MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Barn är allas vårt ansvar!

Posted on

I en insändare i dagens EP skriver signaturen ”Perre” om begreppet ensamkommande flyktingbarn. På radio ska ”Perre” ha hört en läkare som talat om ”hitsmugglade unga män” och skribenten menar att det skulle vara en mer rätt benämning. Dessutom menar han att dessa barn inte kommer ensamma utan i grupp och att deras föräldrar betalat ”stora summor” pengar till ”smugglarna”. Han avslutar:

Tanken är ju att barnen skall få en framtid, men även att anhöriginvandring kan bli aktuell, då föräldrarna söker sig till Sverige i ett senare skede. Har läkaren fel, eller?

I det stora hela tror jag nog att läkaren har rätt. Föräldrar i krigshärjade områden betalar förmodligen stora summor pengar för att deras barn ska komma i säkerhet för att undgå döden. Det är svårt att sätta sig in en sådan situation, att som förälder behöva skiljas från sitt barn och ändå sätta barnets säkerhet i första rummet – kosta vad det kosta vill!

Smugglarna” är de som gör sitt bästa för att sätta barnen i säkerhet, men visst finns det säkert de som ser chansen att tjäna pengar på detta. Fast jag är ändå ganska övertygad om att det i första hand handlar om att hjälpa och rädda andra människor.

Att människor som flyr från krig och kommer till vårt land dessutom kommer i grupp är väl kanske ändå inte så konstigt – inte heller när det gäller ensamkommande barn. Någonstans finns nog ändå en slags trygghet att kunna vara i en grupp än att på egen hand vara på flykt.

Ja, visst kan det bli aktuellt med så kallad anhöriginvandring då föräldrar, när de får möjligheten, själva flyr undan krig och död och att de vill återförenas med sina barn. Det är väl inte så konstigt eller ens orimligt? Ställ dig frågan hur du själv skulle agera i ett sådant läge!

Så var det begreppet ensamkommande flyktingbarn eller ”unga män”. Var går gränsen för barn? Och vad avgör om man är en ung man eller kvinna? Finns det en åldergräns för begreppet?

Enligt FN:s barnkonvention är man barn till den dag man fyller 18 – precis som vi har det här i Sverige! Barnkonventionen talar också tydligt om att om ett barn inte kan bo med sina föräldrar har de rätt att få hjälp att hitta ett nytt hem samt att ett barn på flykt har rätt till skydd och hjälp att hitta sina föräldrar.

Människor utvecklas olika både fysiskt och mentalt. Någon som är 15 kan se mer ”mogen” ut än någon annan som är 18. Ett barn som är 16 år kan vara mentalt mer utvecklad än en som är 20. Vi är alla individer och ändå har vi valt att sätta 18 år som gränsen för när man blir ”vuxen”. När du är 17 år och 364 dagar är du fortfarande klassad som barn och dagen efter förväntas att du ska ta ett totalansvar över ditt vuxna liv!

Jag är själv förälder till tre, idag unga vuxna, barn. De är 19, 25 och 28 år gamla, men de är fortfarande mina BARN! Vi har haft turen att bo i en land som inte är krigshärjat, men hade vi gjort det hade jag med stor sannolikhet agerat precis som föräldrar gör i exempelvis Syrien. Jag skulle också ha satt mina barns säkerhet i första rummet och självklart skulle jag gjort allt för att därefter kunna återförenas med min familj!

Så egentligen – vad har åldern med saken att göra? Om barnet är 4, 12 eller 17 spelar ingen roll – eller för den delen 28. Det är någons barn! Det är människor i nöd som behöver hjälp, någonstans att bo och som behöver trygghet. En del i den tryggheten är också rätten till sin familj!

/Matz

4 thoughts on “Barn är allas vårt ansvar!

