MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Björklund har blundat länge nog

Posted on

Nu har jag hunnit smälta en del intryck vad gäller skoldebatten som hettat till ordentligt de senaste dagarna. I onsdags lyssnade jag på Per Kornhall, som är fil.dr. och gymnasielärare i biologi. Han har bland annat arbetat på Westerlundska gymnasiet, varit med och tagit fram den nya läroplanen och har nu skrivit boken ”Barnexperimentet.

Boken är en redovisning av den svenska skolans förfall från 90-talet fram till idag. Kornhall menar att i början av just 90-talet hade skolan de bästa resultaten någonsin. Sen kom reformerna som satte käppar i hjulen!

Kommunaliseringen är en starkt bidragande orsak till att skolan idag ser ut som den gör. Det som trots allt måste ses som reform som kanske slagit sönder likvärdigheten i skolan och bidragit till segregation och kunskapsklyftor är det fria skolvalet, som genomfördes av regeringen Bildt!

Valfrihetsmantrat, som idag genomsyrar den moderatledda regeringens välfärdspolitik, är alltså inget nytt! Det är viktigt att inse konsekvenserna av denna övertro på valfrihet och hur den slår sönder mer än den gynnar!

Så igår tittade jag på Uppdrag Granskning i efterhand. Inte för att jag inte redan visste utan snarare för att få en bekräftelse. Jag har under en längre tid skrivit här på bloggen om min syn på hur små skolor där elever med liknande socioekonomisk bakgrund bidrar till en mer segregerad skola och till att kunskapsklyftorna ökar!

Två saker gjorde mig riktigt förbannad. Det ena var Profilskolans före detta VD:s, Greger von Sivers, fruktansvärda människosyn. Hur kan man som vuxen och som ansvarig för ett utbildningsföretag se på människor, barn och ungdomar, som cansersvulster och ruttna äpplen? Han menade att det var viktigt att värna om ”de fina eleverna” och det fula skulle bara bort!

Hans okunskap och rädsla för det okända blev än mer påtaglig när han ansåg att killar som har kepsen bak-och-fram är gansters som lyssnar på ”negermusik”. von Sivers menade att dessa killar kunde ”hålla till i Tensta och elda bilar”.

Så talar en företagsledare och ytterst ansvarig för ett utbildningsföretag i Sverige år 2013! Hur många fler delar hans syn på barn och unga av idag? Uppenbarligen ganska många om man ska tro UG:s kontroll av friskolorna. Det gör mig både rädd, förbannad och illamående!

Det andra som gjorde mig förbannad var att utbildningsminister Jan Björklund (FP) var förbannad! Han har under snart åtta år bara suttit stillatigande och sett denna utveckling växa sig allt starkare!

Björklund skyllde på att han inte kunnat ta till samma typ av hård granskning som UG gjort. Vad har egentligen hindrat honom? Han är den minister som genom tiderna suttit längst på posten som ytterst ansvarig för svensk utbildning!

Men faktum är ju att även för Björklund är valfriheten och privatiseringar viktigare än något annat. Folkpartiet gick både 2006 och 2010 till val på just skolfrågorna med slogans som:

Framtiden börjar i klassrummet

FP har dock inte levt upp till sitt vallöfte. Man skulle ju kunna tro att de privata friskolorna, som ofta stoltserar med gode resultat, bidragit till att resultaten för den svenska skolan ökat. Tyvärr är sanningen den motsatta – resultaten sjunker och har så gjort sedan 2006!

Per Kornhall visade statistik på hur resultaten från början av 90-talet dalade, men hur det 2004 och fram till 2006 planade ut. Jag ska inte påstå att en fortsatt Socialdemokratisk regering med all säkerhet hade kunnat vända trenden. Den frågan kommer vi aldrig att få svar på.

Däremot har vi facit på att Jan Björklund misslyckats i sin position att vända den negativa spiralen. År efter år med Björklund vid katedern har inneburit:

  • sämre resultat för alla
  • ökade kunskapsklyftor
  • ökad segregation

Avslutningsvis vill jag citera något ur den läroplan som regeringen Bildt tog fram i början av 90-talet, LPO94. Vi Socialdemokrater blir ofta beskyllda för att ha stått för en flumskola. Läs detta och betänk att det är så moderaterna och stödpartierna såg och kanske fortfarande ser på svensk skola:

…kunskap går inte att förmedla eller överföra från en individ till en annan, från den som undervisar till den som lär…

Reinfeldt menar att Sverige består av ett sovande folk, men till skillnad från moderatledaren och hans likasinnade blundar inte svenska folket i vaket tillstånd och framför allt inte för verkligheten!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.