MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Barnens bästa i fokus – inte betyg!

Posted on

Idag bekräftas det jag skrev här på bloggen i lördags av fem psykologer och två läkare om att betyg i allt för tidig ålder är kontraproduktivt och skapar stress hos eleverna!

Deras syn på det moderata förslaget om att införa betyg från årskurs 3 formulerar de på Aftonbladet debatt bland annat enligt följande:

Vi vet av erfarenhet och från forskning att barn som upprepat upplever misslyckanden riskerar att bygga in dessa negativa erfarenheter i sin självbild. Den positiva självbilden som ska bidra till högre prestationer riskerar i stället att gå förlorad i den skola som nu håller på att formas.

De menar vidare att lärarna redan idag kan identifiera elever som behöver särskilt stöd. Det är inte det som är problemet! Problemet är snarare de bristande möjligheterna att stödja dessa barn i skolmiljön. De skriver vidare:

Metoden för att fördjupat utreda och bedöma barns svårigheter stavas således inte kontroll utan resurser.

De sju ser också att denna betygs- och bedömningsiver, som är signifikativ för alliansens skolpolitik, ställer allt högre krav också på lärarkåren, som redan idag har en allt för hög arbetsbelastning.

Precis som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg måste lärarna få fokusera på sitt huvuduppdrag och att då öka belastningen med ytterligare administrativa arbetsuppgifter är fel väg att gå. I debattartikeln formuleras det enligt följande:

Att lasta på ytterligare bedömnings- och provuppgifter på lärarna stjäl dessutom än mer tid som kunde användas till gagn för barns lärande.

Denna debattartikel är inte enbart ett underbetyg till det senaste moderata förslaget utan är självklart också en samlad bedömning av de senaste årens skolpolitik signerad den moderatledda regeringen, där utbildningsminister Jan Björklund fram till nu varit frontfigur!

Det viktigaste med de sju skribenternas inlägg i betygsdebatten är ändå att man har helt rätt fokus – BARNPERSPEKTIVET! Något som totalt har glömts bort av politiken!

Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
Barnkonventionens 3:e artikel

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.