MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Decemberöverenskommelse och felbeslut

Posted on

gratisparkeringJag hade ju tänkt låta bloggen vila under jul och nyår, men nu finns det två anledningar att skriva några rader i alla fall.

NR 1 – Gelin gjorde fel

I juni la Sverre Ahlbom ett ledamotförslag om en timmes fri parkering i centrum. Det förslaget kom aldrig upp på bordet då Tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin var av uppfattningen att förslaget inte skulle få läggas då det inte beretts. Gelins ståndpunkt var också ivrigt påhejad av moderaternas stödpartier samt Miljöpartiet i nämnden!

Nu visar det sig att det var fel av Gelin och övriga att inte släppa igenom förslaget från Sverre och Socialdemokraterna. Det fastslår nu förvaltningsrätten som samtidigt upphäver nämndens beslut om fyra avgiftsfria korttidsparkeringar i Enköpings centrum.

Jag tror att Bengt-Åke Gelin trots allt förstått att han inte hanterat det Socialdemokratiska ledamotsförslaget på ett korrekt sätt, men säger till media att det ”bara är att beklaga” att så skett.

Nåja, nu blir det trots allt ett antal fria entimmesparkeringar i centrum och om bara ett par dagar har vi en ny majoritet i Tekniska nämnden!

NR 2 – Decemberöverenskommelsen

Stefan Löfven har lyckats i förhandlingarna om att hitta blocköverskridande överenskommelser som innebär att ett extraval i mars inte längre är aktuellt.

I första hand handlar det om att hitta lösningar för hur Sverige ska kunna styras även av en minoritetsregering som inte ska riskera att hamna i en liknande situation som blev ett faktum vid budgetbeslutet i höstas.

Det här innebär också att regeringen kommer att lägga en ny budget i april och i och med denna decemberöverenskommelse kommer det att innebära att det kommer att bli en Socialdemokratiska budget vad det lider.

Jag tror det är många med mig som känner tacksamhet över att det inte blir något extraval. Som väljare tror jag att ett val till så nära inpå det tidigare skulle kännas sådär. För oss som är politiskt aktiva lokalt och går in i en ny mandatperiod i och med årsskiftet känns det bra att kunna fokusera på just det lokalpolitiska och inte behöva lägga energi på ytterligare en valrörelse.

Det ser med andra ord ut som om det kommer bli ett Gott Nytt År!

/Matz

2 thoughts on “Decemberöverenskommelse och felbeslut

 • Percy Westerlund 27 december, 2014 at 20:23
  Reply

  Jo, det var uppenbarligen så att Bengt-Åke gjorde en felbedömning när det gällde Sverres rätt att lägga fram sitt förslag om gratisparkering. Däremot hade han nog inte så fel i själva sakfrågan. Det visar sig ju att en timmes gratisparkering lyfter centrumhandelns omsättning med i snitt 115 kr om året, något som kostar kommunens skattebetalare mångmiljonbelopp. Återstår också att se hur s+NE skall förena gratisparkering med avgiftsfinansierat P-hus. Eller är det så att s planerar en kovändning även om P-huset? Många frågor och få svar än så länge från den styrande minoriteten…
  Med dessa reflektioner ber jag att få önska dig ett gott nytt år Matz! Jag ser fram mot ett gott samarbete i MBN.

  Med vänlig hälsning,
  Percy

  • Matz Keijser 30 december, 2014 at 08:55
   Reply

   Tack för din kommentar, Percy!

   Det har kommit en hel del frågor från just moderathåll. Det kommer svar på de många frågeställningarna, det kan jag lova. Men de nya nämnderna har som sagt inte tillträtt ännu så det kan ju vara en bidragande orsak till att svaren dröjer till efter årsskiftet.

   Jag ser också fram emot ett fortsatt gott samarbete i nämnden!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.