MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Jobbskatteavdrag urholkar välfärden

Posted on

Både Konjunkturinstitutet och ledande ekonomiska professorer är överens om att moderaternas och alliansregeringens femte jobbskatteavdrag urholkar den gemensamma välfärden!

Ekonomistyrningsverket menar att det inte finns något utrymme för den här typen av reformer och säger vidare att OM de ändå genomförs kommer det att kräva mycket kännbara åtstramningar när konjunkturen vänder!

Ska vi behålla personaltätheten inom vård, skola och omsorg krävs skattehöjningar  menar Konjunkturinstitutet. Men ändå väljer radarparet Reinfeldt och Borg, som två kärringar mot strömmen, att göra helt tvärt om!

Med en dåres envishet påstår moderaterna att jobbskatteavdraget kommer att skapa fler jobb. Moderaternas partisekreterare Kent Persson påstår på sin blogg att det kommer att bli i storleksordningen 10-15.000 nya jobb!

De tidigare jobbskatteavdragen har bevisligen inte rått på den höga arbetslösheten och här finns också en ekonomisk målkonflikt som moderaterna mörkar!

Skatteintäkterna, och därmed de ekonomiska förutsättningarna att upprätthålla en gemensam välfärd värd namnet, minskar genom jobbskatteavdraget! Detta gäller även om 15.000 nya arbetstillfällen eventuellt skapas!

Det är viktigt att du som väljare har detta i åtankte när du träffar företrädare för moderaterna och den övriga alliansen. De kommer att säga att DU fått mer i plånboken och att fler har fått jobb!

Ställ då gärna frågan om hur man tänkt finansiera den gemensamma välfärden – vård, skola och omsorg – utan att försämra kvaliteten när skatteintäkterna hela tiden minskar!

Skattemedel som skulle kunna gå till att investera i skolan, till lärare, säkerställa kvaliteten i vård och omsorg, fler ungdomar på högskolan, bättre matchning på arbetsmarknaden och mer infrastruktur och bostäder!

/Matz

One thought on “Jobbskatteavdrag urholkar välfärden

  • Driftingen 1 september, 2013 at 12:58
    Reply

    Det beror en hel del på vad man gör i andra ändan. Jobbskatteavdraget har gett mer intäkter till staten även RUT o ROT, men som i allt annat när det gäller att bygga välfärd å måste man bygga en stadig grund att stå på. Just nu vräker vi ut bidrag och ökar på antalet ”icke” jobbande…

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.