MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Enköping fortsätter rasa i skolranking

Posted on

Det måste till rejäla satsningar på skolan om vi inte ska rasa ytterligare och hamna sist på listan av bästa skolkommun! Så upp till bevis Ingvar Smedlund (M) ordförande i skolnämnden!

Så avslutade jag ett blogginlägg för lite drygt ett år sedan när Lärarförbundet presenterat sin ranking av Sveriges skolor. Enköpings kommun kom då, 2011, på plats 248! Då hade man rasat från plats 224 år 2010 och från plats 183 år 2009!

I dagarna kom så resultaten för årets ranking för Bästa Skolkommun. Tyvärr verkar det inte som skolnämndens ordförande lyssnat på min uppmaning. Föga förvånande har Enköping rasat ytterligare!

Av landets 290 kommuner ligger nu Enköping på en inte allt för imponerande 261:a plats! Vi har alltså tappat 78 placeringar på fyra år! Fortsätter denna trend kommer Enköping inom två år inta jumboplatsen!

Lärarförbundet har 14 kriterier som man tittar på och väger in i mätningen. Ett av dessa är resurser till undervisningen. Här blir resultatet för vår kommun än värre – plats 285! Bara fem kommuner är sämre än Enköping!

Lärarlönerna är ett annat kriterium som Lärarförbundet väger in. Inte heller här ligger Enköping speciellt bra till och tillhör den lägsta tredjedelen av landets kommuner. Det rimmar lite illa med kommunens strategiska mål om att vara en attraktiv arbetsgivare kan man kanske tycka!

I kommunens vision kan man läsa följande:

Alla barn och ungdomar i Enköpings kommun ges möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag inför den egna framtiden.

Om vi ska leva upp till det måste vi också kunna erbjuda en skola värd namnet för att kunna ge våra barn och unga rätt grundförutsättningar.

Det är dags för skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund (M) att ta Lärarförbundets rankning på allvar ”om vi inte ska rasa ytterligare och hamna sist på listan av Bästa skolkommun”!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.