MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Fler barn och unga måste få chansen!

Posted on

flicka_celloMusiken har alltid varit en stor del av mitt liv – och är det fortfarande. Jag är uppvuxen med Count Basie, Duke Ellington och andra av jazzens stora, som min far nötte på vinylspelaren där hemma.

Det stod ett piano i vårt vardagsrum som jag tidigt lekte fram melodier på och en gammal gitarr med bara tre strängar som jag ackordstämde och skrev mina första låtar med.

När jag var nio år började jag på vad som då hette Musikskolan. Det spelades blockflöjt i grupp och det lät väl inte allt för bra i början. När grunderna väl var lagda var det så dags att gå över till Benny Goodmans instrument – klarinetten. Det harvades ”Klarinettpolka” något år på lektionerna (jag kan den i huvudet fortfarande) och nu blev det också orkesterspelning under ledning av Alfred Hansson.

Något år senare byttes träblås mot slagverk och jag började spela trummor för Arne Grönlund. Virvel var ett måste och det var inte något man lärde sig i en handvändning.

Musikskolan flyttade en bit upp i Kyrkbacken till de lokaler som Kulturskolan idag huserar i. Varje sommar åkte ungdomsblåset på musikläger till Saxenborg. Sommarveckor som gett minnen och vänskap för livet! Något jag skulle önska att fler barn och unga fick möjligheten att uppleva.

Kulturell verksamhet är viktig för barns utveckling. Det finns mycket forskning som bekräftar det. Men idag är terminsavgiften för dyr för många familjer. Barn och unga stängs ute och får inte chansen att utöva det de drömmer om.

Det vill vi Socialdemokrater ändra på! Vi vill ge fler chansen och möjligheten att utveckla sina estetiska förmågor på en Kulturskola med duktiga pedagoger. Därför blir ett första steg att halvera avgiften till Kulturskolan i Enköping.

Parallellt med det vill vi också få till stånd ett kulturkollo där de som ännu inte bestämt sig för vad de vill göra inom estetiken får möjlighet att under en vecka prova på olika kulturverksamheter.

Att få möjligheten att utöva någon form av kulturell verksamhet stärker individens självkänsla, självförtroende och sociala förmågor. Kreativt tänkande ökar, vilket i sig ökar såväl teoretiska som praktiska förmågor. Här är forskningen entydig!

Socialdemokraterna i Enköping vill ge fler barn och unga möjligheten att utveckla sitt allra bästa jag och ge fler medborgare en ökad livskvalitet. Det vill vi bland annat göra genom satsningar på kulturen!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.