MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Empati och förståelse – en bristvara

Posted on

blood_same_colorJag blir ärligt talat ledsen och besviken att vi i Sverige 2015 inte kommit längre i sättet att se på andra människor. Vi dömer utan att sitta inne med varken kunskap eller vetskap om hur det faktiskt ligger till.

Jag påstår inte att jag vet, men jag är åtminstone försiktig med att döma andra innan jag förstått vad det handlar om. Och jag tror att det är där vi måste börja – vi måste få en ökad förståelse för andra människors situation. Genom empati – att försöka förstå andras känslor i olika situationer – kan vi bygga solidaritet. Genom att vara inkännande kan vi öka förståelse för vad som verkligen händer.

På sociala media kommer det dagligen antydningar, ibland för mig från helt oväntat håll och i bland mer väntat, från människor som inte ens vill eller ens försöker förstå. Jag vill verkligen tro att det egentligen handlar om brist på kunskap och till viss mån rädsla för det man inte känner till. Tyvärr ges det inte allt för sällan sig uttryck i hat. Hur kan man hata någon man inte ens känner?

Jag kan förstå hat mot handlingar där andra människor kommer till skada, men att därifrån gå till att dra alla från samma grupp eller land över en kam är trångsynt och naivt. Det bygger oftast enbart på fördomar och hörsägen. Det saknar verklighetsförankring och faktaunderlag.

Det sprids massor av rykten via sociala media, men få har ens bemödat sig att kontrollera källan. Man har trots allt ett eget ansvar! Det sprids både bilder och texter likt löpeldar över vårt land och tyvärr finns det de som sväljer allt med hull och hår utan att tänka efter.

Vi tar ett par exempel:

På Facebooksidan ”Vi som inte vill ha Stefan Löfven som statsminister” publicerades nyligen en bild på Henrik Schyffert med texten: ”Tycker att folk ska avstå från pizza och ge pengarna till flyktinghjälp. Köper lyxvilla för 10.7 miljoner.” och som kommentar till det skrivs ”Solidaritet på vänstermaner.

Ingenstans nämns att Schyffert tillsammans med kollegan Johan Rehborg lyckats få in drygt en halv miljon kronor som de skänker till flyktinghjälp. Det är ju kanske något mer än kostnaden för en Calzone. Om det är ”solidaritet på vänstermaner”? Ja, jag skulle känna att jag bidrar och gör skillnad om jag kunde skänka en halv miljon kronor. Det är en empatisk och solidarisk handling. Min fråga är hur mycket de som publicerar och delar den här typen av bilder själva skänkt till flyktinghjälp?

Ett annat exempel är texter på sociala media om där man anser att flyktingar ska vara tacksamma över att komma till vårt land och passar det inte är det bara att vända om hem igen. Det beskrevs bland annat att pappan till treåriga Alan, som dog vid Medelhavet på flykt undan krigets Syrien, flydde för att ”få nya tänder i Sverige”.

Hur kan man INTE förstå vad krig innebär, hur bomberna faller och människor – familj, vänner, medmänniskor – dör inför ögonen på de som befinner sig mitt i helvetet? Hur kan man inte förstå att människor flyr för att överleva? Hur kan man inte ens vilja förstå? Återigen – genom empati – att försöka förstå andras känslor i olika situationer – kan vi bygga solidaritet. Genom att vara inkännande kan vi öka förståelse för vad som verkligen händer.

Det sista exemplet är kanske mer ett tecken på att man inte lärt av historien. Det finns många texter som sprids liknande denna:

Vi kommer förmodligen tyvärr aldrig få höra vår statsminister tillräckligt tydligt i målet (om det är röd eller blå) att säga detsamma som statsminister Julia Gillard i Australien säger: Detta är vår nation, vårt land och vi har vårt sätt att leva på. Vi ger gärna alla invandrare möjlighet att njuta av det.
Men om du är invandrare som klagar, bedrar å klagar över vår flagga, vår ed, vår tro eller vårt sätt att leva, skulle jag starkt rekommendera att nyttja den andra rättigheten, det är rätten att lämna landet. Om du inte känner att du passar här, så res. Vi tvingade dig inte att komma, du valde själv att komma hit…

Uppenbarligen har både Julia Gillard och övriga som sprider denna text missat något i historien! Runt om i världen har vi länder där man påstår att européer ”upptäckt” och sedan tagit sig friheten att kolonialisera. Spanjorer, portugiser, holländare, engelsmän – européer som tagit land i anspråk där det redan fanns en ursprungsbefolkning.

Inte nog med att man startat kolonier och tagit land i anspråk. Man har förtryckt och kränkt människor som fanns där långt innan de vita européerna ens visste om att de fanns. Australien och Amerikan – aboriginer och indianer har satts på undantag, i reservat, för att europérna tog deras land.

Förmodligen resonerade både aboriginer och indianer precis som Julia Gillard – detta är vår nation, vårt land och vårt sätt att leva. Passar det inte så åk hem igen! Men tydligen har den vita europén monopol på att tala om för människor hur ett land ska styras och vilka som har ”rätt” att vara där!

Sydafrika är ett annat exempel där apartheid, den rasåtskillnadspolitik och samhällssystem som rådde i Sydafrika från 1948 till 1994 – fram till för bara 21 år sedan!

Jag blir ärligt talat ledsen och besviken att vi i Sverige och övrig världen 2015 inte kommit längre i sättet att se på andra människor. Att förstå andra människors lidande, viljan att överleva och tron på en framtid i ett annat land. Att vi inte kommit längre vad gäller medmänsklighet, empati och solidaritet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.