MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Björklund bryr sig inte – trots varningar!

Posted on

Idag varnar Skolinspektionens generaldirektör Anne-Marie Begler för att risken är överhängande att fler friskolor kommer att gå i konkurs de kommande åren. Därför vill hon att myndigheten ska få utökade resurser för att kontrollera friskolornas ekonomi!

Nu skulle man ju kunna tro att detta är en ren konsekvens av den senaste tidens oroande utveckling på friskolefronten där JB Educations konkurs blev en väckarklocka! Men så är inte fallet!

Redan i februari 2011 skrev samma generaldirektör, tillsammans med inspektionsdirektör Marie-Hélène Ahnborg, en debattartikel med rubriken:

Friskolor behöver granskas bättre

I artikeln skriver de två att de är oroade för en skolkoncern vars ”ekonomi är körd i botten” vilket de två ansåg ”riskerade gå ut över kvaliteten i undervisningen”!

Koncernen namnges inte i texten, men tankarna går ju onekligen till att det var JB-koncernen man syftade på!? Där gick det ju inte bara ut över kvaliteten i undervisningen utan det gick även ut över de 15.000 eleverna!

Hur som helst är det skrämmande att det fortfarande idag, två och ett halvt år senare, inte har hänt någonting. Skolinspektionen har fortfarande ingen insyn i friskolornas ekonomi utan måste upprepa sitt ”önskemål”.

Hade man fått utökade resurser redan 2011 kanske de 15.000 eleverna på JB-gymnasierna sluppit stå där utan skola och utan att veta vad som egentligen hände!

Så här beskrev Begler och Ahnborg kontrollsystemen för kommunala skolor kontra friskolorna:

Kvaliteten i de kommunala skolorna skyddas av ett dubbelt kontrollsystem. Dels av kommunens politiska nivå och egna förvaltning som har insyn och ansvar för verksamheterna, dels av den statliga tillsyn som Skolinspektionen står för.

När det gäller de fristående skolorna finns inte den kommunala skyddsmuren. Kontrollsystemet har bara en nivå. Här vilar hela ansvaret på Skolinspektionen, genom tillståndsgivning och tillsyn. Utöver de allmänna kvalitetsproblem som finns i skolorna finns också inom de fristående skolorna ibland andra typer av brister i verksamheten, exempelvis med ekonomisk/finansiella förtecken eller till och med brottslighet.

Skolinspektionen tillhör utbildningsdepartementet där departementchefen heter Jan Björklund! Han har på regeringskansliets hemsidan följande lilla devis:

Att ställa krav i skolan är att bry sig

Kanske borde Björklund byta ut ”krav i” mot ”krav på skolan”! Åtminstone krav på friskolorna och dess kvalitet. DET är att bry sig! Just nu verkar han inte bry sig över huvudtaget!

För oss Socialdemokrater är det självkart att ställa tuffa krav på skolföretag. Det är en förutsättning för att de ska kunna få det stora förtroendet att förvalta våra gemensamma tillgångar och utbilda våra ungdomar.

Därför vill vi, förutom att låta Skolinspektionen få rätt insyn, även ge kommunerna inflytande över skoletableringar för att motverka konkurser och överetableringar!

Skolan är inte en verksamhet som lämpar sig för kortsiktigt ägande. Därför kommer vi att fortsätta driva på för att långsiktigt ägande ska innebära ägande av en skola i minst tio år!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.