MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

KD:s DÖdsstöt?

Posted on

Man kan inte låta bli att fundera kring hur KD resonerar när man nu pratar om att fälla decemberöverenskommelsen (DÖ). Hur ser man från KD på att det skulle gynna Sverige att åter hamna i den situation som uppstod kring budget förra året innan överenskommelsen? Hur ser man på sin egen roll som riksdagsparti?

Många pratar om att det finns en stor risk för att det kan bli ett extraval om KD drar sig ur DÖ. Frågan är då om de själva kommer att överleva ett sådant val? Tittar vi på den senaste tidens oppinionsmätningar ligger partiet en bit under riksdagsspärren. På pollofpolls.se redovisas en samlad bedömning av mätningar och där hamnar KD på 3,4%!

Om man enbart ser till mätningar som gjorts via telefon – alltså inte de mätningar som görs med de allt mer ifrågasatta webbpanelerna – hamnar Ebba Busch Thor och hennes parti på 3,2%. Med andra ord är risken stor att KD vid ett extraval skulle hamna utanför alla möjligheter till inflytande över svensk politik åtminstone de närmaste 3 åren!

Frågan är också om man över huvud taget reflekterat över att man dessutom spelar SD i händerna med ett sådant agerande. Utan KD i riksdagen skulle SD bli ”vinnare” i mandatfördelningen. Är det vad KD och deras väljare verkligen vill?

Det är ju helt tydligt att det inte längre finns en samlad ”Allians” och de enskilda partierna i den tidigare fyrklövern brottas alla med egna problem. Man lägger ingen samlad alliansbudget, det spretar åt alla håll inom områden som man tidigare varit ”” överens om. Är detta då ett regeringsalternativ efter ett eventuellt extra val? Förmodligen inte!

Om KD dessutom skulle hamna utanför riksdagen (ja, till och med om de skulle klara 4%-spärren) förändras inte det parlamentariska läget. Inget av blocken skulle få majoritet om inte – vilket jag ändå har svårt att tro och Gud förbjude – de borgerliga partierna söker stöd från SD!

Är det så här de kristdemokratiska politikerna ser på att ta ansvar för Sverige? Den frågan kommer vi att få svar på nu när de ska fatta ett, för både partiet och för Sverige, avgörande beslut i sitt riksting. Frågan är också om Ebba Busch Thor är den starka ledare partiet behövde. Hon har tydligt visat på brist på rutin vad gäller ledarskap genom att det över huvud taget låta det gå så här långt!

Skulle beslutet på rikstinget bli att man hoppar av överenskommelsen och att det skulle bli ett extraval som ett direkt resultat av det där KD hamnar utanför riksdagen kommer nog Ebba Busch Thors dagar som partiledare med stor sannolikhet vara över. Det här kan bli DÖdsstöten för både ledaren och partiet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.