MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Biståndspengar går till löner

Posted on

Med risk för att få utstå ytterligare kritik från moderata ordförande i Enköping, Percy Westerlund, vågar jag mig ändå på att utmana ödet och återuppta temat om moderata företrädare på riksnivå och deras fadäser!

Idag uppger Ekot att den nyligen avhoppade biståndsministern Gunilla Carlsson (m) ska ha plockat ut lön från biståndspengar. Detta ska även gälla hennes statssekreterare och sammanlagt under fyra år rör det sig om 20 miljoner kronor!

Detta är enligt Ekot något helt unikt och ska aldrig tidigare ha förekommit att ministrar ska ha plockat ut lön ur sitt eget budgetanslag. Det finns heller inte något skriftligt beslut kring detta.

Trots det försvaras Carlsson av den tidigare statsministern och nuvarande utrikesministern Carl Bildt (m) som menar:

Det är fullt normalt och har skett under alla år och det sker i alla länder fast på lite olika sätt!

Här har vi nu haft en moderat statsminister i dryga sju år som byggt sin socialförsäkringspolitik på antaganden om att  människor fuskar. Tidigt hade han den människosynen och uttryckte det i sin bok ”Det sovande folket” om en uppdelning av människor i ”De som ger, och de som ­bara tar och tar och tar.

Nu är det väl kanske så att moderatledaren Reinfeldt behöver rensa upp en del i de egna leden verkar det som!

Ibrahim Baylan ställde följande fråga på sociala media:

Undrar om socialministern får sin lön från socialen eller om arbetsmarknadsministern får sitt arvode från A-kassan!

Ja, man kan ju undra var statsministern tar sin lön ifrån?

/Matz

2 thoughts on “Biståndspengar går till löner

 • Jonas 25 september, 2013 at 00:34
  Reply

  Jag håller med dig i sak. Biståndspengarna ska inte gå till löneutbetalningar av ministrar. Men nu när media snubblat över en tråd borde man egentligen titta under fler institutioner och hur dessa finansieras. Det räcker ju med att gå till min kommun Göteborg så ser man hur skattepengar rinner ut i för vår tid vedervärdiga avtal som om de på allvar skulle granskas, skulle skapa en enorm grogrund för alternativa partier och ideologier. Jag gillade Juholts idé och punchline om den sociala demokratin och om en socialdemokrati som tog ansvar för ideologin. Ideologin finns där som den gör för facket, som ett rättesnöre vid styrelsemötena, konferanserna, uppstartsmötena, rekryteringarna ,men den syns inte i de politiska utspelen, i den vind som sveper över Sverige. Jag är säker på att en övervägande majoritet av svenskarna är trötta på det nu. Men vad gör man från sossarnas sida. Man är tyst, anpassar sig till moderaternas linje och väljer att istället för att göra som väljarna vill och slå alliansen på käften med ”social demokrati” gå den liberala socialismens demokratiska väg och satsa på allt utan att för den delen hota några skattesänkningar. Detta är, tror jag fällan, sossarna riskerar gå in i ännu en gång. Så när vi nu blir så upprörda över biståndsministerns biståndslöner borde vi se över vår egen byk ordentligt innan vi går vidare. PS: Ibrahim Baylans citat var spot on, hehe.

  • Matz Keijser 25 september, 2013 at 10:17
   Reply

   Jag håller med, Jonas! Det finns ideologiska skillnader och där måste vi bli tydligare.

   Det får inte bli ett politiskt system där alla partier trängs i någon jäkla mittfåra. Där ser jag ett stort problem idag. Partier kopierar varandras politik, finslipar med små, små skillnader och gör det till ”sitt”. Men väljarna är inte dumma i huvudet och jag är rädd för att det du säger att folk tröttnar stämmer!

   Det finns bra och konkreta socialdemokratiska förslag, men vi har inte varit tillräckligt duktiga på att få ut vårt budskap. Här måste det hända något och det helst igår!

   När det gäller att granska politiken är det viktigt att vi inte förväntar oss att det enbart är media som ska granska. Politiken måste ta ett eget ansvar på alla nivåer – riksdag, landsting och kommun! Det är skrämmande att det sker saker i stil med det som nu hänt med biståndspengarna.

   Avtal och upphandlingar på kommunal nivå är en djungel där det verkligen behöver rensas upp. Konsekvensanalyser är ofta något som förbises och skattemedel rinner ut till vad som kan uppfattas till ingen nytta.

   Vi måste hela tiden ha medborgarnyttan i fokus. Som politiker har man ju faktiskt fått förtroendet att föra medborgarnas talan och det måste vi alltid ha med oss!

   Politiker pratar ofta om det ökande politikerföraktet, men som man bäddar…

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.