MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Först så går det upp…

Posted on

Dags att tjata lite om opinionsmätningar igen!

United Minds genomförde en undersökning under perioden 14 oktober till 11 november, vilken publicerades i Aftonbladet nu i veckan. SIFO presenterade nyligen sin oktobermätning i Svenska Dagbladet.

I båda dessa mätningar står det klart att SD:s siffror ökat! Visserligen olika mycket beroende på vilken mätning man tittar på. UM säger 11,2% medan SIFO menar att siffran är 8,5%. Men låt oss dock anta att det ligger någon stans mitt emellan – runt 10%. Det gör att SD idag skulle bli det tredje största partiet i riksdagen!

Nu är ju det här siffror som tagits fram innan Expressen publicerat filmen som varit veckans heta debattämne – eller kanske snarare innehållet i den!

Det skulle förvåna mig mycket om den senaste tidens diskussioner om hur SD-representanter agerat både i filmsekvenserna och i efterdyningarna av det som framkommit inte kommer att påverka siffrorna för partiet i kommande mätningar.

SD:s partiledare Jimmy Åkesson står inför ett uppenbart vägskäl där han själv uppmanat till nolltolerans inom partiet samtidigt som nu ungdomsförbundet, SDU, öppet går ut och kritiserar sin partiledning för att ”vända eldsjälar ryggen.

I en artikel i DN sägs nu Jimmy Åkessons flickvän, Louise Erixon, i sin tur gå till motattack mot SDU och kräver ungdomsförbundets ordförandes och vice ordförandes avgång.

Expressen skriver dessutom om att det även handlar om splittringar inom partitoppen och då främst mellan Åkesson och partisekreterare Björn Söder.

Som sagt – att allt detta sammantaget kommer att få konsekvenser för SD är nog ofrånkomligt. Titta bara på andra riksdagspartier där det varit en otydlig, och i vissa fall obefintlig, partiledning. Dessa partier har rasat i opinionsmätningarna.

KD:s partiledarstrid mellan Göran Hägglund och Mats Odell ledde till att partiet sedan dess legat under 4%-spärren.

Centern bytte partiledare från Maud Olofsson till Annie Lööf där den senares otydliga ledarskap och framtoning av sig själv som partiet gjort att man åkt berg-och-dal-bana och hela tiden står och balanserar på den berömda spärren!

Vänsterpartiets övertro på Jonas Sjöstedt som partiledare har visat sig vara just en övertro! Partiet står idag utan någon tydlig politisk ledning och detta avspeglas i de mätningar som gjorts hittills. Även V börjar närma sig den magiska gränsen!

Miljöpartiet hade nog också hoppats mer av Gustav Fridolin och Åsa Romson än vad de levererat hittills. Även här ser vi en nedåtgående trend och partiet har enligt vissa av de senaste mätningarna tappat sin position som riksdagens tredje största parti till just SD. Nu är väl oddsen kanske inte så höga på att MP återtar denna position efter det som hänt den senaste veckan!

/Matz

One thought on “Först så går det upp…

  • Mårten 18 november, 2012 at 20:29
    Reply

    Känns öht som stora bristen hos alla partier är partiledarna

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.