MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Hur svårt kan det vara?

Posted on

refugees_welcomeFlyktingar tar sig nu från Danmark över till Sverige. På en motorvägsbro i Danmark står en man och spottar på de människor som tagit sig från Syrien och nu försöker ta sig till Sverige.

Det stora flertalet svenskar däremot tar emot människorna som kommer med öppna armar. Man öppnar inte bara sina hjärtan och sina armar utan även sina hem. Det finns en vilja hos svenska folket. Det finns medmänsklighet, empati och solidaritet!

Tyvärr inte hos alla! På aftonbladet.se finns en artikel om en SD-politiker i Åstorp, en kommunfullmäktigeledamot, som på sociala media ska ha gått ut och skrivit:

Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!

Inlägget bemöttes och på frågan vad personer ska göra med kulsprutan blev svaret från SD-politikern:

Du måste vara extremt dum i huvudet!

Detta är alltså uppgifter som Aftonbladet publicerar med skärmdumpar av den tråd citaten är hämtade ur. När tidningen försöker komma i kontakt med SD-politikern ska hon enligt uppgift först ha lagt på luren och sedan svarat i ett sms att hon inte har några vidare kommentarer och att ”det blev fel från början och jag ber om ursäkt”!

Nu är det ju så här det brukar se ut. SD-politiker ertappas med att vräka ur sig både det ena och det andra som man sen ”ber om ursäkt” för. Det kommer också en radda av efterkonstruktioner om att det ”blivit fel från början” eller att ”jag var nog berusad vid tillfället”. Och det verkar gång efter annan räcka för att slinka genom maskorna i SD:s nolltoleransnät!

Jimmie Åkesson och övriga i SD:s partiledning har varit tydliga med att det är nolltolerans som gäller, vilket i just detta fall borde innebära att man tar totalt avstånd från uttalandet. Men se det gör man inte. Detta uttalande är inte, som det förefaller för de allra flesta, helt oacceptabelt att mena att flyktingar på väg till Sverige ska skjutas på Öresundsbron. Någon annan tolkning har jag svårt att se.

Nej, enligt vad Aftonbladet uppger svaras SD:s presschef att uttalandet ses som ”extremt olämpligt”! Inte oacceptabelt och inte förkastligt. Man fördömer inte uttalandet utan anser att det är ”olämpligt”. Visserligen ”extremt olämpligt”, men man tar alltså inte avstånd från åsikten om att flyktingar kan skjutas med kulspruta på Öresundsbron!

Så här säger presschefen enligt Aftonbladet:

”- Jag vill inte tolka hennes meddelande, men är det här vad det ger intryck av att vara så är det ingenting som vi kan acceptera. Spontant tycker jag det låter extremt olämpligt. Vi kommer att behöva ta kontakt med den här personen och fråga vad hon menar.

Visserligen menar presschefen att det ”kan” bli föremål för ett uteslutningsärende, men vill följa upp vad det handlar om. Jag har full förståelse för att inte presschefen på egen hand kan fatta ett sådant beslut, men som kommunikationsansvarig för ett av Sveriges riksdagspartier bör man väl ändå kunna markera att den här typen av uttalanden ändå måste ses som mer än ”olämpligt”.

Det är bra att detta nu av partitoppen följs upp, frågan är dock vad man kommer att landa i. Presschefen ”VILL inte tolka hennes uttalande”, men anser ändå att om det är så att det är detta medlemmen har skrivit så är det inget partiet kan acceptera. Gott så. Men frågan är vad kontakten med berörd person kommer att ge om man tänker ”fråga vad hon menar”. Svaret måste ju ändå vara ganska uppenbart!

Du måste vara extremt dum i huvudet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.