MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Hellre seger än oavgjort!

Posted on

Har nu suttit och tittat på AKB:s tal från moderaternas Sverigedagar. Måste tillstå att det här var nog första gången jag hört henne vara hyfsat tydlig och inte så robotlik hon brukar vara. Tyckte faktiskt till och med lite synd om henne att man placerat promtrarna med det skrivna talet på ett sätt som fick henne att ändå framstå något osäker.

Däremot presenterade hon inget nytt i den moderata politiken som stack ut. Fler i jobb är ju inte direkt nytänkande från ett parti som kallar sig ”arbetarparti”. Det var samma retorik som inför valen 2006, 2010 och 2014 – alltså dryga 11 år.

Sitt uttalande från den 19 januari nämnde hon väldigt flyktigt men hann i alla fall förklara att hon ”är stolt” över det! Dåså – då vet vi!

Samtal och förhandlingar med SD kommer att alltså ske – där har hon varit tydlig. Och vi vet att hon inte vill regera tillsammans med SD – det har också framgått. Men hur kommer det att ske rent praktiskt – där fick varken vi från övriga politiska partier, medborgarna eller ens AKB:s egna partikamrater något svar. Frågetecknen kvarstår alltså!

Hennes jämförelse mellan moderaternas nuvarande kris vad gäller väljarstöd med hur Sverige vände ett 0-4-underläge i en fotbollslandskamp mot Tyskland var i och för sig en bra tanke för att peppa partiet. Men det blir lite motsägelsefullt att å ena sidan säga sig vilja styra landet med sitt ”hemmalag” och samtidigt dra paralleller med en fotbollsmatch som slutade oavgjort!

Hade jag varit AKB’s talskrivare hade jag nog istället använt mig av när Sveriges damlandslag i fotboll helt nederlagstippade lyckades slå ut först USA och sedan Brasilien i OS i Rio. DET är bevis på både starkt ledarskap och ett fantastiskt lagarbete. Hellre vinst än oavgjort så att säga!

Jag är osäker om det här talet var det väljarna ville höra. Helt klart var det ett tal som tilltalade de redan frälsta, men det saknade tydlighet kring den fråga som fått moderaterna att rasa i väljarstöd och det saknade som sagt nytänkande och reformförslag som sticker ut!

Det här var inte ett tal som kommer att vända den negativa trend partiet är inne i. Det kommer att krävas en ordentlig kraftsamling från partiet för att vända den trenden. Tror inte heller det här var ett tal som stärkte det fortsatta samarbetet inom alliansen.

Men som sagt – det var ett av de bättre framträdanden jag sett med Anna Kinberg Batra – sen vet jag inte hur mycket det säger!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.