MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Blockflöjten – grunden till svensk musikexport

Posted on

Blockflöjten - grunden till svensk musikexport!ÄNTLIGEN!

Nu kommer det att öppna ett ABBA-muséum på Djurgården i Stockholm. Detta bekräftade Björn Ulveus på en presskonferens nu på förmiddagen.

Ni som följer bloggen undrar nu säkert vad detta har med min politiska blogg att göra. Lugn bara lugn! Ni ska få svar på det!

Detta ABBA-muséum är ett fantastiskt tillskott för svensk turistnäring, där vi med största sannolikhet kommer att se människor från världens alla hörn vallfärda till detta musikens nya Mekka. Men också ett enormt uppsving ur marknadsföringshänseende för svensk musik rent generellt!

ABBA är Sveriges genom tiderna största musikaliska exportvara, som lagt grunden till goda förutsättningar för efterkommande svenska artister. För faktum är att svensk musik på export är den tredje största i världen. Enbart USA och England är större!

Gemensamt för i princip alla stora svenska artister, som slagit igenom internationellt, är att man lyfter de kommunala musik- och kulturskolorna till skyarna. Med all rätt!

Musik- och kulturskola

I dessa kommunala guldgruvor läggs grunden för ett livslångt intresse och lärande. Man ska inte underskatta blockflöjtens betydelse för den svenska musikens internationella storhet.

Detta är också ett resultat tack vare alla duktiga pedagoger och deras enorma engagemang runt om på Sveriges alla musik- och kulturskolor. Pedagoger som lägger ner hela sin själ för att förmedla både kunskap och glädje till alla vetgiriga och nyfikna elever!

Ofta genomförs denna typ av verksamhet med mycket begränsade ekonomiska medel. Kultur är generellt lågprioriterat i den kommunala budgeten och när pengarna ska fördelas får ofta musik- och kulturskolorna stå tillbaka!

Vi politiker måste lär oss förstå att investeringar och satsningar i musik- och kulturskolor i våra kommuner är också en investering i våra barn och ungdomar, vilket kommer ge positiva samhällseffekter såväl lokalt som nationellt!

Enköping Kulturskola har genom åren levererat många både nationellt och internationell erkända musiker och vi har i kommunen en bra ”plantskola” för kommande artister. Den som någon gång varit på en Frö- eller stipendiekonsert vet vad jag menar!

Intresset för musik är ständigt växande. Därför MÅSTE vi ge fler barn och unga möjlighet att utveckla sina musikaliska förmågor!

Det kan vi göra genom att satsa på denna typ av verksamhet och det kan vi redan idag genom att ge Kulturskolan tillgång till anpassade lokaler och rätt ekonomiska förutsättningar! Ett första steg i Enköping skulle kunna vara att använde de tomma lokalerna i Joar Blå och skapa ett kulturcentrum vid det som idag redan heter Kulturtorget!

Varför vänta och utreda när möjligheterna redan finns?

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.