under kvällen!

Kyrkovalet genomförs där borgerligt alternativ fick 35,8 procent av rösterna till kyrkofullmäktige i Enköping och därmed 13 mandat. Socialdemokraterna samlade 32,9 procent vilket ger elva mandat medan Centerpartiet blev tredje största med 21,6 procent och åtta mandat. Kristdemokraterna fick 5,8 procent och två mandat!

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt möts för första gången i en TV-sänd debatt! Bara det att de nu möttes gör ju faktiskt Stefan Löfven till vinnare i och med att moderatledaren konsekvent sagt nej tidigare! När moderatledaren fick frågan om när vi kommer att se en vändning i de allt sämre resultaten i skolan svarade han med något som med största sannolikhet kommer att bli en klassiker: ”Vi har ju bett en professor att titta på detta!” Efter detta har statsministern varit totalt osynlig i skoldebatten och diskussionerna om de sjunkande kunskapsnivåerna i svensk skola!

”Nu räcker det! Vi som har arbete, och bra lön har tjänat rejält på genomförda skatteavdrag. Vi behöver inte ett femte! Vi har råd att renovera våra kök utan fler avdrag och vi har råd att betala barnens läxhjälp – om vi nu skulle vilja anlita sådan. Däremot har ingen av oss råd med ett samhälle som inte inkluderar alla.” skriver nätverket Medelklassupproret.

Hillevi Engström petas från sin post som arbetsmarknadsminister och ersätts av Elisabeth Svantesson som omgående efter hon tillträtt fick utstå frågor kring sin delaktighet i antiabortkampanjer, sin homofobi och sin tillhörighet i församlingen Kristet center!

matzkeijser.se firar ett år 🙂

Moderaten Gunilla Carlsson avgår som biståndsminister och strax därefter visar det sig att hon ska ha plockat ut lön från biståndspengar. Detta ska även gälla hennes statssekreterare och sammanlagt under fyra år rör det sig om 20 miljoner kronor!

Stefan Löfven går ut med att Socialdemokraterna kommer att avskaffa LÄX-RUT vid maktskiftet efter valet 2014! Ett steg i rätt riktning, men personligen ifrågasätter jag hela läxsystemet och anser att våra barn och unga ska få sin kunskap i skolan och få rätt pedagogiskt stöd där!

Stefan Löfven presenterar skuggbudgeten med en S-märkt satsning på skolan. Socialdemokraterna investerar 4,5 miljarder i skolan i vårt budgetförslag. Det är 6 gånger mer än regeringen! För att varje barn ska få det stöd hon eller han behöver krävs mindre klasser de första åren i skolan, tidiga insatser och att vi ger lärarna riktigt bra förutsättningar att göra sitt jobb. Regeringen har nu lagt sin sista budget. De är tydligt att de inte prioriterar skolan. Regeringen lägger mer än 20 gånger så mycket på skattesänkningar än på skolan.

Nu är det mindre än ett år kvar till valet och vi går in i det sista kvartalet för 2013. Imorgon skriver jag den avslutade delen av min årskrönika. Väl mött då!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.