MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Förtroende eller förakt?

Posted on

Uppdraget som politiker, oavsett på vilken nivå man befinner sig, bygger på att man fått ett förtroende från medborgare i vårt land att företräde dem och deras åsikter! Vare sig man är riksdagsledamot på heltid eller kommunpolitiker på fritiden bygger det på samma förtroende!

Det är viktigt att förvalta detta förtroende. Vi vet alla hur snabbt det kan förbytas mot förakt! Minsta lilla snedsteg och alla politiker – oavsett partitillhörighet eller politisk nivå – får halka med på ett bananskal!

Det handlar om att bita sig i tungan – tänka först och tala sen. Det handlar om att vara ärlig mot sin omgivning, men kanske framför allt mot sig själv. Det handlar om att lägga korten på bordet och undvika efterkonstruktioner!

Det går inte att ha skelett i garderoben med en naiv tro om att det inte kommer uppdagas inom sinom tid!

De senaste veckorna har ett antal skelett fått se dagens ljus – både på riksnivå och lokalt här i vår kommun.

Lokalt har vi hört företrädare för den moderatledda majoriteten ena stunden hävda att ”det går bra för Enköping” för att i nästa stund redovisa underskott i verksamheterna med sparkrav, neddragningar och personal som får gå som konsekvenser!

Inom Socialdemokratin har de senaste dagarnas diskussioner kretsat kring hur Omar Mustafa först blev invald i partistyrelsen för att bara några dagar senare få gå! Anledningen skulle vara att han, som ordförande för Islamiska förbundet, ska ha bjudit in antisemitiska talare till konferenser.

Om så är fallet borde Mustafa ha förstått att detta förr eller senare skulle komma upp till ytan och därför tagit sig en funderare kring att över huvud taget tacka ja till att nomineras. Åtminstone borde han ha lyft frågan med valberedningen!

Valberedningen i sin tur borde ha gjort sin läxa bättre och dessutom gjort sin egen research bättre – kring samtliga nominerade. Nu har man ännu ett ”misslyckande” på sina axlar med Håkan Juholt i färskt minne.

Trots att man vid nomineringen av Juholt till partiledare fick skarp kritik om att mörklägga snarare än att ha en öppen process gick man nu tillväga på samma sätt inför kongressen och mörkade kandidaterna till partistyrelsen. Kongressledamöterna visste, enligt uppgift, inte vilka de röstade in!

Veronica Palms agerande i frågan kring Omar Mustafa kan inte heller ses som helt oklanderlig. Därför får hon nu också utstå skarp kritik från sin egen arbetarekommun i Stockholm. Detta kan kosta henne posten som ordförande. Frågan är hur många bakslag Palm orkar med?

Senast i raden av politiska snedsteg står – och nu är vi på toppen av det politiska berget – näringsminister Annie Lööf (c) för!

Lööf har de senaste dagarna utsatts för en utfrågning av konstitutionsutskottet (KU) om hanteringen av allmänna handlingar till en journalist som frågade om intern representation. JO:s kritik har varit skarp, men enligt Lööf begicks inga fel.

Nu visar det sig att självaste näringsministern ljugit för KU! Handlingar som Aftonbladet begärt ut gällande en sammanställning av kostnader för intern representation på departementen lämnades istället till Ekot.

Annie Lööf menade i KU att handlingarna aldrig lämnades till Ekot – alltså en ren lögn! I ett försök att rädda sitt eget skinn väljer näringsministerna att lägga skulden på sina medarbetare:

Jag har gått på det underlag som mina medarbetare tagit fram”, säger Annie Lööf till Ekot.

Som sagt – politiska snedsprång, oavsett nivå, lämnar spår på ALLA nivåer!

Jag har full förståelse för att politikerföraktet ökar bland medborgarna! Om knappt ett och ett halvt år ska samma medborgare få möjlighet att utnyttja sin demokratiska rättighet att gå till valurnorna för att avge sin röst och lägga sitt förtroende i händerna på den politiker man litar mest på!

Jag oroar mig över hur den unga generationen ser på politik och politiker. De som ska gå till valurnan för första gången. Vilket förtroende har de för den demokratiska processen?

Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen som inte dämpade min oro direkt! Den visade att allt fler unga kan tänka sig en diktatur.

Vi som valt att engagera oss politiskt gör inte saken bättre om vi inte tar våra uppdrag på allvar! Uppdrag som vi fått i förtroende!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.