MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Göra rätt kostar mindre

Posted on

bygglovAtt läsa EP:s förstauppslag – sidorna 2 och 3 med ledare, debattartiklar och insändare – brukar för det mesta vara både spännande, intressant och leda till att smilbanden får motion. Idag var inget undantag!

Chefredaktör Roger Petterssons inledning på ledarsidan fick mig att reagera och jag förmodar att det fanns en tanke om att det skulle vara syftet med texten. Det handlar om så kallade ”svartbyggen” utan bygglov och Pettersson skriver:

Politiker beslutar om lagar och bestämmelser för medborgarna och ska då naturligtvis följa reglerna själva.
Däremot kan man diskutera om skattepengar verkligen ska offras på att kommunala tjänstemän ska granska vilken färg ägarna har på sina hus. Vore det inte bättre att satsa pengarna på till exempel skolorna?
Är vi så enkelspåriga i Sverige att allting måste se likadant ut och att alla måste se likadana ut?
Onödig byråkrati kosta skattepengar.

Herr chefredaktören har i inledningen av ovanstående citat besvarat sina egna frågeställningar. För det är just lagar och bestämmelser som talar om hur och var man får bygga nytt eller om. Vi har detaljplaner som är styrande för olika områdens karaktärer och vilka fasadändringar man kan godkänna eller inte.

Självklart ska vi låta människor själva få avgöra hur deras hus ska se ut i så stor utsträckning som möjligt, men det kan också finnas ett syfte med att, ur ett kulturhistoriskt perspektiv, bevara ett områdes tidstypiska utseende så långt det går. Att helt släppa fantasin och tyckandet helt fritt tror jag inte är en framkomlig väg och jag är rädd att det kan skapa mer osämja grannar emellan. Därför har vi deltaljplaner som styr upp.

Jag håller inte med om att vi på Miljö och bygg i Enköping ”offrar” skattepengar på att låta tjänstemän ”granska vilken färg ägarna har på sina hus”. Det handlar inte om onödig byråkrati utan just att vi har lagar och bestämmelser som ska följas – av politiker, tjänstemän OCH medborgare!

Det är när det är fel som begås som det börjar kosta skattepengar! Det är när fel begås som det blir ett ickeplanerat ärende på exempelvis bygglovsavdelningen. Vill man få till en ombyggnad eller fasadändring ska man alltid kolla upp om det krävs bygglov eller inte. Det torde vara en självklarhet i Sverige idag.

Så var det det där med smilbandsmotionen! På insändarsidan skriver centerpartisterna Jan Fredriksson, Mats Lundqvist, Ulla Hellström, Anna Sager och Roland Andersson om sin oro för Fjärdhundrabadets framtid. Anledningen är att man till denna säsong minskat antalet öppettimmar på badet. De fem centerpartisterna avslutar sin insändare med:

Vi centerpartister från Fjärdhundra kräver därför att öppettiderna återställs till 2013 års öppettider omedelbart.

Man tar sig för pannan! För visst är det väl så att centern sitter i den styrande majoriteten i kommunen? Och visst är det väl så att centern har ordförandeskapet i den nämnd som ansvarar för just Fjärdhundrabadet? Heter inte ordförande i Upplevelsenämnden Mona Örjes och borde vara väl bekant även för Fjärdhundracentern? Det måste väl ändå ha funnits tillfällen för centerna att diskutera öppettiderna långt innan deras egen ordförande i nämnden klubbade igenom beslutet.

Tack EP för inspirationen för månget blogginlägg från min sida – och fler lär det bli!

/Matz

 

2 thoughts on “Göra rätt kostar mindre

 • Percy Westerlund 17 juni, 2014 at 13:33
  Reply

  På tal om att det kostar mindre att göra rätt, Matz. Vill minnas att du och dina partivänner ville att kommunen skulle ”göra rätt” och gå och ta över Bryggholmen. Nu verkar det som om privata köpare kommer att ta över på bästa tänkbara sätt. T o m din partibroder Kjell Hansson verkar helt nöjd. Kanske bra att inte alltid gå på autopilot?
  Men din reaktion är en ryggmärgsreflex hos socialdemokrater. Din förra partiledare, Mona Sahlin, ville ju också att staten skulle ”ta sitt ansvar” för Saab. Skattebetalarna kan vara mycket tacksamma för att Alliansregeringen inte lyssnade på det örat.

  Percy

  • Matz Keijser 18 juni, 2014 at 10:50
   Reply

   Helt rätt, Percy! Vi Socialdemokrater ville ta ansvar för att rädda Bryggholmen till skillnad från moderaterna som inte visade något som helst intresse av att komma till någon lösning.

   Att det nu har blivit en bra lösning till slut känner jag mig också tillfreds med, precis som Kjell Hansson, och vi får hoppas att också kommer att bli en långvarig sådan.

   När det gäller ryggradsreflexer finns det även moderata sådana. Exempelvis kan vi ta barnomsorg på obekväma arbetstider som vi Socialdemokrater drivit som en viktig fråga under många år, medan ni från m hela tiden med just ryggradsreflex sagt nej, När ni så slutligen insåg vikten av att införa ”nattis” och det togs beslut om det var ni inte sena att ta åt er äran av det. För oss ligger det kanske inte så mycket prestige i det – det viktiga var att det äntligen kom till skott!

   Det kan vara möjligt att Sahlins förslag om att staten skulle ta ansvar för SAAB inte kom till stånd gjort skattebetalare tacksamma, men om vi tittar på de senaste 8 årens moderatledda politik som alliansregeringen fört finns det mycket som skattebetalare är allt annat än tacksamma över. För att ta några exempel:

   NUON-affären
   försämringar i socialförsäkringssystemen
   nedskärningar i välfärden
   sjunkande skolresultat
   ungdomsarbetslösheten
   läxhjälp till vissa, men inte till alla

   Listan kan göras lång!

   Sen ställer jag mig lite undrande till vilken koppling allt detta egentligen hade med mitt blogginlägg? Det handlade ju om hur Miljö- och byggnadsförvaltningen, vars nämnde du ju också tillhör, får ökad belastning när det uppkommer ärenden där någon inte gjort rätt från början.

   Men visst – det är alltid intressant att debattera!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.