MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

En (S)atsning på kulturen

Posted on

kulturskolanVi socialdemokrater ser kulturen som en viktig del av välfärden. Konsten och kulturen är starka krafter som kan bidra till att skapa ett rikare samhälle att leva i. Vi vill därför släppa loss kraften i kulturen och stärka och utveckla den kreativitet, sprängkraft och möjligheter som finns i konst och kultur. I en socialdemokratisk kulturpolitik är amatörkulturen och det professionella kulturlivet varandras förutsättningar. 

Detta var ett utdrag från vårt Framtidskontrakt som antogs på partikongressen 2012. Det går också helt i linje med hur vi ser på den lokala kulturen och kulturlivet i vår kommun.

I vårt budgetförslag för 2015 pekar vi ut ett par konkreta förslag på vad vi vill göra:

Halvera avgiften på Kulturskolan

Vi halverar avgiften till kulturskolan för barn och unga så att fler har råd att delta. Alla ska ha råd att spela ett instrument eller ta del av kulturskolans utbud. Idag är avgifterna för höga och det finns risk att plånboken och inte intresset styr.

Jonas Wall med Nisse Landgren
Jonas Wall med Nisse Landgren

Musik är en av våra stora exportvaror och det stora flertalet av våra professionella musiker vittnar om den kommunala musikskolans betydelse för deras musikaliska utveckling. Vår egen musikskola i Enköping har genom åren fostrat många duktiga musiker som idag har egna karriärer och/eller samarbetar med etablerade artister både nationellt och internationellt. Jonas Wall, Per Wasberg och Josefine Wassler för att nämna några.

Nu är ju så klart Kulturskolan så mycket mer än enbart musik och självfallet vill vi att skolan ska fortsätta utvecklas och kunna erbjuda fler barn och unga möjlighet till kulturella aktiviteter!

Kulturkollo

Det är viktigt att barn tidigt stimuleras och kommer i kontakt med kulturens alla olika delar. Därför vill vi pröva en form av kulturkollo där barn får möjlighet att under några dagar prova på olika kulturformer.

Kommunens ansvar är ”den kulturella infrastrukturen” – det betyder framförallt en skola som ger utrymme för de estetiska ämnena och som öppnar sig för skapande verksamhet. Statens stöd till detta ska tas tillvara och kompletteras med kommunens egna insatser. Fler barn och unga ska ges chansen att prova på olika kulturella och estetiska uttrycksformer och där ser vi kulturkollaverksamhet som en möjlighet!

Inom kort kommer vi att presentera vårt Kulturpolitiska handlingsprogram och där kommer fler konkreta förslag på hur vi Socialdemokrater vill utveckla kulturen och kulturlivet i Enköping!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.