MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Blåbrun kulturpolitik en tragedi

Posted on

Det svenska musikundret är fortfarande ett gångbart uttryck. Svensk musik har internationellt ett otroligt gott rykte och är en av våra största exportvaror!

ABBA, Björn Skifs och Blue Swede, Roxette, Ace of Base, Robyn, Max Martin, Tove Styrke, Peter Jöback, Swedish House Maffia, Zara Larsson, Alexander Kronlund, Anders Bagge, Icona Pop och Avicii är bara några exempel på artister, låtskrivare, DJ:s och producenter som nått stora internationella framgångar!

De har också något annat gemensamt och något som de ofta lyfter som en viktig del i deras framgångar – DEN KOMMUNALA MUSIKSKOLAN!

Idag heter det Kulturskola och man har utvecklat och breddat sina verksamheter med exempelvis dans, teater, foto och film, målning och skulpterande.

Sveriges kulturskolor är viktiga. Inte bara för barn och ungas personliga upplevelser av kultur utan också ur ett större samhällsperspektiv. Med kulturskolan läggs en viktig grund för skapande, delaktighet och återväxt av konstnärer och kulturutövare. Förra mandatperioden infördes ett nationellt utvecklingsbidrag. Kommunerna skulle ges möjlighet att söka medel för att vidga utbudet, nå nya barngrupper i socioekonomiskt svaga bostadsområden och genomföra särskilda insatser för barn och unga med funktionsnedsättning. 

Lokalt i Enköping halverade vi Socialdemokrater tillsammans med Nystart Enköping Kulturskoleavgiften för att möjliggöra för fler att ta del av den fantastiska verksamhet Kulturskolan erbjuder.

I en tid med ökad ojämlikhet, skolsegregation och brist på verksamheter för barn och unga väljer M och KD, med hjälp av SD, att ytterligare dra ner på verksamheter för barn. Motiveringen är att utvecklingsstödet till kulturskolan är ”för kostsamt och ineffektivt”. Vi kan konstatera att det inte ligger någon som helst sanning i att bidraget är ineffektivt sett till att över 260 kommuner tar del av det. Men för tre partier som vill premiera inkomsttagare som tjänar över 40 000 kronor i månaden, blir förstås anslaget kostsamt.

Så skriver ett antal S-märkta riksdagsledamöter, med Lawen Redan (kulturpolitisk talesperson) i spetsen, i tidningen Dagens Samhälle och jag kan inte annat än hålla med.

Moderaterna och kristdemokraterna minskar med hjälp av sverigedemokraterna, kulturskolans utvecklingsbidrag med 100 miljoner kronor. Den blåbruna budgeten är en käftsmäll av rang mot barn och unga!

Att m och kd vill få bort det de kallar “frivilliga verksamheter” är inget nytt. Så ser den blå politiken ut. Och nu har alltså sd rättat in sig i ledet och ställer sig bakom detta!

Samtidigt har vi hört framför allt moderater under den senaste mandatperioden använda begreppet “utanförskap”, men när det väl kommer till kritan har man inga som helst skrupler utan drar undan mattan för dem man säger sig vurma för!

Under vår tid som styrande i Enköpings kommun antogs ett kulturpolitiskt program. Där står bland annat:

Kommunen ansvarar för det lokala kulturlivets infrastruktur. En kulturell infrastruktur innebär satsningar på till exempel:
– folkbibliotek och kulturskola
– kommunala kulturinstitutioner, så som kulturhus, museum och arkiv
– satsningar på barn och ungas fritid, i form av exempelvis kulturverksamhet på fritidsgårdar
– olika typer av stöd till det fria kulturlivet, föreningslivet och folkbildningen

Nu har vi en minoritetskoallition med m, c, l, kd och mp som styr med en verksamhetsplan och budget signerad S och NE. Samtliga partier i fullmäktige (förutom kd) har skrivit under det kulturpolitiska programmet som gäller fram till 2026.

Från Socialdemokratiskt håll kommer vi att hårdbevaka hur minoritetskoallitionen hanterar detta och att programmet följs!

För att citera kommunalrådet Jesper Englundh (S), som var Upplevelsenämndens ordförande när det kulturpolitiska programmet antogs:

För att vi ska nå dit vi vill, är det av yttersta vikt att vi som folkvalda politiker tillsammans, över partigränser, leder våra olika förvaltningar och bolag att i samarbete med kulturlivet forma Enköping till den kulturkommun vi behöver vara för att möta samtidens och framtidens behov!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.