MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Hur bra går det för Enköping, Anna Wiklund?

Posted on

sjunkande_skeppI gårdagens EP hade Anna Wiklund (m) en debattartikel som svar till Helena Proos och det var ett försvarstal som hette duga. Jag har full förståelse för att Wiklund nu när hon bestämt sig för att kliva av politiken vill lämna ett positivt politiskt avtryck och bli ihågkommen som finanskommunalrådet som hade ”ordning och reda i kommunens finanser”. Frågan är bara om det verkligen är så hon kommer att bli ihågkommen av kommunmedborgarna?

Det går bra för Enköping” har varit Anna Wiklunds mantra under de år hon suttit vid den yttersta makten. I sin debattartikel vill hon påskina att man ”uppnått det finansiella målet” samt att vi ”med vår goda soliditet stått oss bättre än andra kommuner”.

Visst är det bra att siffrorna har varit svarta och inte röda, men nu börjar verkligheten komma ifatt även Anna Wiklund – och kanske är det också därför hon väljer att hoppa av. Innan det är försent så att säga!

Wiklund lyfter också i sin debattartikel att det i centrala Enköping byggs över 600 lägenheter och att 2000 nya bostäder förväntas byggas de närmaste åren. Självklart är det positivt när en kommun växer, men frågan är om vi kommer att få folk att flytta in i alla nybyggen?

För att människor utifrån ska välja just vår kommun gäller det att vi har något annat än boende att erbjuda. Vi har fått ta del av de ekonomiska förutsättningarna för 2015 och det ser allt annat än ljust ut. Vi som är politiskt engagerade har fått se konsekvensbeskrivningar för varje enskild förvaltning och det har också redovisats i EP. Besparingar och nedskärningar är det som präglar alla de tjänsteskrivelser som redovisats!

I samma nummer av EP som Wiklund har sin debattartikel finns en artikel om att vård- och omsorgsnämnden kan tvingas stänga Villa Sandgatan, lägga ner Åsundagården och inte öppna det nya äldreboendet i Åkersberg. Så bra går det för vård- och omsorg! Lockar det nya kommunmedborgare? Skulle inte tro det!

Min egen nämnde – Miljö- och bygg – beräknas få en oförändrad budget för 2015. Samtidigt vet vi att vi är i det närmaste underbemannade och skulle behöva rekrytera för att kunna ha en tillräckligt hög servicenivå och kunna handlägga bygglov inom lagstadgad tid! Så bra går det för miljö- och bygg! Lockar det fler att flytta hit och bygga eller fler nyetableringar av företag? Skulle inte tro det!

Skolan ska vi ju inte tala om! Redan i år är det en extremt tuff situation där det aviserats nedskärningar i storleksordningen 40 tjänster!  Vi Socialdemokrater la för en tid sedan ett förslag om att lägga 10 miljoner ur den så kallade resultatutjämningsresursen för att utöka skolnämndens ram. Detta kallar Anna Wiklund för ett i ”all hast framkastat förslag”!

Vilket förslag har Wiklund och hennes alliansvänner själva? Jo, att situationen i skolan, som vi redan vet hur den ser ut, ska utredas av SKL! Min fråga till Wiklund & co är hur det ska rädda skolan från det faktum man nu står inför? Att man skjutit på varslen tills utredningen är klar är ju inget annat än en fördröjning av ett oundvikligt beslut! Så bra går det för skolan! Lockar det hit nya elever? Skulle inte tro det!

Förvaltning efter förvaltning redovisar i sina konsekvensbeskrivningar en stor oro för framtiden där kvaliteten i våra verksamheter kommer att försämras! Detta är konsekvenser av Anna Wiklunds ”ordning och reda” där svarta siffror är viktigare än medborgarnyttan!

Som sagt – jag har full förståelse för att Anna Wiklund lämnar sitt politiska uppdrag och det sjunkande alliansskeppet! För så j…. bra går det inte för Enköping och det vet hon om!

3 thoughts on “Hur bra går det för Enköping, Anna Wiklund?

