MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Hårklyveri kring Kammakartorget

Posted on

Människan är ett vanedjur brukar det heta. Det är svårt att bryta invanda rutiner och mönster. Det är svårt med förändringar och förnyelse. I alla fall till en början, men efter ett tag brukar de allra flesta vänja sig med nytt och till slut blir det nya något gammalt och invant.

Jag tror också att det är en generationsfråga. Unga människor har lättare att anamma förändringar, medan det för en äldre generation tar något längre tid och acceptansfasen är lite mer utdragen.

I dagens EP skriver chefredaktör Roger Pettersson, för tredje lördagen i rad, om namnet på det nya torget som kommer att bli verklighet när det byggs på ”PAUS-parkeringen”. I hörnet Torggatan-Eriksgatan ska det ligga och kommer att heta Kammakartorget. Pettersson menar att folk i allmänhet inte kommer att använda det beslutade namnet. Det kommer att bli något annat i ”folkmun”, menar han. Det är mycket möjligt att det kommer att bli så!

Själv kommer jag på mig själv att prata om ”Bussterminalen” när jag ska förklara var statyn av JP Johansson står, fast det egentligen heter Gustav Adolfs Plan. Bussterminalen hette det i folkmun när jag var ung och det sitter liksom kvar. Den yngre generationen idag benämner platsen ”GA-plan”. En till synes logisk förkortning!

Korsningen Vårfrugatan-S:t Persgatan är för mig, och många andra, ”gamla tennishallen”. För den som är äldre än 45 år och uppvuxen i pepparrotsstaden är det inget konstigt, men skulle jag säga det till något av mina barn skulle de förmodligen börja googla efter något passande äldreboende åt sin ”förvirrade” far.

Hur många har inte kämpat sig upp med cykel för ”Tempo-backen” eller köpt ett smygrökarpaket nere på ”Pipan”? Idag är det inte många som känner till att det är två olika delar av samma gata – Kungsgatan!

Vad människor väljer att kalla olika platser förändras över tid. Varje generation väljer det som passar dem bäst. Jag säger inte att chefredaktör Pettersson har fel och folk får kalla det nya torget precis vad de vill för min del.

Det ska bli mycket intressant att följa diskussionerna kring det kommande nya bostadsområdet på BAHCO-fastigheten. Här diskuteras nu att namnge gator utifrån människor som historiskt verkat i området. Det kan vara så att det finns människor i vår kommun som kommer ihåg dem, men för det stora flertalet invånare är de nog helt okända.

Men det finns en tanke bakom detta. Det handlar om att bevara vår egen historia, att känna stolthet över den plats vi bor på och att lämna över denna stolta historia till våra barn och barnbarn.

Det gäller även korsningen Torgatan-Eriksgatan. Vid de arkeologiska utgrävningar som gjordes på ”PAUS-parkeringen” hittade man rester av ett kammakeri från 1200-talet – långt innan rörtången såg dagsljuset och BAHCO grundades. Det är historia väl värd att bevara enligt min mening.

Tittar man på kvartersnamnen som omgärdar det kommande torget finns också där en logisk koppling. Här handlar det om hantverkare och skrån. Torget i sig kommer ju att ligga i kvarteret Fältskären (bensågare och kirurg) som ligger granne med kvarteret Hökaren (en handlare som förestod ett hökeri/hökarbod).

Jag känner mig ändå trygg med att Kammakartorget blir det namn jag kommer att använda mig av. Kanske framför allt beroende på att jag känner stolthet över att varit delaktig i ett beslut kring ett namn som kommer att leva kvar – långt efter att jag lämna över till nästa och kommande generationer!

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Roger Pettersson som på ett förträffligt sätt blivit ambasadör för namnet och med EnköpingsPostens hjälp spridit det till ett stort antal invånare i vår kommun. Upprepning är pedagogikens moder brukar man ju säga och att få namnet publicerat i lokalpressen tre lördagar i rad (kostnadsfritt dessutom) kommer med stor sannolikhet att bidra till att namnet, trots vad chefredaktören tror, smakas på i ”folkmun”!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.