MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ideologin är A och O

Posted on

Karin Pettersson skriver idag på Aftonbladets ledarsida om något som jag också funderat på. Nämligen avsaknaden av ideologiska skillnader i den politiska debatten!

Många förstå-sig-påare menar att politiken, oavsett partifärg, tenderar att dra sig mot mitten och gränserna suddas ut. Skillnaderna blir allt mer difusa och suddiga. Jag kan till viss del hålla med!

Ta friskoledebatten till exempel. Här diskuteras mer om huruvida vi ska tillåta vinstintressen och om riskkapitalbolag ska kunna placera pengar i skatteparadis. Samma sak vad gäller vård- och omsorg.

Visst är det en het fråga där vi måste hitta en lösning, men borde inte debatten egentligen handla om de som drabbas av konsekvenserna? Borde vi inte diskutera hur våra barn och unga ska få den bäste skolan och de bästa förutsättningarna att gå vidare i livet? Borde vi inte fokusera på att de som är i behov av vård och omsorg får ta del av vård och omsorg med kvalitet?

Som Socialdemokrat vill jag att våra värdeord genomsyrar vår politik! Alla människors lika värde är för mig att alla barn och unga ska ha rätt till en bra skola, att alla i behov av kvalitativ vård och omsorg också har rätt till det! Solidaritet för mig innebär att vi tillsammans hjälps åt att säkerställa att vi har en välfärd som håller hög kvalitet!

Politiken idag drar mer åt att sälja in sig själv som ett varumärke! Det byts loggor som ska tilltala vissa målgrupper. Man presenterar partíprogram som mer liknar innehållsförteckningar. Det sträcks upp våta fingrar i luften för att känna hur vindarna blåser. Någonstans på vägen har vi tappat våra ideologier!

Självklart är sakfrågorna viktiga, men det handlar trots allt om att kunna visa på skillnaderna i politiken ur ett ideologiskt perspektiv. Där måste vi Socialdemokrater bli bättre och verkligen visa på att vi står upp för våra grundläggande värderingar. Värderingar som de facto delas av det stora flertalet av Sveriges befolkning!

Opinionsmätningarna är tydliga indikatorer på att vi idag, oavsett parti, inte lyckas nå ut med politik som tilltalar och som visar på skillnader i den utsträckning den borde!

Vi får inte falla in i medias sätt att styra den politiska debatten. Vi måste ta tillbaka den politiska agendan och presentera slagkraftig och ansvarstagande politik där ideologin blir tydlig ut mot väljarna! Framför allt måste vi visa hur vår ideologi skiljer sig från de borgerliga partiernas!

Katrine Kielos har en gång uttryckt detta på ett bra sätt:

Att presentera sin politik är som att jobba som mäklare. Vill man sälja hus går det inte att visa kunden ritningar på vatten- och elledningar – det är ointressant. Det handlar om att visa ett hus som har en stabil grund att stå på, en tilltalande planlösningar och hur man kan inreda. Man måste sträva efter att få folk att vilja flytta in!

Socialdemokratin har en stabil grund och en god planlösning. Vi borde inte ha svårt att få folk att ”flytta in”! 

Därför är det viktigt att vi är tydliga och står upp för vår ideologi – för alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet och frihet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.