MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Bristande underhåll och underhållande brister

Posted on

Jag hade inte tänkt blogga om det här från början, men efter dagens kommunstyrelse är det svårt att låta bli.

Det är nog inte många som missat att vi har stora problem med många av våra egna fastigheter inom kommunen. Anledningen är ett bristfälligt, ja näst intill totalt uteblivet, underhåll under många år.

Revisorerna har nu påpekat för Tekniska nämnden (TN) att det behöver tas fram en plan för underhåll av våra egna fastigheter. Detta har även påpekats sedan ett antal år tillbaka från revisorerna, men ingenting har hänt.

Nu har i alla fall Lasse van Aller, ordförande i TN, initierat detta och planer ska tas fram.

Under dagens kommunstyrelsesammanträde lyftes just frågan om dessa underhållsplaner och vid den frågan begärde Janne Fredriksson (c) ordet. Han påpekade att det faktiskt redan finns underhållsplaner som togs redan 1996. Följdfrågan från Fredriksson var om dessa planer fortfarande gäller eller inte.

Helt uppenbart är ju att dessa, åtminstone mellan åren 1998-2014, inte har haft någon som helst funktion utan enbart fungerat som hyllvärmare.

Nu undrar säkert du som läsare varför jag skriver om detta och vad det är som är så intressant. Jag ska förklara:

1996, när underhållsplaner togs senast var under den mandatperiod som vi från Socialdemokraterna satt som styrande i kommunen senast. Uppenbarligen fanns brister i underhållet redan då!

Nu sitter vi alltså i styrande position igen och återigen initierar vi planer på hur vi ska underhålla våra fastigheter.

Janne Fredriksson får nog ställa frågan till sig själv, sina partikamrater och allianspartier vad som hände under de 16 år man suttit vid makten själva! Varför följde inte borgarna de planer som det beslutades om 1996? Varför lät man kommunens fastigheter förfalla?

Detta är inte det enda man kan ställa sig frågande till. Idag sitter Bengt-Åke Gelin (m) som ordförande för revisionen. Det är alltså han som påpekat det bristande underhållet och därför, med all tydlighet, menar att det behöver upprättas planer.

Gott så! Och Lasse van Aller i sin roll som nuvarande ordförande för Tekniska nämnden har alltså hörsammat detta och gått från ord till handling!

Frågan är varför tidigare ordförande i nyss nämnda nämnd inte varit lika lyhörd för revisionens påpekande och tagit tag i frågan?

Under förra mandatperioden var det moderaterna som var innehavare av ordförandeskapet i TN och det var ingen mindre än – jodå, så är det – Bengt-Åke Gelin!

Kanske herrar Fredriksson och Gelin skulle ta och sätta sig ner över en kopp kaffe och analysera vad som egentligen hände mellan åren 1998-2014 – eller kanske vad som inte hände.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.