MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Avsteg och kultur?

Posted on

Jodå, jag är också frågande till och irriterad över hur IT-skandalen inom Transportstyrelsen fått kunna pågå under så lång tid utan att någon kunnat dra i nödbromsen. För faktum är att detta startade redan 2012 när dåvarande generaldirektör Staffan Widlert öppnade upp för outsourcing och extern upphandling påbörjades.

Det är otroligt uppseendeväckande att detta har fått pågå under fem år utan att någon satt ner foten. Hos vem det yttersta ansvaret ligger är än så länge enbart spekulationer. Visst har sittande regering, oavsett var på tidslinjen man går in, det övergripande ansvaret! Personligen tycker jag att Transportstyrelsens styrelse förbises och där anser jag att den första reaktionen borde kommit. Frågan är även där hur mycket de kände/känner till om den verksamhet de ansvarar för?

Uppenbarligen har inte Transportstyrelsen själva haft koll på vilken information man äger och som är skyddsvärd. Det i sig känns både häpnadsväckande och skrämmande. Än mer skrämmande är att Maria Ågren, som tillträdde som generaldirektör 2015, mer eller mindre på eget bevåg beslutade om avsteg från gällande lagstiftning – utan att konsultera Transportstyrelsens chefsjurist!

Transportstyrelsens säkerhetschef hävdar i förhör med SÄPO att stor del av ansvaret ligger på den tidigare generaldirektören Widlert, som i sin tur hävdar att ”det har funnits en kultur på Transportstyrelsen av att göra avsteg kring upphandlingar tidigare”?!

Hur länge har Transportstyrelsen levt sitt eget liv? Har dess styrelse haft vetskap om den ”kultur” Widlert vittnar om? När och hur har vilken information delgivits vem eller vilka? Hur högt upp i hierarkin har informationen nått?

Det är så många frågor som skulle behöva besvaras. Jag har som sagt full förståelse för att det nu höjs röster och att kritik riktas mot sittande regering och ansvariga ministrar, men frågan är också hur långt tillbaka vi behöver gå för att hitta roten till det som nu benämns som den största IT-skandalen i modern tid?

För som sagt –  faktum är att detta startade redan 2012 när dåvarande GD Widlert öppnade upp för outsourcing och sjösatte en extern upphandling! Var det rätt att ens tänka tanken att en extern aktör skulle hantera information som så tydligt handlar om skyddsvärd svensk data och sätter svensk säkerhet på spel?

/Matz

2 thoughts on “Avsteg och kultur?

 • Göran Södergran 25 juli, 2017 at 16:25
  Reply

  Det är dags att fundera över vilka värden som ibland måste väga tyngre än blind tilltro till marknadslösningar och privatiseringar.
  Det är naturligtvis olämpligt att outsourca hanteringen av personuppgifter. Beslutet togs av Alliansregeringen 2011 på rekommendation av riksrevisionen, och är alltså ett ekonomiskt beslut, före ett säkerhetsmässigt beslut. (Och jag undrar om man egentligen spar pengar, nör man måste göra en lrånglig och svår upphandling? Vad kostar den?)

  Alltför länge har en nyliberal och högerekonomisk doktrin fått styra hur myndigheter skall skötas. Det vore bra om vi vid sidan om den angelägna granskningen av ärendet kring Transportstyrelsen också kunde få till stånd en bredare diskussion om hur vi värnar viktiga värden som i det här fallet har visat sig vara av nationellt intresse. Det handlar nämligen ytterst om vår säkerhet.

  Detsamma gäller många andra privatiseringsfiaskon, där man försökt ”laga nåt som inte är trasigt” skolan (delvis) BB i Landstinget Stockholm och Posten (delvis) är väl just nu, klarast lysande exempel på privatiseringsfiaskon men många fler finns. Apotek, bilprovning, spårbunden trafik o.s.v

  • Matz Keijser 25 juli, 2017 at 21:31
   Reply

   Det ligger en hel del i det du skriver!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.