MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Fråga om politisk vilja fick inget svar

Posted on

Politik uppfattas många gånger som något svårt och invecklat. Så behöver det inte alls vara och man behöver ju inte göra det krångligare än vad det egentligen är!

Vid kvällens kommunfullmäktige ställde Magnus Ahlkvist (V)  två frågor i form av en interpellation till finanskommunalrådet Anna Wiklund (M):

Vad vill den politiska majoriteten med Bryggholmen? Är det fortfarande den politiska majoritetens mening och vilja att Bryggholmen ska fortsätta utvecklas och förvaltas till Enköpingsbornas nytta och glädje?

Anna Wiklund fick chansen att besvara dessa till synes relativt enkla frågeställningar men lyckades, likt katten kring het gröt, undvika att göra det. Man ställer sig något frågande till varför. För faktum är ju att det bara finns två alternativ:

  1. Det finns ingen vilja från den politiska majoriteten!
  2. Det finns en politisk vilja och då bör den redovisas!

Men – nej då! Inget av alternativen redovisades varken från Wiklund eller någon annan representant ur den borgerliga fyrklövern!

Helena Proos (S) redogjorde för att hon under sina fyra år som oppositionsråd varit medbjuden till diskussioner med stiftarna och styrelsen för Bryggholmsstiftelsen. I dessa möten, som Enköpings kommun vid flertal tillfället varit initiativtagare till, har man diskuterat hur man bevarar detta kulturvärde som bebyggelse på Mälarens öar har.

Jag blir otroligt förvånad när vi nu intar denna passiva ställning och säger att ‘Vi har inget ansvar’! Jag tycker det känns ohederligt av oss!” menade Helena.

Frågan om borgarnas politiska vilja med Bryggholmen upprepades vid ett flertal tillfällen från olika representanter från de tre oppositionspartierna. Tyvärr blev responsen från majoriteten densamma – undvikande!

Det påpekades också från moderat håll att vi (oppositionen) hade en ”tråkig ton” och ”spekulerade”. På Facebook skrev Lisa Walén (KD):

Tonen hos vissa talare i detta kommunfullmäktige är väldigt vass… Förstår inte att man behöver vara så kantig och vass i det man säger… Jag efterlyser en mindre ‘ilsken’ ton…

Jag har svårt att tro att hon hänvisade till någon av sina allierade inom den borgerliga majoriteten. Men kanske borde hon gjort det och även lagt till ”mästrande”.

För i ett replikskifte tog tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin (M) till orda och formulerade följande lågvattenmärke:

Om nu LO avstår en del av de miljoner man tänker satsa på stöd i valrörelsen till en del partier så kanske det kunde lösa sig det här på något vänster.

Anna-Lena Eriksson (S) gick upp i talarstolen och levererade i vanlig ordning en del pricksäkra reflektioner bland annat om hur kulturen alltid får stå åt sidan och kanske framför allt då kulturbyggnader i vår kommun. Hon avslutade med att ge Gelin svar på tal:

Du ska inte blanda in partibidrag i det här. För då kanske vi ska prata om var moderaterna får sina partibidrag ifrån också!

Som sagt – politik behöver inte vara svårt och man behöver ju inte göra det krångligare än vad det egentligen är! Ändå tog den här interpellationsdebatten 38 minuter, men vi blev inte klokare och fick inget svar! Eller?

Min uppfattning är i alla fall att den borgerliga majoriteten inte har någon politisk vilja i den här frågan – heller!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.