MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

FN-dagen 2015 – samtidigt i Sverige

Posted on

Idag är det FN-dagen. FN är en organisation där 193 av 196 stater i världen gått samman för att arbeta för fred, ekonomiska och sociala framsteg och där stort fokus läggs på mänskliga rättigheter ur ett demokratiskt perspektiv. Idag ”firas” FN-dagen världen över.

I Sverige, som varit stolta över sin neutralitet och varit ett föredöme vad gäller humanitära insatser internationellt, befinner vi oss i en situation där rasistiska och främlingsfientliga krafter blir allt starkare. Där hat, som bygger på fördomar och okunskap, breder ut sig allt mer och där vi nu ser konsekvenserna i form av mord och bränder runt om i landet. Det kryper allt närmare vår egen lilla verklighet snabbare än vi anar och vi måste agera innan det är försent!

Vi kan göra skillnad – du och jag! Vi måste våga ta debatten och visa på att medmänsklighet och solidaritet är den enda vägen för att få ett stopp på eländet!

Jag försöker bidra med mitt bloggande och idag undrar jag…

hur SD:s lokala representant Fredrik Johansson tänkte när han i budgetdebatten i måndags hävdade att vi på grund av den flyktingström vi nu upplever är på väg mot en ”välfärdskollaps”? Samtidigt var han ärlig med att han inte är ordentligt insatt utan har utgått från vad han hört på nyheterna och vad hans partiledare Jimmie Åkesson har sagt. SD vill helt stoppa invandringen, det är ingen hemlighet – en invandring som enligt Joakim Ruist, forskare vid Institutionen för nationalekonomi med statistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, menar kostar Sverige 50 miljarder kronor per år.

SD vill alltså stoppa invandringen, vilket skulle göra en ”besparing” på 50 miljarder. Samtidigt vill SD i sitt budgetförslag skära ner och ta 90 miljarder kronor från landets kommuner. Det blir alltså 40 miljarder MER än vad invandringen kostar! Hur tänkte Fredrik Johansson och hans partikamrater där? Om man är orolig för en välfärdskollaps kanske man ska börja med att titta på hur ens egen politik påverkar välfärden!

hur SD lokalt i Enköping tänkte när de skrev sitt budgetförslag. Där står bland annat att läsa att man anser att elever på våra skolor enbart ska prata svenska, förutom vid undervisning i moderna språk (engelska, tyska, franska och spanska). Elever med annan etnisk bakgrund ska alltså förbjudas att tala sitt eget modersmål under skoltid.

Man vill vidare att modersmålsundervisning ska bedrivas efter ordinarie skoltid. Samtidigt finns det tydlig forskning som pekar på att elever som har ett annat modersmål än svenska lättare tar till sig ett nytt språk samtidigt som de utvecklar kunskaperna i sitt eget modersmål. (Dessutom är modersmålsundervisningen styrd i skollag och läroplan och därför inte är en lokal fråga för Enköping.)

I nästa att-sats vill SD att skolan ska jobba mer aktivt för att förhindra mobbing i skolorna. Där håller jag med – vi bör ha nolltollerans mot mobbing på våra skolor. Men så blev det en tankevurpa hos SD igen. Arbetet med att motverka mobbing handlar om att få bort kränkande behandling av alla de slag. Att då förbjuda elever med andra modersmål än svenska att tala sitt språk under skoltid uppfattar i alla fall jag som oerhört kränkande. Plötsligt föll SD:s att-sats om mobbing helt platt!

vad det är som händer i vårt land? Varje vecka rapporteras om planerade flyktingförläggningar som sätts i brand. Förutom att jag blir arg och besviken blir jag också förvånad över hur dessa gärningsmän resonerar. Vi vet att de som vill stoppa flyktingmottagandet använder som argument att vi inte har någonstans att inhysa de människor som kommer hit. Att då bränna ner de byggnader vi kan använda som flyktingförläggningar blir ju då kontraproduktivt. Men det är väl kanske det som är syftet – att skapa en situation man hävdar men som inte är sann och därmed få ett argument som ”håller”!

Nu spekuleras det också om att SD skulle vara inblandade i vissa av dessa anlagda bränder. Migrationsminister Morgan Johansson skriver på sitt Twitter-konto:

I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!

Migrationsministern refererar till att Sverigedemokraterna i Lund lagt ut kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook.

vad som händer i vårt land? Attacker mot skolor har vi förfärats över när vi via media fått vetskap om att det skett i bland annat USA. Nu har det hänt här – i Trollhättan, i Sverige! Polisen gick redan dagen efter brottet ut och meddelade: ”Vi konstaterar att det finns ett hatbrottsmotiv och att det finns rasistiska förtecken.

Hat – jag har tidigare här på bloggen skrivit om det hat som ökar allt mer och som sprids framför allt via sociala media. Nu har vi också fått bevittna vad detta hat leder till. En direkt konsekvens av fördomar och okunskap som hos vissa individer kan leda till handlingar som drabbar oskyldiga.

Vad har jag för ansvar i det som hänt? Det är nog en fråga vi alla borde ställa oss. Hur vi kan bidra till ett mer humant debattklimat, hur vi sprider information som är faktabaserad och inte går på lösa och ogrundade rykten. Vi har alla ett ansvar – du och jag tillsammans!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.