MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Givande tillgänglighetsdag

Posted on

Tillgänglighet är en demokratisk rättighet! Därför måste vi utforma vårt samhälle så att människor med olika funktionsnedsättningar i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet. Vi måste kunna ge alla barn, ungdomar och vuxna förutsättningar för självständighet och självbestämmande.

Så skrev jag i en motion som jag ställde till kommunfullmäktige för snart ett år sedan. (Har inte fått något svar än, men det hade jag nog inte förväntat mig heller)

Idag har jag, tillsammans med andra politiker och tjänstemän, genomgått en mycket bra och intressant utbildningsdag om just tillgänglighet.

En representant från SWECO inledde dagen med massor av matnyttig information kring bland annat lagstiftning vad gäller tillgänglighet. Hon tryckte också på att vi i Sverige 2008 förband oss att följa FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.

Men redan år 2000 togs det i Sveriges riksdag beslut om att aktivt arbeta med tillgänglighetsfrågor då man antog en nationell handlingsplan för handikappolitik. I den står bland annat att vi 2010 skulle sett till att få bort enkelt åtgärdade hinder i lokaler och områden dit allmänheten har tillträde.

Nu har vi inte nått det önskade resultatet utan det finns fortfarande mycket kvar att göra. Så även i vår kommun!

Dagen avslutades med ett mer ”praktiskt” pass där vi som deltog under dagen fick prova på att med ögonbindel, ledsagare och vit käpp ta oss igenom en enklare hinderbana. Inte helt lätt, men väldigt nyttigt!

Vi fick också känna på hur det kan vara att vara rullstolsburen när olika hinder dyker upp. Det var bland annat en matta med olika ”trösklar” där den svåraste var knappa 2 cm hög! Vi fick också prova på att öppna en dörr och ta sig igenom den.

Själv tog jag en extrarunda in på handikapptoaletten på kommunhuset, vilket visade sig inte heller vara helt enkelt. In gick ganska bra men ut fanns det faktiskt en nivåskillnad som skapade problem. Tröskeln var ett funktionshinder!

Stort tack till Katharina Lindberg, ordförande HSO lokalt, och Janne Wigdell, SRF Enköping, för att ni gav oss inblick i och lite mer förståelse för er vardag!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.