 • Percy Westerlund 3 november, 2015 at 16:47
  Reply

  Snälla Matz,
  I vilken värld lever du Matz? Du skriver att människosmugglarna i första hand är besjälade av att hjälpa och rädda andra människor. Dessa hjälpare tar som bekant minst 100.000 kr i betalning från sina skyddslingar, som de sedan placerar i farkoster som är långt ifrån sjövärdiga. Vid flera katastrofer har det visat sig att smugglarna låst in hundratals flyktingar under däck, där de drunknat vid förlisning om de inte dött av syrebrist dessförinnan. Smugglingen är en viktig inkomstkälla för ISIS och för islamistiska terrorgrupper i Libyen. ISIS beräknas ha tagit in närmare två miljarder dollar på smugglingen förra året.
  Som väl är delar inte dina partivänner i regeringen din naiva syn på smugglarna. I våras gjorde utrikesministern och justitieministern ett gemensamt uttalande där de brännmärkte smugglarna som skrupelfria kriminella, som bör bekämpas kraftfullt. Regeringen stödjer också EU-beslutet att bekämpa smugglarna med militära medel. Man får väl vara tacksam för att din uppfattning inte är den förhärskande i ditt parti.

  Vänligen,
  Percy

 • Matz Keijser 3 november, 2015 at 17:28
  Reply

  Jag är nog mer inne på Hans Roslings sätt att se det. Detta uttalande gjorde han för en tid sedan:

  ”Man ska sluta kalla dem för smugglare för de är de enda som gör någonting för att hjälpa dem hit.”

  Så här beskrevs hans resonemang i SVD:

  ”Enligt Hans Rosling är det transportöransvaret som gör att så många flyktingar dör på sin resa till Europa. Transportöransvaret innebär att exempelvis rederier och flygbolag riskerar böter om personer utan giltiga resehandlingar släpps ombord på båtar och flygplan.
  – Därför säger de blankt nej till allihopa, sade Rosling.
  Och att flyktingsmugglarna använder dåliga båtar tycker han är självklart.
  – Båtarna som tas av myndigheterna sänks ju så de kan inte ha annat än engångsbåtar.”

  Självklart delar jag utrikesministerns och justitieministerns uttalande om att människosmuggling ska bekämpas kraftfullt. Trots det är mitt parti och jag inte helt överens om begreppet som sådant precis som du skriver, men att jag skulle vara ensam om denna ”naiva” uppfattning är nog inte sannolikt. Jag tycker ändå att Rosling är ett bevis på det och även att han har en viss poäng i sitt resonemang. Transportöransvaret kan ju vara en del i det hela.

  /Matz

  • Percy Westerlund 3 november, 2015 at 22:27
   Reply

   Jo, jag misstänkte att det var Rosling som spökade. Samme professor som bagatelliserade innebörden av den nu helt okontrollerade flyktingströmmen till Sverige. Jag tror mer på regeringens beskrivning att situationen nu är ohållbar, utrikesministern tallar till och med om risk för välfärdssystemens kollaps. Saken blir inte bättre av att majoriteten av de som nu kommer till Sverige kommer från s k säkra länder på Balkan, dvs skall egentligen avvisas direkt. Men för det krävs att vi i likhet med Tyskland inför tillfälliga gränskontroller, vilket Kinberg Batra krävt. Antar att det är mp som hindrar Löfven att fatta detta självklara beslut.
   Att avskaffa transportöransvaret skulle innebära ytterligare kraftig påspädning av den invandring som regeringen redan anser vara ohållbar. Det bästa vi kan göra är att klämma åt smugglarna ordentligt och successivt övergå till mottagande av kvotflyktingar i ordnade former.

 • Matz Keijser 3 november, 2015 at 23:03
  Reply

  Jag tänker inte spekulera kring vem som stoppar vem. Den insikten om de diskussioner som förs har jag inte. Däremot förväntar jag mig att dessa kommer att leda till konkreta åtgärder och där samtliga partier tar ett gemensamt ansvar för att nå resultat där humanitärt fokus går före partipolitisk pajkastning.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.