MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Inte så ”MOMS FILIBABBA” direkt!

Posted on

momsfilibabba_maxDet känns lite beklämmande att vi år 2014 ser arbetsgivare hota sina anställda med bestraffning om man inte presterar och är ”sämst”! Det var inte så länge sedan vi kunde läsa om så kallad ”kamratuppfostran” på bland annat på Lundbergs. Nu verkar det som om ordet penalism har fått ett nytt ansikte – hamburgerkedjan Max!

Jag har verkligen ingenting emot att man uppmuntrar och inspirerar anställda med belöningar för prestationer och utser exempelvis ”månadens anställda”. Då handlar det om att sporra andra att prestera bättre och dra nytta av goda förebilder.  Att genom hot om bestraffning tro att ungdomar, för det är till största delen det det handlar om, ska prestera på topp är naivt. Det är snarare kontraproduktivt!

Inte blir det så mycket bättre av att Max vd Richard Bergfors avfärdar det hela med att det är en enskild chef på en enskild restaurang som uttryckt sig på detta sätt i ett internt brev och att det troligtvis är ett ”skämt”!

Frågan är om Bergfors menar att hans eget brev som gick ut till alla anställda också var ett skämt? I det brevet skrev han:

om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt

Även om Bergfors menar att han inte hade ”femma i svenska” och att ”det är olyckligt” att det kunnat tolkas som att det var en uppmaning att rösta på alliansen i det kommande valet går det inte att blunda för att det är just så det tolkas!

Sen säger han något som får åtminstone mig att inse att min tolkning nog inte är så fel i alla fall:

Hade jag vetat att den interna informationen skulle läcka ut hade jag formulerat mig på ett helt annat sätt.

Ja, det är jag också övertygad om! Det här blev ju inte så ”MOMS FILIBABBA” direkt!

Nästan 25.000 personer har gillat facebookgruppen ”Vi som bojkottar Max” på bara ett par dagar! Det är nog fler än jag som kommer att äta hemma fortsättningsvis!

/Matz

2 thoughts on “Inte så ”MOMS FILIBABBA” direkt!

 • Johan Öberg 25 januari, 2014 at 00:05
  Reply

  En lite undran bara. Bergfors på MAX har ju rätt i sitt meddelande till de anställda. Det blir ju dessa förändringar om S & V får regera i höst. Varför bli så upprörd över att en företagsledare drar konsekvenser av er politik?

  • Matz Keijser 25 januari, 2014 at 01:33
   Reply

   Jag är inte speciellt upprörd! Till och med du måste ju hålla med om att när Bergfors säger att han skulle ha formulerat sig annorlunda om han vetat om att informationen skulle bli offentlig är ett tydligt tecken på att det blev ganska uppenbart vad han ville få för effekt av brevet!

   Jag hävdar fortfarande att den sänkta restaurangmomsen inte varit något annat än ett rent branschstöd och gett långt ifrån de effekter som Reinfeldt & Co utlovade. Om några över huvud taget om man läser konjunkturinstitutets rapport från december förra året!

   Tittar man tillbaka på tiden innan restaurangmomsen sänktes gick det inte så dåligt för Max då heller. Man hade 2011 jämfört med året tidigare ökat sin omsättning med 18% till 1475 mkr och med ett resultat på plus 4,5% dvs 142 mkr., öppnat ytterligare 8 restauranger och dessutom expanderat och etablerat sig i Norge!

   Jag är övertygad om att Richard Bergfors vet hur man driver ett företag. Det har han visat bevis för både före och efter regeringens reformer. De ”katastrofala konsekvenserna” han vill måla upp känns något överdrivna!

   Men visst – det kommer bli förändringar när S tar över makten efter valet! Så jag är inte speciellt upprörd!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.