MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kändispolitiker före känd politik

Posted on

För lite drygt ett år sedan stod striden om partiledarposten i KD mellan Göran Hägglund och Mats Odell. Hägglund gick till slut ”segrande” ur striden, men frågan är om det var en vinst för partiet.

Sedan den interna striden har opinionssiffrorna dalat och ligger nu sedan en tid tillbaka på under 4%, vilket skulle medföra att KD inte kommer att finnas med i ett eventuellt borgerligt regeringsalternativ 2014!

Det som är lite slående är att KD, istället för att stärka sin politik, väljer att lansera Lars Adaktusson som kandidat till EU-parlamentet att efterträda Alf Svensson.

Nu är i och för sig inte Adaktusson något nytt namn i diskussionerna kring KD. Redan 2011 blev han själv nominerad till att ta över partiledarposten. Under förra årets partiledarfajt mellan Hägglund och Odell stödde Adaktusson öppet den senare av de två kombatanterna – något som han nu säger sig ångra!

I dagarna har Hägglund med öppna armar välkomnat Adaktusson till partiet och man kan nästan ana euforin när Hägglund ser möjligheterna att rida på ”kändisvågen”. Vid en presskonferens var partiledare väldigt tydlig med sitt syfte, även om han inte sa det i klartext:

När Lars Adaktusson nu efter moget övervägande kommit fram till att det finns skäl att kandidera, tycker jag att det finns anledning att skapa så stor uppmärksamhet som möjligt kring detta!

Att Lars Adaktusson kommer att bli KD:s stora affischnamn under supervalåret 2014 är ingen högodsare. KD:s förhoppningar är att denna mediafigur ska dra till sig väljare inte bara i EU-valet utan att det också ska ge ringar på vattnet även i riksdagsvalet.

Frågan är om detta är rätt strategi för ett parti som ligger farligt nära att ramla ur riksdagen? En tydligare politik ut mot väljarna skulle man nog tjäna betydligt mer på än att ha en pseudo-kändis som galjonsfigur som dessutom inte vet vilken politik han själv vill driva!

I ett litet parti är det lätt att göra karriär” har jag hört en annan KD-företrädare uttala sig och kanske är det så Adaktusson också tänkte innan han nu tog steget fullt ut! Frågan kvarstår dock om han inte valt fel parti och dessutom försent!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.