MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Engströms tabu-uppdrag

Posted on

Igår en debattartikel i Expressen, idag i soffan på TV4:s Nyhetsmorgon. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) är tydligen i ropet! Frågan är dock om hon tjänar något på det?

I morgonsoffan fick Engström frågan om vad den borgerliga regeringen kunde gjort annorlunda för att förhindra kravallerna i Husby. Svaret blev att hon la skulden på den världsekonomiska krisen och att element utifrån kom till Husby och  tog chansen att skapa oro.

Inget konkret förslag eller en förklaring till avsaknad av detsamma!

Reportern ställer frågan om utanförskapet och Engström menar att det har minskat med 200.000 personer. När då följdfrågan blir att arbetslösheten har ökat med samma siffra under den borgerliga regeringens tid och varför regeringen inte lyckats hålla den tillbaka är det återigen dags för att plocka fram den gamla favoriten – den världsekonomiska krisen!

Inte heller nu kommer några konkreta förslag på hur regeringen vill komma till bukt med problematiken! Istället är det företagarna och arbetsgivarna som ska ge unga människor chansen till arbete!

Det var likadant i gårdagens debattartikel – det fanns inga förslag på hur regeringen tänkt få ner den extremt höga ungdomsarbetslösheten!

Maria Ludvigsson skriver idag på SVD:s ledarsida om att arbetsmarknadsminister Engström vägrar leverera reformförslag för att istället slå in öppna dörrar och rapar upp en massa redan givna direktiv till arbetsförmedlingen och menar att det:

För det första är nygamla direktiv till myndigheter något som sker inom ramen för rådande lagar och regelverk och bör inte förväxlas med reformer.

Ludvigsson menar vidare att det uppdrag som Engström skriver om i sin debattartikel redan är ett givet direktiv och något som arbetsmarknadsministern borde förvänta sig att det åtföljs utan att behöva skriva debattartiklar!

Avslutningsvis sätter Maria Ludvigsson fingret på den egentliga problematiken:

Hillevi Engström är chef för ett område där delar av de nödvändiga åtgärderna står på Nya moderaternas nej-lista.

Det är just därför vi inte heller sett några konkreta åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten eller de ökade klyftorna i samhället! Det som skulle behöva göras är total tabu och finns inte med på den moderata agendan!

Återigen ser vi att borgarna, med moderaterna i spetsen, har en tydlig strategi – att gynna de som redan har det gott ställt på bekostnad av de som står längst ner på samhällets klasstege!

Vi socialdemokrater har satt som mål att Sverige mellan åren 2014 och 2020 ska öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar så mycket att Sverige har EUs lägsta arbetslöshet. För det har vi en rad konkreta förslag!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.