 • Lars van Aller 30 mars, 2014 at 06:26
  Reply

  Kultur och idrott blir det inte mycket kvar av

 • Percy Westerlund 2 april, 2014 at 08:44
  Reply

  Matz,
  Ibland känner jag mig nästan nostalgisk när jag läser din blogg. Som ung UD-aspirant skickades jag som en del av utbildningen att praktisera på vår ambassad i Östberlin. Där började jag dagen med att studera en tidning som hette ”Neues Deutschland”, partiorgan för det styrande kommunistpartiet.
  Det var en intressant studie i propaganda. Tidningen lyfte fram och förstorade allt man kunde finna att kritisera i Väst, avsiktliga missförstånd och förvrängningar var en del av tekniken. Egna tillkortakommanden belystes självfallet aldrig. Den grå verkligheten i DDR förgylldes på ett sätt som nästan var skrattretande.
  Jag vill på intet sätt insinuera att du skulle sympatisera med diktaturen i forna DDR, men tekniken att bedriva debatt är ibland aningen tendentiös. Här raljerar du över Annas svar på Helena Proos insändare utan att beröra kärnan i hennes inlägg, i stället spekulerar du kring skälen till hennes beslut att inte kandidera igen och passar på att (avsiktligen?) göra samma fel som många insändarskribenter, dvs att utgå från att tjänstemännens kalkyler är detsamma som beslutad budget. Det kan ju också finnas anledning att påminna sig att s inte har mer pengar i sin budget än Alliansen.
  Annas poäng i svaret till Helena var ju att Helena och s har varit med ombord på så gott som alla de beslut och omtag som Helena kritiserar. Vad finns det för anledning att tro att s skulle styra radikalt annorlunda? Hon ifrågasatte också om det var förenligt med ”ordning och reda” att nalla 10 mkr ur RUR för skolan. RUR skall enligt ramlagstiftningen i första rummet användas i konjunkturnedgångar då skatteintäkterna minskar.
  Tror inte s övertygar många med Helenas försök att framträda som en modern version av Gunnar Sträng. Det är uppenbart att den gamle s-kämpen Bruno Boström inte lät sig övertygas…

  Ha en bra dag,
  Percy

  • Matz Keijser 2 april, 2014 at 14:21
   Reply

   Jag har inga problem med att skilja på sak och person. VIll du jämföra mitt sätt att debattera med ”Neues Deutschland” står det dig helt fritt. Därför tar jag det inte heller som en insinuation om att jag skulle sympatisera med kommunistiska diktaturer.

   Däremot blir det ganska talande för hur alliansföreträdare ser på oppositionspartiernas fulla rättighet att peka på de styrandes brister!

   Nog var jag ganska tydlig med att peka på att Anna Wiklund hävdade att hon haft ”ordning och reda” i den kommunala ekonomin – det som du kallar kärnan i hennes debattartikel.

   Det kanske kan ses som spekulationer när jag menar att det faktum att verkligheten ute i verksamheterna inte helt stämmer överens med Annas beskrivning om att ”det går bra för Enköping” skulle vara en orsak till att hon nu slutar. Det jag menar är att jag har full förståelse för att hon vill lämna ett positivt politiskt avtryck efter sig och att det valda läget att hoppa av därför kan ses som lämpligt!

   När det gäller tjänstemännens kalkyler är jag fullt medveten om att dessa inte är likställt med hur vi kommer att besluta politiskt kring budget i slutändan. Dock var både du och jag överens om att den beskrivning vi fick i Miljö- och byggnadsnämnden var mycket oroande för den framtid vi går till mötes. Jag uttryckte också på nämnden att jag delade tjänstemännens oro medan det från den borgerliga sidan var ett mer tystlåtet accepterande!

   Jodå, vi hade i princip samma budget för innevarande år, men när vi satt med facit i knät ville vi bland annat använda 10 miljoner ur RUR – något ni med ren ryggradsreflex sa nej till! Självklart är det så att pengarna i första hand ska användas i konjunkturnedgångar, men det är inget som säger att man inte kan använda dem i just ett sådant här fall när vi vet att skolan har stora problem! Dessutom kan vi bara använda dem i år och sedan ”fryser” de inne!

   Nej, Helena Proos är ingen ”modern version av Gunnar Sträng” – däremot är jag övertygad om att hennes sätt att politiskt leda skiljer sig markant från Anna Wiklunds!

   Avslutningsvis – Bruno Boström är en frisk fläkt i vårt parti. Han är också ett bevis på att vi i partiet har högt till tak och räds inte för att ta interna debatter publikt. Det har vi ju däremot förstått genom Anders Wikmans beskrivningar av hur det fungerar inom alliansen inte är lika stort spelrum för fria tankar!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.