MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Dåligt pålästa och utan egen politik

Posted on

sossarnas_felIdag tänkte jag granska de moderata företrädarna i vår kommun och deras politik. I onsdagens EP var nämligen moderaternas blivande förstanamn Ingvar Smedlund flitigt förekommande. Först i en debattartikel tillsammans med riksdagkvinnan Jessika Vilhelmsson och sedan i en artikel om moderaternas lokalpolitik för de kommande åren tillsammans med avgående finanskommunalrådet Anna Wiklund.

Vi börjar med debattartikeln, som är ett svar till Helena Proos och där de två moderaterna, sin vana torgen, ondgjorde sig över att de dåliga PISA-resultaten är Socialdemokraternas fel. Smedlund och Vilhelmsson skrev att PISA-undersökningen visar resultatet för de nior som ”gick igenom hela grundskolan, alla nio åren med de gamla läroplanerna”. Så långt är allt rätt!

Sen kommer den felriktade kritiken, som tyder på att de två moderaterna är antingen är dåligt pålästa eller helt enkelt far med osanning för att lura potentiella väljare. De skrev vidare:

Det var otydliga kursplaner och otydliga mål utan ämnesinnehåll… Ja, de elever som gjorde Pisaundersökningen var alltså de sista som gått alla åren i den Socialdemokratiska skolan.

Man blir något förvånad att en före detta ordförande för skolnämnden och en riksdagsledamot inte har bättre koll! Det må vara att det var otydliga styrdokument, men nog borde de känna till att vi i Sverige de senaste 34 åren haft och har styrdokument i form av läroplaner som tagits fram av borgerliga regeringar! (LGR 80, LPO 94 och LGR 11)

Dessutom gick de elever som ingick i PISA-undersökningen sina sista 6 år i skolan under regeringen Reinfeldts tid. Alltså större delen av sin grundskoletid under den tid vi haft ett moderatlett styre även för skolpolitiken i Sverige!

Smedlunds och Villhelmssons kommentar om att ”utvecklingen med ökad sysselsättning riskerar att drivas åt fel håll med Socialdemokraternas förslag…” kan bara ställas i relation till hur arbetslöshetssiffrorna ser ut idag jämfört med hur de såg ut när den moderatledda alliansregeringen tog över 2006!

Vi Socialdemokrater går till val på att ha den lägsta arbetslösheten i Europa 2020! Hur vi ska nå dit kan du läsa mer om här!

Så till moderaternas lokalpolitiska program. Smedlund och Wiklund vill slå ihop skol- och utbildningsnämnden. Personligen tror jag att det även fortsättningsvis är att förorda två separata nämnder och att istället få till ett bättre nämndövergripande samarbete. Hur var det nu moderaterna brukar säga? ”På med koncernhatten”!

Den moderatledda alliansens experiment med att slå samman olika nämnder har vi sett resultat av i form av Upplevelsenämnden, som under innevarande mandatperiod haft uppenbara problem. Inga fler experiment, tack!

Det är också spännande, om än helt rätt, att de två moderaterna menar att lärarnas primära uppgift är undervisa istället för att administrera. Det de två dock mörkar är att det är den moderatledda regeringen som hela tiden lagt på nya administrativa uppgifter på lärarkåren de senaste åtta åren!

Vi Socialdemokrater vill satsa på mindre klasser och mer kunskap! Fler lärare och speciallärare, sommarskola för att fler ska nå kunskapsmålen, skickliga och engagerade lärare som ges rätt till systematisk kompetensutveckling och som har möjlighet att bedriva och utveckla undervisningen!

De två moderaterna menade vidare att fler företag ska etablera sig i vår kommun. Det kan jag också skriva under på. Problemet de senaste åren, sedan 2007, är att näringslivets betyg på kommunens bemötande hela tiden sjunkit för att senast SKL gjorde en mätning nått bottennoteringar!

Trots att man vetat om hur det sett ut de senaste sju åren är det först nu man säger sig vilja snabba på bygglovshanteringen. Trots att vi från Socialdemokratiskt håll vid ett flertal tillfällen under innevarande mandatperiod påpekat bristerna är det först nu, i valrörelsen, som moderaterna lägger förslaget!

Alla medborgare ska erbjudas en meningsfull fritid” säger moderaterna och går till val på att återinföra ”Boken kommer”! Om man nu från moderat håll anser att denna tjänst är så viktig för våra kommunmedborgare måste man ju ställa sig frågan varför man plockade bort den från början!?

”Meningsfull fritid” – vad är det för moderaterna? Är det att ta bort badvakter och minska säkerheten i simhallen? Är det att öka taxor och avgifter för föreningar? Är det att chockhöja avgifterna till Kulturskolan? Är det att lägga ishallsbygget på is? Är det att hela tiden ta till åtgärder som drabbar våra barn och unga?

Kulturskolan förresten – när står den klar? Jag kommer ihåg när Anna Wiklund för ungefär 10 år sedan invigde Kulturtorget nere vid Joar. Jag satt då i Kulturnämnden och Anna sa till mig att det skulle byggas en ny Kulturskola också. Nu har som sagt 10 år gått och inget har hänt. Så min syn på Anna Wiklunds politiska trovärdighet behöver kanske inte tydliggöras. Jag säger som Anna-Lena Eriksson – ”jag tror på’t när jag ser’t”!

Sammanfattningsvis kan jag också konstatera att en stor del av det de ”nya” moderaterna nu går till val på i Enköping är slående likt ett antal förslag som vi Socialdemokrater och andra oppositionspartier lagt förslag om under den innevarande mandatperioden. Med andra ord har moderaterna i Enköping samma problem som partiet har på riksplanet: Total avsaknad av egen politik, visioner och mål!

Vi Socialdemokrater kommer inom kort att presentera våra lokalpolitiska handlingsprogram med en politik som tar Enköping in i framtiden. Då kommer du också kunna läsa mer om det även här på min blogg – så välkommen åter!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.