MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Dyra reformer, noll resultat

Posted on

Nystartsjobb – särskilt nystartsjobb – särskilt anställningsstöd! Och nu kommer YA-jobb!

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) fortsätter sin Eriksgata i svensk press och media.

Idag skriver hon på DN-debatt hur hon och den moderatledda regeringen kommit på den optimala lösningen på ungdomsarbetslösheten!

Det YA-jobb handlar om är en anställningsform där jobb blandas med handledning och utbildning. Med andra ord – lärlingsutbildning!

Det är ju egentligen inget nytt. Om en arbetsgivare idag tar emot en ungdom med nystartsjobb eller särskilt anställningsstöd innebär det att man måste fungera som handledare och utbilda innan den anställda ungdomen kan bli självgående!

Den stora skillnaden är att kostnaden för arbetsgivaren landar på 6500 kr/månad! Resten upp till avtalsenlig lön subventioneras med skattemedel!

Sen kommer det populistiska inslaget i Engströms debattartikel! Hon slår sig för bröstet och skriver:

…vi är dessutom beredda att slopa differentieringen av a-kasseavgiften. Det innebär att mer än 2,3 miljoner arbetstagare får sänkt avgift. För över 600 000 medlemmar sänks avgiften med 150 kronor i månaden eller mer.

Det måste ju vara en uppoffring med tanke på att det första den borgerliga regeringen gjorde efter valsegern 2006 var att chockhöja samma avgifter, vilket medförde att över en halv miljon människor gick ur a-kassan!

Det tror jag ingen har glömt, Hillevi Engström!

Inte helt oväntat så försöker arbetsmarknadsministern dölja sitt eget misslyckande vad gäller ungdomsarbetslösheten med att flytta fokus med skrämseltaktik till Socialdemokratin. Hon skriver bland annat:

Sedan Stefan Löfven blev partiledare har han talat om reformerna som kostar miljoner men varit väldigt tyst om de 30 miljarder i ökade skatter på Sveriges företag och hushåll.

Det kom ju inte som en chock direkt att Engström skulle använda skattehöjningsspöket i debatten. Det är mer regel än undantag!

Men att Hillevi Engström tillsammans med sina kollegor i den borgerliga regeringen genomfört reformer som kostat miljardbelopp utan att ge några som helst resultat är det väldigt tyst om i hennes artikel!

Bara den sänkta restaurangmomsen har kostat 5,4 MILJARDER kronor och gett häpnadsväckande 400 nya jobb!

En annan reform som inte heller resulterat i fler jobb är den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar som varje år kostar 16 MILJARDER kronor!

2007 låg ungdomsarbetslösheten på 19% idag är den på 24% – en ökning med 5% under den borgerliga regeringens tid vid makten!

Att då läsa Sveriges arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms debattartikel att ”Sverige behöver en arbetslinje som gör det mer lönsamt att arbeta och sänker trösklar in till arbetsmarknaden” är ett hån mot Sveriges unga!

Nej, Hillevi Engström – det behövs en ny politik som tar arbetslösheten på allvar och sätter jobben främst. Unga skall plugga eller jobba – inte börja sitt vuxenliv i sysslolöshet!

Sverige behöver en ny regering helt enkelt!

/Matz

3 thoughts on “Dyra reformer, noll resultat

 • Juri Salminen 9 augusti, 2013 at 09:33
  Reply

  Om det du skriver stämmer, så är det verkligen illa, men du vinner inte min röst genom att enbart skriva om hur illa saker och ting är under Alliansstyret.

  Det jag främst är intresserad av att läsa är hur (S) tänkt lösa arbetslösheten.

  Att enbart skriva att ”det behövs en ny politik som tar arbetslösheten på allvar och sätter jobben främst”, är totalt intetsägande och gäller samtliga partier.

  För det finns väl inget parti som vill annorlunda?

  Tror inte du vinner några röster på att enbart skriva om hur illa andra (M) är, när du samtidigt inte skriver hur ni (S) tänkt göra saker och ting annorlunda.

  Att bara lova guld och gröna skogar gör inte er (S) annorlunda mot något annat parti.
  Jag vill veta *hur* du/ni tänkt åstadkomma detta.

  • Matz Keijser 9 augusti, 2013 at 12:14
   Reply

   Tack för påpekandet och självklart har du helt rätt! Vi måste bli tydligare med att presentera en politik för framtiden!

   I första hand gäller det att satsa på människor och inte sätta dem i ett utanförskap i form av långtidsarbetslöshet, meningslösa arbetsmarknadsåtgärder och/eller ett socialbidragsberoende.

   Satsningen kommer exempelvis att göras i form av kunskaps- och kompetensutveckling som matchar arbetsmarknaden med exempelvis bristyrkesutbildningar.

   När det gäller ungdomsarbetslösheten har vi tagit ett beslut om en 90-dagarsgaranti och utbildningskontrakt.

   Det handlar också om att ställa högre krav på välfärdssektorerna och därmed bredda den delen av arbetsmarknaden istället för att strama åt den på grund av vinstkrav. Kvalitet MÅSTE få kosta!

   Vi står inför stora klimatutmaningar. Därför måste vi också satsa på att förnya och utveckla vår infrastruktur, bostadsbyggandet och våra energisystem. Det handlar om hållbar utveckling både för vår egen generation och de kommande! Här är ett område där vi som land rent internationellt gått från att ha varit nästintill världsledande till någon form av medelmåtta!

   Sverige var också, för inte allt för länge sedan, ett föregångsland vad gäller inovationer och forskning. Här måste vi återvinna tappad mark och stärka vår position internationellt!

   Skolan är en självklar framgångsfaktor! Även här var vi tidigare ett land som folk ”vallfärdade” till för att ta med sig russinen ur kakan hem till sina respektive länder.

   Personligen tror jag inte på Björklunds betygsiver allt lägre ner i åldrarna. Barn och ungdomar måste återfå lusten att lära och det görs inte genom hetsa! Även här måste kvalitet få gå före kvantitet!

   Konkreta exempel: mindre klasser, fler speciallärare och specialpedagoger, extra stöd till elever med särskilda behov, utmaningar för så kallade högpresterande elever.

   Läraryrket måste åter bli ett attraktivt yrke! Allt färre söker lärarutbildningen. Det handlar till viss del om att lyfta lärarlönerna, men framför allt handlar det om att ge lärarna möjligheter att göra det de är bäst på – att vara lärare!

   Detta var några av de områden vi vill förändra och förbättra. Idag slösas 100-tals miljarder bort på reformer som är totalt verkningslösa. Konsekvensanalyserna måste bli bättre och säkrare innan man sjösätter fler!

   Vi har en politik som leder in i framtiden med konkreta förslag. Men du har helt rätt – vi (jag) måste bli bättre på att förmedla den!

   /Matz

 • Juri Salminen 9 augusti, 2013 at 17:20
  Reply

  Har bara hunnit läsa igenom ditt svar lite snabbt då maten ska börja lagas och tyvärr så sker inte det utan min närvaro i köket 🙂

  Men det framstod ganska snabbt att det är en text som mer trycker på vad som ska göras istället för vad som gjorts fel och det är precis det jag tror kan vinna röster i längden och det är väl ändå det du är intresserad av 🙂

  Ska försöka återkomma senare ikväll och läsa igenom bättre, men stort tack för att du tog dig tid att läsa min kommentar och dessutom svara!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.