MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Föräldrars frihet att välja

Posted on

Inte helt oväntat trampade jag i min förra debattartikel gällande allmän förskola på en, för kristdemokraterna, öm tå! Så till den milda grad att partiets familjepolitiska talesperson, Emma Henriksson, såg sig tvingad att gå i försvar trots att jag i första hand vände mig till KD:s lokala ordförande i Enköping, Lisa Walén.

Henriksson hävdar fortfarande att hon, och Walén, inte far med osanning när de påstår att vi Socialdemokrater föreslår obligatorisk förskola. Henriksson skriver i sin debattartikel i EP 25/7 att vi dessutom vill att alla barn ska in i samma fålla, vilket hon menar står på vår hemsida.

Återigen far Henriksson med osanning. De må så vara att hon läst innantill på den Socialdemokratiska hemsidan, men uppenbarligen har hon inte förstått innebörden av texten!

Vi vill göra förskolan tillgänglig för ALLA barn. Göra den tillgänglig och ge rätt till en plats i förskolan oavsett vad föräldrarna gör – inte tvinga och inte göra den till ett obligatorium.

I god borgerlig anda använder sig Henriksson av det snart söndernötta begreppet valfrihet och förskräcks samtidigt över att vi Socialdemokrater vill ta bort vårdnadsbidraget och att vi därmed skulle begränsa valfriheten.

Att vårdnadsbidraget är KD:s skötebarn är ju ingen nyhet. Däremot är det ganska intressant att de andra partierna i den så kallade alliansen inte är lika förtjusta i det. Moderaterna har till och med formulerat det med att:

Statistiken över hur mycket vårdnadsbidraget används i olika kommuner antyder att det finns en risk att vårdnadsbidrag för en del familjer fördröjer etableringen på arbetsmarknaden för mammor, och försenar viktigt lärande på förskolan för barnen. Det var inte avsikten.

Vari ligger valfriheten i denna, av vissa kallad, hemmafrureform och hur rimmar det med den borgerliga arbetslinjen? Men framförallt – varför strider KD så hårt för något som uppenbarligen begränsar vissa barns möjligheter till en bra start i livet?

Med det Socialdemokratiska förslaget öppnas det däremot upp för friheten att välja. Här får föräldrar själva välja om de vill använda sin rätt till förskola. Det är ju precis det som Emma Henriksson säger att föräldrar efterfrågar – möjligheten att välja!

Henriksson hävdar också att KD arbetar för att förskolan ska bli bättre med mindre grupper och med mer tid för varje barn. Ni har suttit vid makten i snart åtta år tillsammans med era borgerliga alliansvänner, men än har vi inte sett någon konkret plan på hur det ska gå till.

Varken jag eller Socialdemokratin blundar för sanningen. Vi har ett bredare perspektiv och har redan färdigarbetade förslag för framtidens förskola.

Dessa kommer vi att genomföra efter valet 2014 om svenska folket ger oss förtroendet!

/Matz

Publicerat i EnköpingsPosten 2013-07-29

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.