MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Björklund sågar lärarkåren – IGEN!

Posted on

LäraryrketIdag kom ett pressmeddelande från regeringen om att man under de närmaste åren vill införa karriärstjänster inom skolan – förstalärare och lektorer!

Intentionen att höja statusen för läraryrket säger jag ingenting emot, men frågan är om inte Björklund och den moderatledda regeringen börjar nysta i fel ände – IGEN!

Här vet vi att det inom en ganska snar framtid kommer att saknas ett oroväckande antal lärare i den svenska skolan. Fokus för utbildningsminister Björklund borde vara att säkerställa ”återväxten” inom lärarkåren! Att åter göra läraryrket attraktivt!

Istället lägger han miljarder på att ”yrkesskickliga lärare ska kunna göra karriär inom läraryrket, utan att behöva sluta undervisa”!

Återigen rackar Björklund ner på majoriteten av de svenska lärarna! 90% av lärarkåren kommer inte att beröras av dessa karriärstjänster! Det Björklund säger är att denna grupp inte är yrkesskickliga!

Hur tror utbildningsministerna att vi ska kunna säkerställa förbättrade resultat i den svenska skolan om han samtidigt sågar i det närmaste en hel lärarkår vid fotknölarna?

Hur ska Björklund säkra återväxten när han bara vill ha ”de bästa lärarna i klassrummen”?

Björklunds egen karriär som utbildningsminister har, som Ingvar Persson skriver på Aftonbladets ledarsida, präglats av att ”att förtala skolan och de som arbetar där” och det i sig har bidragit till ”läraryrkets låga status i vårt land”.

Dagen uttalande från utbildningsministern har inte förbättrat läraryrkets statusnivå och inte heller bidragit till att göra det mer attraktivt!

Lärarlegitimationer, ettåriga gymnasieutbildningar, karriärstjänster – vad kommer härnäst? Björklunds till synes aldrig sinande källa av ogenomtänkta idéer levererar! Det kan man i alla fall inte ta ifrån honom!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.