MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Den blå offerkoftan!

Posted on

bla_offerkoftaJaha ja – så var det dags igen! Jag skriver en insändare som ett svar på en moderats och blir då beskylld för att gå till personangrepp. Nu var det i och för sig ett tag sedan den hände sist.

Då handlade det om en debatt med moderaternas blivande förstanamn Ingvar Smedlund, som påstod att jag angrepp honom som person.

Men så försvann Smedlund till viss del från den kommunalpolitiska arenan och då försvann också anklagelserna mot mig. Nu är han alltså tillbaka på banan igen och då blir personangreppsretoriken åter aktuell. Finns det något samband?

Skriver detta fullt medveten om att jag ännu en gång riskerar att bli beskylld för just personangrepp. Försöker som sagt bara hitta en samband i dessa anklagelser och har i dagsläget inte hittat någon annan gemensam nämnare!

Denna gång är det MUF-ordförande i Enköping Oscar Widman, kandidat till kommunfullmäktige för moderaterna, som påstår att jag i ett svar till honom gått till personangrepp. (Läs själv här och bilda dig en uppfattning!)

Min egen analys av detta fenomen av offerkoftetaktik är att när bristerna i den moderata politiken tydliggörs och när sanningen kommer ifatt moderaterna blir det jobbigt. Om man dessutom nämner en insändarskribent vid namn blir det, med moderaternas sätt att se det, personangrepp!

Jag är den förste att skriva under på att man inom politiken ska skilja på person och sak. Däremot måste man vara införstådd med att om man företräder ett parti och dess politik måste man också vara beredd på att få ta emot kritik mot den förda politiken utan att ta det just personligt!

Om nu detta är en taktik för att försöka tysta mig, mitt politiska engagemang eller att sluta vara politiker i opposition (några månader till) kan jag meddela att det har helt motsatt effekt! Det är som att hälla bensin på elden!

Jag tänker fortsätta granska den moderatledda alliansens politik, peka på dess brister och tydliggöra de ideologiska skillnaderna. Bloggen får dagligen nya läsare och jag får mycket positiv feed-back på mina inlägg – speciellt de som pekar på bristerna i vår kommun.

Svar på Oscar Widmans insändare i dagens EP är redan ivägskickat – och ja, jag nämner honom vid namn även denna gång! Personangrepp – nej, inte den här gången heller!

/Matz

Relaterade blogginlägg:
Törs jag säga Smedlund?
Smedlund ingen högoddsare
Årskrönika för 2012 (läs under mars)

2 thoughts on “Den blå offerkoftan!

 • Johan Öberg 6 maj, 2014 at 10:12
  Reply

  Matz.

  Det blogginlägg du länkar till har inga spår av personangrepp och det är som du skriver; representerar man ett politiskt parti måste man också vara beredd på att få ta emot kritik mot den förda politiken utan att ta det just personligt. Jag vill lägga till en dimension i att om man, oavsett partipolitisk representation eller ej, debatterar måste man vara beredd på mothugg och kunna hantera det på rätt sätt. Det är alltså mottagaren som måste lära sig hantera kritiken på rätt sätt och inte bara ifrågasätta avsändaren.

  //Öberg

  • Matz Keijser 6 maj, 2014 at 10:38
   Reply

   Tack för det, Johan!

   Håller helt och hållet med om att det inte enbart har med partipolitiska debatter att göra.

   Tyvärr är detta en form av härskarteknik som riktats mot mig de senaste åren, men som jag också skrev blir jag inte så berörd av det. Tvärtom!

   Det som är det stora problemet är ju att de som läser insändare där någon utpekas, som den som går till personangrepp, påverkas ju också av den uppmålade bilden. Har man dessutom inte följt hela debatten blir det man läser den enda sanningen. Det är ju inte alltid så lätt att gå tillbaka och kontrollera sanningshalten! Därför är bloggen ett bra verktyg att kunna hänvisa till 🙂

   Men som sagt – tack för din kommentar och bekräftelse på att jag inte heller denna gång gått till angrepp mot någon person!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.