MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Good vibrations

Posted on

surfa_på_vågenFör exakt en månad sedan skrev jag ett blogginlägg där jag jämförde politiken med OS – att prestera under fyra år för att, när det väl gäller, vara på topp och ha seger som det enda målet!

Idag är det 185 dagar kvar till valet den 14 september och visst känns det som om vi Socialdemokrater har vinden i ryggen. I opinionsmätningarna ligger vi ganska stadigt runt 34%, vi knaprar hela tiden in och går förbi den moderatledda regeringen i sakfråga efter sakfråga och även Stefan Löfvens förtroende från väljarna pekar stadigt uppåt!

Även lokalt känns det ganska bra. Den allmänna opinionen, både i lokalpressen och när man pratar med folk på stan, pekar på att man generellt vill se en förändring även kommunalt!

I gårdagens EP skrev Bengt Johansson i sin tisdagskrönika om skiftet inom moderaterna där Anna Wiklund kliver av och ger plats för Ingvar Smedlund. Johansson avslutar sin krönika med att konstatera följande:

Vad händer nu? Vilda gissningar, förstås, men i dagsläget pekar mycket på att alliansen förlorar makten och att Smedlund blir oppositionsråd.

Helena Proos skickade en grattishälsning till Smedlund via Facebook när det stod klart att han blir moderaternas förstanamn:

Grattis! Du kommer att bli ett utmärkt oppositionsråd 🙂 ”

Smedlunds svar lät inte vänta på sig och han kontrade med:

Det tror jag också, men vi får aldrig veta 🙂 ”

Och där gick startskottet för valrörelsen! Jodå, det är självklart med glimten i ögat och en stor portion humor som präglar denna korta ordväxling, men ändå en form av markering om att det politiska OS:et är igång!

Det här blir min fjärde valrörelse som aktiv fritidspolitiker och det är alltid något speciellt, men det här gången känns det annorlunda på något sätt. En magkänsla som jag inte haft de tidigare gångerna. En stark känsla av gemensam målmedvetenhet inom partiet, som jag inte upplevt tidigare.

Det återspeglas också i vårt interna partiarbete där vi lyckats öka antalet medlemmar högt över våra förväntningar (mycket tack vare Solveig Sundblad) och där våra möten lockar många besökare – många fler än på flera år! Dessutom har vi kul och någon har sagt att ”de som har roligast vinner”. Det kanske ligger något i det!?

Folk på stan stannar och vill prata politik – både trogna sympatisörer, men också många människor som säger att de tidigare valt andra partier och nu tänker rösta rött! Personer som deltagit på våra öppna möten imponeras över vår politik, våra företrädare och det medlemsengagemang som genomsyrar partiet!

Vi har också under innevarande mandatperiod lyckats driva igenom mycket av vår politik. Den moderatledda alliansen må hävda att det är de som sjösatt exempelvis barnomsorg på obekväma arbetstider, men vi vet att det initialt var vårt förslag och som vi drivit under många år och nu har det blivit verklighet. Det finns fler exempel!

Vi har ett starkt ”lag” att bygga på inför nästa mandatperiod med en bra bredd både vad gäller kompetens och åldersfördelning och den 22 mars, på vårt årsmöte, tar vi laguppställningen för fullmäktige.

Som sagt – det är en annan känsla den här gången! En skön känsla helt enkelt! Men i denna trygghetskänsla är det viktigt att inte slappna av och luta sig tillbaka. Det handlar snarare om att agera som en surfare som inväntat den perfekta vågen.

Nu gäller det att manövrera ”brädan” rätt för att kontrollera den våg vi nu rider på. Det gäller att stå stadigt och verkligen tro på det vi gör. Minsta lilla misstag kan innebära en katastrof! Kan vi däremot behärska vågens krafter kommer vi kunna sträcka armarna i luften på kvällen den 14 september och njuta av segerns sötma!

Ska nog ladda ner Beach Boys på Spotify och sätta ”Good Vibrations” på repeat!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.