MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Feltänk om TV-avgift!

Posted on

Ny TV-avgift – men jag anser att riksdagen har fattat ett helt galet beslut. Jag har inget problem med att jag och min fru får en avgift på 1300kr per person och år, vilket motsvara en höjning av TV-licensen med 200 kr/år för oss. Däremot anser jag inte att det är ok att ALLA över 18 år med en inkomst över 14.000 kr/månad ska drabbas.

En stor del av unga vuxna använder sig inte av Public Service helt enkelt. De flesta använder sig av streaming-tjänster som Netflix, Viaplay och HBO för att se det de är intresserade av. Dessutom erbjuder internet andra ”gratiskanaler” som Youtube med flera.

Public Service har en viktig funktion att fylla – inte tu tal om det, men jag är ganska övertygad om att de yngre generationerna inte lockas speciellt mycket av det SVT har att erbjuda.

Lika övertygad är jag om att de hellre skulle lägga sina 1300 kr på ytterligare en streaming-tjänst av eget val. Netflix, Viaplay och HBO är ju de facto aktiva val man gör och som man är villig att betala för.

Gränsen ska alltså ligga på en inkomst på 14.000 kr/månad och för dem som tjänar mindre blir också avgiften lägre. Säkert välkommet för exempelvis så kallade fattigpensionärer. Men för en familj som har en, två eller flera unga vuxna boende hemma kan det per hushåll bli en rejäl kostnadsökning.

Vi ser att allt fler unga vuxna bor kvar hemma hos sina föräldrar allt längre bland annat beroende på att det är svårt att få ett eget boende! Det hade varit önskvärt att man beslutat om ett system där man tog hänsyn till hushåll med hemmaboende förvärvsarbetande unga vuxna som nu alltså med tre förvärvsarbetande får en avgiftshöjning på 1500 kr/år!

Nu är beslutet som sagt redan fattat och jag förväntar mig att resultatet blir en rejäl kvalitetshöjning för Public Service-kanalerna vad gäller programutbudet!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.