MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

KD och FP går höger om höger?

Posted on

Tidigt i våras skrev Jan Guillou ett inlägg i Aftonbladet om bland annat KDU:s ordförande Sara Skyttedal och FP:s partiledare Jan Björklund och hur dessa ”småpartier” går allt mer åt höger i fråga om invandrings- och migrationspolitik. Jag är benägen att hålla med Guillou i hans tankar.

Vi vet att KD är det parti som tappat flest väljare till SD och i ett försök att återta dessa väljare använder man sig av retorik som vi tidigare bara hört från just SD. Sara Skyttedal skrev i sin debattartikel bland annat:

Islamismen är det största hotet mot ­demokratin i Sverige.

I samband med att denna debattartikel publicerades fick Skyttedal en del kritik från moderpartiet, men helt uppenbart har kristdemokraterna nu glömt var Skyttedal står rent ideologiskt. Hon tog täten och drev frågan om att bryta decemberöverenskommelsen och lyckades också få med sig en majoritet av partiet.

Betänk att Sara Skyttedal är en potentiellt blivande partiledare. Visserligen har KD precis nyss tillsatt Ebba Busch Thor på den posten, men att hon redan nu åkte på sitt första ordentliga nederlag inom partiet stärker inte hennes chanser att bli omvald framöver.

Om vi dessutom skulle hamna i en situation med ett nyval finns risken att KD åker ur riksdagen. Att Busch Thor vid ett sådant läge skulle kliva av som partiledare är kanske ändå ingen högoddsare! Inte heller att Skyttedal skulle kunna bli en utmanare om den positionen. Man börjar bli lite orolig!

Nu kryper även FP allt närmare den berömda 4%-spärren. Vi vet att partiet har en historia om att använda sig av populistisk retorik med bland annat ”språkkrav”!

Guillou skrev följande i sin kolumn:

Folkpartister och kristdemokrater kommer fortsätta sin tävling i främlingsfientlighet för att beveka sina ­överlöpare till det genuint främlingsfientliga Sverige­demokraterna.

Ikväll är det partiledardebatt på TV och att flyktingsituationen kommer att vara ett av de stora ämnena är nog att vänta. Jimmie Åkesson kommer att fortsätta driva sitt partis ståndpunkt i frågan – det är nog inte heller så oväntat.

Jag kommer i alla fall att spets mina öron lite extra för att lyssna ordentligt på Ebba Busch Thor och Jan Björklund. Kommer det att lysa igenom, kommer det att gå att läsa mellan raderna? Hur desperata är småpartierna som ligger oroande nära eller till och med under 4% i väljarstödet?

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.