MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ebba Busch ute på djupt vatten?

Posted on

Hur mår KD:s partiledare Ebba Busch egentligen? Har husaffären och erkännandet om grovt förtal gjort att hon känner sig förföljd på något sätt? Eller har hon helt enkelt fastnat på en krok hon inte kan slita sig loss från?

I sitt Almedalstal för någon vecka sedan använde hon sig visserligen av klassiskt upprepningsretorik, men med ett budskap om ett vi- mot dem-samhälle:

Om du äger ett hus eller en bostadsrätt – då är det dig de är ute efter.
Om du pensionssparar för att trygga din framtid – då är det dig de är ute efter.
Om du har tagit bolån för att köpa dig ett hem – då är det dig de är ute efter.

Det att hon dessutom börjar bli ifrågasatt internt inom KD gör väl inte tillvaron direkt enklare för henne. Kanske är det därför hon på något sätt behöver markera med kraft. Frågan är dock om det var rätt strategi för att försöka befästa sin trovärdighet och ställning?

Att ställa grupper mot varandra är ingen nymodighet. Däremot är det en bekräftelse på att KD, med Busch som partiledare, totalt släppt den första stavelsen i partinamnet och dess värderingar. Det är också en bekräftelse på att KD tar ytterligare steg för att möta SD i ett utvecklat samarbete.

Det går inte att undvika att dra paralleller med SD:s valfilmer för ett antal år sedan. Vi mot dem! Visserligen anspelade SD inte helt oväntat på att alla problem i samhället berodde på invandrarna.

Det spåret valde dock Ebba Busch att avstå från och överlät det istället till sin alliansfrände moderatledaren Ulf Kristersson, som i sitt Almedalstal pratade om invandrare som en ”belastning”.

Det blir allt mer tydligt den tidigare gläntande dörren till ett samarbete med SD nu står vidöppen. KD:s och M:s politiska retorik är nu en del i normaliseringen av ett polariserat och främlingsfientligt samhälle. Vi mot dem!

SD har under lång tid mäskat i mörka och djupa vatten och agnat långreven i hopp om fångst. Nu har KD och M svalt betet och det är bara att sakta veva in linan.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.